Rekenregel 10.006: Premie berekening

Berekent op een aantal manieren een premie. Deze rekenregel kan gebruikt worden voor o.a. SV Premies en Pensioenpremies.

Je maakt een kopie van de template looncomponent afhankelijk van de methode die je wilt toepassen.

Let op: 

De rekenregel zal het berekende resultaat altijd verdelen over Loon loonheffing normaal tarief en Loon loonheffing bijzonder tarief, als deze aanwezig zijn.

Als er alleen Loon loonheffing normaal tarief aanwezig is, wordt de premie daaraan toegerekend. Is er alleen Loon loonheffing bijzonder tarief aanwezig, dan wordt de premie daaraan toegerekend.

Als beiden aanwezig zijn en over het resultaat moet alleen het bijzonder tarief worden berekend, dan kun je geen gebruik maken van deze rekenregel. Gebruik in zo'n situatie de flexibele rekenregel. Een voorbeeld is een toeslag die als resultaat van een vermenigvuldiging wordt berekend en als uitbetaling alleen bijzonder tarief moet berekend krijgen.

Inhoud

Parameters

De volgende parameters zijn beschikbaar:

  1. Dagen
  2. Percentage (Verplicht)
  3. Franchise
  4. Maximum
  5. Herrekening
  6. Periode herrekenen
  7. Berekenen Ja/Nee
  8. Methode (Verplicht)
  9. Parttime percentage
  10. Factor
  11. Middeling toepassen
  12. Dagen gewerkt
  13. Leeftijd vanaf
  14. Leeftijd tot
  15. Leeftijd
  16. Prorata indienst
  17. Prorata uitdienst
  18. Minimum
  19. Grondslag (Verplicht)
  20. Methode leeftijd vanaf
  21. Methode leeftijd tot
  22. Teller
  23. Noemer
  24. Activeren in CAO
  25. Kortingspercentage
  26. Leeftijd in maanden
  27. Datum aanvang periode
  28. Datum einde periode
  29. Toegepaste grondslag
  30. Toegepast kortingspercentage

    Let op: 

    Een medewerker die uurloner is, heeft geen werkbare dagen. Dat betekent dat een prorata factor in de rekenregel op nul wordt gesteld, waardoor de premie ook nul is.

Herrekening

De codes Herrekening (veld 5) zijn:

  1. Herrekening bij iedere periode (middeling niet toepasbaar).
  2. Herrekening bij einde jaar/uit dienst (middeling wel toepasbaar).
  3. Herrekening bij einde jaar/uit dienst (middeling niet toepasbaar).
    Als er BT (Bijzonder Tarief) is, wordt dit BT direct belast tot het jaarmaximum, rekening houdend met alle berekende premies (zowel NT als BT). Ook wordt er rekening gehouden met het totaal aantal dagen in dit jaar voor deze medewerker tot het einde van het jaar (toekomst). Er wordt in de periode met BT géén rekening gehouden met het periodemaximum en een eventuele datum uit dienst (behalve in de laatste periode). Als het NT in de periode met BT al boven het periodemaximum zit, wordt voor BT niet in de toekomst gekeken, maar premie berekend over dat BT. Het verschil wordt in het BT geboekt.
  4. Herrekening bij einde jaar/uit dienst (middeling niet toepasbaar).
    Als er BT (Bijzonder Tarief) is, wordt dit BT direct belast tot het jaarmaximum, rekening houdend met alle berekende premies (zowel NT als BT). Ook wordt er rekening gehouden met het totaal aantal dagen en het loon NT in dit jaar voor deze medewerker tot het einde van het jaar (toekomst). Er wordt in de periode met BT géén rekening gehouden met het periodemaximum en een eventuele datum uit dienst (behalve in de laatste periode). Als het NT in de periode met BT al boven het periodemaximum zit, wordt voor BT niet in de toekomst gekeken, maar premie berekend over dat BT. Het verschil wordt in het BT geboekt.
  5. Geen herrekening (middeling wel toepasbaar).
  6. Herrekening bij einde jaar/uit dienst (middeling wel toepasbaar).
    Als er alleen NT (Normaal Tarief) is, dit berekenen tot het periodemaximum op basis van middeling. Als er BT (Bijzonder Tarief) is, wordt dit BT direct belast tot het jaarmaximum, rekening houdend met alle berekende premies (zowel NT als BT). Ook wordt er rekening gehouden met het totaal aantal dagen in dit jaar voor deze medewerker tot het einde van het jaar (toekomst). Er wordt in de periode met BT géén rekening gehouden met het periodemaximum en een eventuele datum uit dienst (behalve in de laatste periode). als het NT in de periode met BT al boven het periodemaximum zit, wordt voor BT geen premie berekend over dat BT. In theorie: Als iemand in periode 1 een erg hoog bijzonder tarief bedrag uitbetaald krijgt, kan het gebeuren dat er de rest van het jaar geen SV Premie meer wordt berekend.
  7. Geen herrekening (middeling wel toepasbaar)/Uurloners herrekenen bij iedere periode.
    Deze herreken methode is gelijk aan methode 5, maar zorgt ervoor dat uurloners iedere periode dat zij gewerkt hebben, herrekend worden. Als je methode 5 gebruikt, worden uurloners die in de laatste periode van het jaar niet werken ook niet herrekend.
Periode herrekening

De Periode herrekening (veld 6) hoeft voor percentagewijzigingen gedurende het jaar niet meer te worden gevuld. Als één van de andere parameters van een premie wijzigt met ingang van periode 7, kan in deze parameter als waarde 7 in worden gegeven met als begindatum van het record de eerste dag van periode 7 en als einddatum de laatste dag van het jaar. In periode 6 vindt dan herrekening plaats voor de periodes 1 tot en met 6 en aan het einde van het jaar worden de periodes 7 tot en met 12 herrekend. Nadeel is dat er dan niet meer dan twee wijzigingen in een jaar mogen zijn. Voor percentagewijzigingen wordt automatisch herrekend in de laatste periode vóór percentagewijziging en vanaf het nieuwe percentage gerekend alsof het een nieuw tijdvak is.

Berekenen Ja/Nee

Indien Berekenen Ja/Nee niet is gevuld dan wordt deze op Ja gesteld. Indien Berekenen Ja/Nee de waarde Nee heeft dan is het resultaat 0.

Methode leeftijd

Het toetsen aan de 'Methode leeftijd van' (veld 20) en 'Methode leeftijd tot' (veld 21) wordt gedaan door de leeftijd van de medewerker te bepalen aan de hand van de opgegeven methode. Indien geen methode(n) is (zijn) ingevuld wordt getoetst met de eventueel meegegeven leeftijd. De volgende methodes zijn mogelijk:

  • 0     Op begindatum deze periode
  • 1     Op einddatum deze periode
  • 2     Op einddatum vorige periode
  • 3     Op betaaldatum van deze periode
  • 4     Op 1 januari van dit jaar
  • 5     Op 31 december van dit jaar
  • 6     Op 31 december van vorig jaar
  • 7     Precieze leeftijdbepaling
  • 8     Leeftijdbepaling o.b.v. maand waarin ‘Leeftijd tot’ bereikt wordt
  • 9     Precieze leeftijdbepaling o.b.v. maand waarin 'Leeftijd vanaf' bereikt wordt.
  • 10 Precieze leeftijdbepaling o.b.v. maand waarin leeftijd wordt bereikt.
  • 11 Precieze leeftijdbepaling (werkdagen) o.b.v. maand waarin leeftijd wordt bereikt.

Indien de leeftijd (bepaald aan de hand van de 'Methode leeftijd van') GELIJK is aan de leeftijd vanaf (de medewerker heeft dus de premieleeftijd bereikt) wordt de herrekenperiode bepaald. Deze periode wordt bepaald volgens de Methode leeftijd van. De herrekenperiode is automatisch de hier bepaalde periode tenzij de via de parameters opgegeven herrekenperiode later is dan de bepaalde herrekenperiode. Indien als Methode leeftijd van gekozen is voor de leeftijd op betaaldatum, wordt de herrekenperiode op dezelfde wijze bepaald als methode leeftijd op einddatum periode. Indien als 'Methode leeftijd tot' gekozen is voor de Precieze leeftijdbepaling, wijzigt de berekening op de dag dat de leeftijd wordt bereikt. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de berekening van premies WW en WAO in de periode dat een medewerker 65 jaar wordt.

Of voor leeftijdsmethode 9 sprake is van een periode met een factor, wordt op dezelfde manier bepaald als bij ‘Methode leeftijd van’. In de periodes erna vindt geen berekening meer plaats. Bij leeftijdsmethode 9 wordt de factor berekend aan de hand van de volgende formule:

Factor = (A - B) / A

A = Kalenderdagen in periode volgens contract.

B = Aantal kalenderdagen vanaf de eerste dag van de maand t/m einddatum periode of einddatum contract als deze voor de einddatum van de periode ligt.

Deze factor wordt toegepast op parameter 1 ‘Dagen’ en 19 ‘Grondslag’. Bij geen herrekening is de formule:

Waarde huidige periode * Factor

Als er wel sprake is van herrekening wordt het cumulatief van beide parameters als volgt berekent:

Cumulatieve waarde exc. huidige periode + (Waarde huidige periode * Factor)

Bij leeftijdsmethode 10 wordt geen factor toegepast.

Prorata

Bij in en uit dienst gaan, kan worden afgeweken van de standaard prorata door middel van de velden Prorata indienst en Prorata uitdienst. Prorata indienst en Prorata uitdienst worden bepaald aan de hand van een factor. De factor wordt berekend door de velden Teller en Noemer op elkaar te delen.

Als Teller of Noemer niet zijn gevuld, geldt het volgende:

  • Als Teller niet is gevuld, wordt gerekend met parameter Gewerkte dagen in periode volgens contract (stamgegeven 52).
  • Als Noemer niet is gevuld, wordt gerekend met parameter Werkbare dagen in periode volgens rooster (stamgegeven 53).

Teller en Noemer hebben geen invloed op de standaard prorata.

Als voor prorataberekeningen bijvoorbeeld met kalenderdagen moet worden gerekend, kan dat plaatsvinden door als Teller in te geven Kalenderdagen in periode binnen contract en als Noemer geef je Kalenderdagen in periode volgens rooster op.

Kortingspercentage

Het percentage wat in het veld Kortingspercentage wordt ingevuld, wordt in de berekening in mindering gebracht op het premieloon.

Methode

Afhankelijk van het veld Methode zijn een aantal velden wel of niet verplicht. De Methodes (veld 8) zijn:

Methode 1: SV premieberekening

Methode 2: Periode 1 x Factor (Met parttime % over franchise en max) Var. 1

Methode 3: Periode x Factor (Franchise en max met Parttime % en prorata)

Methode 4: Grondslag x Factor

Methode 5: SV Premieberekening met jaarbedragen

Methode 6: Periode 1 x Factor (Zonder parttime % over franchise en max) Var. 2

Methode 7: Periode x Factor (Franchise, max zonder parttime % met prorata)

Methode 8: Periode x Factor (Met Parttime % over franchise en max)

Methode 9: Periode x Factor (Franchise, max met Parttime % zonder prorata)

Methode 10: Periode x Factor (Franchise, max met Parttime % met prorata)

Methode 11: Premie: volledig jaarbedrag met periodemaximum

Methode 12: Premie: volledig jaarbedrag zonder periodemaximum

Methode 13: Periode 1 x Factor (Met parttime % over franchise en max) Var. 3

Methode 14: Periode 1 x Factor (Zonder parttime % over franchise en max) Var. 4

Methode 15: Periode 1 (maximum en franchise op jaarbasis)

Methode 16: Periode x Factor (Franchise, max zonder Partime % zonder prorata

Methode 17: Cumulatieve premie met jaarbedragen

Methode 18: Cumulatieve sv-premieberekening met jaarbedragen