Rekenregel 10046: VCR methode franchise/maximum bepaling
Berekent franchise en maximum voor de VCR rekenregel.
Invoer:
- Berekenen Ja/Nee
- Franchise/Maximum
- Contractdagen
- Roosterdagen
- SV dagen
- Grondslag
- Studentenregeling J/N
- Loontijdvak
- Tabelsoort
- Activeren in CAO
- Dagtabel
- Franchise/maximum uitkering
- Afwijkend franchise/maximum
Inhoud |
Basis CAO Stamnummer 100.005.902 Template VCR Franchise/Maximum bepaling
Verplicht zijn de velden
- Franchise/Maximum
- Contractdagen
- Roosterdagen
- SV dagen
- Grondslag
- Studentenregeling J/N
- Loontijdvak
- Tabelsoort
Optioneel zijn
- Berekenen Ja/Nee
- Activeren in CAO
- Dagtabel
- Franchise/maximum uitkering
- Afwijkend franchise/maximum
Formule
Als NT van Grondslag = 0
- Waar Franchise/Maximum=0
- Onwaar Franchise/Maximum = berekend aan de hand van onderstaande regels tav de toepassing van dag of periodetabel
Maximum
Maximum = Maximum loon + Maximum uitkering, gemaximeerd op Tabel maximum
Als een medewerker de gehele periode in loondienst is, dan wordt standaard het tabelmaximum van de periodetabel gebruikt. Echter, wanneer er sprake is van een gebroken loontijdvak, waarbij in dat loontijdvak ook een uitkering loopt, dan worden het maximumloon en de maximumuitkering bij elkaar opgeteld. Ook als de eerste helft een uitkering wordt genuttigd en de tweede helft loon wordt genoten moeten de maxima bij elkaar opgeteld worden. In beide gevallen kan het berekende maximum hoger uitkomen dan het toegestane tabel maximum en moet daarom afgetopt worden op het tabel maximum.
Franchise
Franchise = Franchise loon + Franchise uitkering, gemaximeerd op Tabel franchise (=100% franchise)
Als een medewerker de gehele periode in loondienst is, dan wordt standaard de tabelfranchise van de periodetabel gebruikt. Echter, wanneer er sprake is van een gebroken loontijdvak, waarbij in dat loontijdvak ook een uitkering loopt, dan worden het franchiseloon en de franchise-uitkering bij elkaar opgeteld. Ook als de eerste helft een uitkering wordt genuttigd en de tweede helft loon wordt genoten moeten de franchises bij elkaar opgeteld worden. In beide gevallen kan de berekende franchise hoger uitkomen dan de toegestane tabel franchise en moet daarom afgetopt worden op de tabel franchise.
Franchise en maximum bepaling per loontijdvak
Voor de berekening is het van belang te weten of een periode een loontijdvak is of niet. Alleen in een loontijdvak krijgt de medewerker de betreffende franchise en maximum. Een loontijdvak is een periode waar het NT van Loon SV groter is dan 0.
Voorbeeld:
- Franchise 100 per periode
- Maximum 300 per periode
Periode
1
2
3
4
5
6
Loontijdvak
Ja
Nee
Ja
Nee
Nee
Ja
Cum. franchise
100
100
200
200
200
300
Cum. Maximum
300
300
600
600
600
900
Franchise en maximum tabel
De franchise en het maximum slaan we op in een salaristabel per periodetabel, per tabelsoort.
Franchise/Maximum dimensies met mogelijkheden
Loontijdvak |
Tabelsoort |
Anoniementarief |
Leeftijd |
Maand |
Geen vakantiebon |
Ja |
0 |
4 weken |
Minder dan 19 dagen |
Nee |
65 |
Week |
Meer dan 20 dagen |
|
|
Dag |
|
|
|
Kwartaal |
|
|
|
Jaar |
|
|
|
Toepassing dag of week tabel
De franchise en het maximum worden in een periode waarin een persoon in- of uit dienst gaat anders berekend. Er wordt bepaald of er sprake is van een gebroken periode aan de hand van de verhouding tussen roosterdagen en contractdagen.
Roosterdagen: het aantal dagen volgens rooster waarbij GEEN rekening wordt gehouden met in en uit diensttreding. Als het rooster niet meegenomen wordt naar Payroll, is dit aantal 0.
Contractdagen: het aantal dagen volgens rooster waarbij WEL rekening wordt gehouden met in en uit diensttreding. Als het rooster niet meegenomen wordt naar Payroll, is dit aantal 0.
Bij een inkomstenverhouding voor de gehele maand, moet voor bepaling van de franchise de maandtabel worden toegepast. Echter, wanneer de medewerker niet de volledige maand in dienst is, moet voor de berekening van de franchise de dagtabel worden toegepast voor het aantal gewerkte dagen (SV-dagen). Hierin wordt geen onderscheid gemaakt voor parttime en fulltime werknemers. Dit kan in een enkel geval hoger uitkomen dan de maximum franchise volgens de maandtabel.
Officieel moet de berekening opgedeeld worden over weken en dagen, maar dit wordt veranderd, waardoor één berekening wordt toegestaan. Overigens is toepassing van de dagtabel het meest gunstig.
Bron: Toelichting loonberekening VCR versie 3.0, pagina 6.
Dag- of periodetabel geforceerd toepassen
AFAS heeft overleg gevoerd met de Belastingdienst over de toepassing van de dagtabel. Op basis hiervan zijn een aantal heldere afspraken gemaakt die zijn geïmplementeerd in Profit :
- Standaard regelgeving
Profit past de standaard regelgeving toe. Profit zal standaard de periodetabel gebruiken die in de eigenschappen van de medewerker is opgegeven op het tabblad Salaris.
Ten aanzien van de toepassing van de dagtabel geldt het volgende:
- Profit past de dagtabel conform de implementatie van 2006 toe tot en met de laatste dag van de laatste periode van de van toepassing zijnde periodetabel voor 2006.
- Vanaf 2007 past Profit de vernieuwde regelgeving van de Belastingdienst toe ten aanzien van de dagtabel. Alleen als je hiervan af wilt wijken, kies je een van de onderstaande instellingen.
- Geforceerd dagtabel toepassen
Met deze optie past Profit gedurende de looptijd van de instantieregel altijd de dagtabel toe, ongeacht de regelgeving. Uiteraard is dit op eigen verantwoording van de klant.
- Geforceerd periodetabel toepassen
Met deze optie past Profit gedurende de looptijd van de instantieregel altijd de periodetabel toe, ongeacht de regelgeving. Uiteraard is dit op eigen verantwoording van de klant.
Dagtabel geforceerd toepassen
In de onderstaande beschrijving worden de volgende begrippen gebruikt:
- Roosterdagen
Het aantal dagen volgens rooster waarbij geen rekening wordt gehouden met in- en uitdiensttreding. Als het rooster niet worden meegenomen naar Payroll, is dit aantal 0.
- Contractdagen
Het aantal dagen volgens rooster waarbij wel rekening wordt gehouden met in- en uitdiensttreding. Als het rooster niet worden meegenomen naar Payroll, is dit aantal 0.
Vanaf 2007 wordt in de volgende situaties van de standaard regelgeving afgeweken en wordt de dagtabel toegepast:
- De dagtabel wordt geforceerd toegepast bij de medewerker.
- Het betreft de eerste periode waarin de medewerker in dienst is gekomen OF de laatste periode waarin de medewerker in dienst is.
EN het rooster wordt toegepast in Payroll;
EN het aantal Roosterdagen is groter dan het aantal Contractdagen.
Toelichting: iemand die in- of uitdienst treedt, waarbij het aantal roosterdagen groter is dan het aantal contractdagen (ongeacht het daadwerkelijk aantal gewerkte dagen) krijgt altijd de dagtabel toegepast.
- Het betreft de eerste periode waarin de medewerker in dienst is gekomen OF de laatste periode waarin de medewerker in dienst is;
EN het rooster niet wordt toegepast in Payroll;
EN het aantal kalenderdagen van het contract is ongelijk aan het aantal kalenderdagen van de periode.
Toelichting: Bij iemand die geen rooster heeft in Payroll (roosterdagen en contractdagen = 0) EN later dan de begindatum van de periode in dienst treedt OF iemand die uit dienst treedt eerder dan de einddatum van de periode krijgt de dagtabel toegepast.
- In de periode is onbetaald verlof geboekt EN de medewerker heeft geen auto van de zaak.
Basis CAO en Profit CAO's
Om op bovenstaande manier vanaf 2007 te kunnen bepalen of de dagtabel moet worden toegepast, is een nieuwe looncomponent beschikbaar in een nieuwe rekenregel met stamnummer 100.006.520 Toepassing dagtabel (Profit Id: 1.156.937) in rekenregel 10.048 Toepassen dagtabel.
Studentenregeling J/N (Verplicht)
Voor de studenten en scholieren bestaat een bijzondere regeling met betrekking tot het loontijdvak. Voor hen mag een loontijdvak van een kwartaal in aanmerking worden genomen.
Mocht de loonbetaling per maand plaatsvinden, dan vindt de berekening van de franchise en maximum over de eerste maand plaats met toepassing van drie keer de maand waarde. In de tweede en derde maand wordt er geen franchise en maximum berekend. De studenten en scholieren krijgen de totale franchise en maximum van 1 maand dus in maand 1 en het overschot wordt verrekend in de eventueel volgende maanden.
De gedachte achter deze regeling is dat studenten en scholieren fluctuerend werken en dus soms maar één van de drie maanden werken. Ze krijgen zo toch recht op een heel kwartaal franchise.
Een medewerker die in maand 2 of 3 van het kwartaal pas werkt zal ook de franchise van het gehele kwartaal mogen gebruiken.
Indien de student/scholier halverwege de maand in dienst komt, dan mag alsnog de gehele kwartaalfranchise worden toegepast. Er wordt bij studenten en scholieren dus niet met de dagtabel gewerkt.
Bron: Toelichting loonberekening VCR versie 3.0, pagina 12.
Anonieme medewerker
Anonieme medewerkers krijgen geen franchise of maximum. Indien binnen het jaar de medewerker bekend wordt heeft dit een TWK tot gevolg.