Inrichting looncomponent Group S

Dit onderwerp heeft betrekking op de inrichting van looncomponenten voor Group S.

Inhoud

Voorbeeld

In dit voorbeeld gaan we onderstaand looncomponent ingeven in Profit:

  • Verwerkingstype: Bediende

    Voor de koppeling met Group S zijn er verschillende verwerkingstypes: meestal zijn deze voor Arbeiders of Bedienden. Deze zet je best in je omschrijving en kan je invullen bij de parameter Verwerkingstype.

    Vanaf Profit 22 kan je gebruik maken van verwerkingstype Automatische bepaling loon of bezoldiging (33), waardoor GroupS automatisch bepaalt welke verwerking nodig is.

  • Looncode: 390

    Dit is de code van het sociaal secretariaat. Dit is de code die zij zullen ontvangen. Dit is niet te verwarren met de code die Profit zelf toekent aan een nieuw Looncomponent.

  • Omschrijving: Verplaatsingsvergoeding

    De omschrijving van de looncomponent. Wij raden aan om het verwerkingstype en de looncode hier ook in te vullen.

  • Parameters: Bedrag

    5 verschillende parameters kun je invullen. Meestal wordt per looncomponent één of twee parameters opgevraagd. Maar dit kan ook geen enkele parameter zijn (dan heet de looncomponent een "triggercode"), of het kan oplopen tot 3 parameters. De verschillende parameters zijn: Aantal dagen, Aantal eenheden, Bedrag per eenheid, Uitbetalingspercentage en Bedrag. Deze moeten op een specifieke manier opgevraagd worden via de methode.

  • Niveau: Medewerker

    Je kan de looncomponenten toevoegen op cao-, werkgever- en medewerkerniveau. Je kan ook een waarde boeken via het boekingsprogramma via HRM / Payroll / Boeken loonmutatie.

Vastleggen:

  1. Ga naar: HRM / Organisatie / Cao.
  2. Open de eigenschappen van de cao.
  3. Ga naar het tabblad: Looncomponent.
  4. Kopieer de looncomponent met categorie ‘Template’ door een regel te selecteren en te klikken op de actie Kopiëren looncomponent.

De volgende tabbladen zijn belangrijk bij het nieuwe looncomponent: Algemeen, Geavanceerd en Parameter.

Tabblad Algemeen:

Vul hier de omschrijving in van de looncomponent. Wij raden aan om het verwerkingstype en de looncode hier ook in te vullen.

Tabblad Geavanceerd:

Vul veld Code sociaal secretariaat met de juiste code. In dit voorbeeld ‘390’. Het zou kunnen dat de code nog niet bestaat in Profit, voeg deze dan toe in de vrije tabel 'Looncomponent: code sociaal secretariaat' via Algemeen / Inrichting / Vrije tabel. Contacteer je sociale secretariaat als je niet weet welke code je moet gebruiken.

Tabblad ‘Parameter’:

  1. De parameter ‘Berekenen Ja/Nee’ bepaalt of een looncomponent wordt meegenomen in de salarisverwerking. Alleen als de parameter op Ja staat, wordt de looncomponent berekend voor alle medewerkers die aan deze cao zijn verbonden. Als je de looncomponent voor één enkele of bepaalde medewerkers wil laten berekenen, dan vink je Mutaties bij medewerker toestaan aan. Hierdoor kan je bij de medewerker bepalen of je de looncomponent moet worden berekend.
    Dubbelklik op de regel om de waarde te wijzigen. Ga hierna naar het tabblad Waarden en klik op Nieuw. Vul de gewenste begindatum en vink Toepassen aan. Hierdoor wordt de looncomponent berekend. In dit voorbeeld zie je dat je de parameter ‘Bedrag’ moet gebruiken. Hernoem P1 naar ‘Bedrag’ en vink Mutaties bij medewerker toestaan aan.
    Als het om een loonmutatie gaat, vink je Muteren via boekingsprogramma toestaan aan. Dit kan je doen door de eigenschappen van de parameter te openen.
  2. Vink de velden uit bij P2, P3, P4 en P5. Deze parameters gebruik je niet.
  3. Open de eigenschappen van de parameter ‘Methode’ en ga naar tabblad Waarden. Vul de gewenste begindatum in en vul de waarde 00100 in.

    LET OP: Soms kan het zijn dat de kolommen in het bestand aangeleverd door Soc. Sec niet de juiste volgorde hebben. Zet dan de kolommen in de juiste volgorde door de parameter "methode" aan te passen.

  4. Voor Group S is de volgorde als volgt:
    1. Kolom 1: Aantal dagen
    2. Kolom 2: Aantal uren
    3. Kolom 3: Bedrag
    4. Kolom 4: Eenheidswaarde
    5. Kolom 5: Percentage

    De kolom is de plek waarin de waarde die je invoert in Profit zal verschijnen in het communicatiebericht. Met andere woorden, de parameter die bijvoorbeeld het bedrag vertegenwoordigt, moet voor Acerta op de 5e kolom komen in de methode, en op de 3e plek voor Group S! Hieronder zie je een screenshot met een voorbeeld van hoe dit ingericht moet worden voor Group S.

  5. Een looncomponent wordt pas doorgestuurd naar het sociaal secretariaat wanneer volgende zaken gevuld zijn:
    • 'Berekenen Ja/Nee' moet op Ja staan.
    • 'Activeren in cao' moet op Ja staan.

    Wanneer de methode bepaalde parameters opvraagt, moet minimaal één van de parameters ook gevuld zijn. Als ze niet allemaal zijn gevuld maar wel minimaal één, kan de looncomponent doorgegeven worden aan het sociaal secretariaat zonder dat dit ook effectief berekend wordt. Let hier mee op. We raden in dit geval aan om 'Berekenen Ja/Nee' ook op de medewerker muteerbaar te maken.

    Naast het geven van bepaalde waarden moeten ook de begindata gekoppeld aan die waarden in het verleden liggen.

    Een parameter kan je invullen op verschillende niveaus. Op het niveau van de werkgever of cao kan je een waarde toekennen, waardoor je de looncomponent berekent voor respectievelijk alle medewerkers onder deze werkgever of cao.

    Op niveau van de medewerker kan je dit ook aanpassen, zodat dit enkel voor een specifieke medewerker geldt.

  6. De parameter 'Activeren in de cao' zet je op Ja.

    Het resultaat ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

Triggercodes

Er zijn "triggercodes" van toepassing. Bij Group S richt je deze triggercode in door alleen de methode 00100 in te stellen. Hierbij wordt dus een bedrag opgevraagd. Maar dit bedrag moet altijd waarde 0 hebben. Je moet dus de parameter 'Berekenen Ja/Nee' op Nee zetten en muteerbaar maken op de medewerker zodat daar kan bepaald worden of de code mee moet komen.

Verwerkingstype Automatische bepaling loon of bezoldiging

Je hoeft looncomponenten voor zowel arbeiders als bedienden maar één keer aan te maken in Profit. Door de introductie van het verwerkingstype Automatische bepaling loon of bezoldiging (33) hoeven looncomponenten dus niet meer dubbel aangemaakt te worden en zal GroupS op basis van de PTG bepalen welke verwerking nodig is.

De bestaande template looncomponenten die nog dubbel in de cao staan, zullen niet meer kopieerbaar zijn en een nieuwe set met dit verwerkingstype zal toegevoegd worden bij de CAO Update.

Direct naar

  1. Payroll
  2. Payroll-processen via de wachtrij
  3. Rapportage Payroll
  4. Rapportensets
  5. Onderwijs aanleveringen
  6. Sociaal Secretariaat
  7. Meerjarenbegroting
  8. Werkkostenregeling