Autorisatie in InSite

Met de autorisatie bepaal je welke gebruikers toegang hebben tot een InSite-website. Voor elke gebruiker die toegang heeft, bepaal je met rollen tot welke webpagina's deze toegang heeft. Je zorgt ervoor dat gebruikers toegang hebben tot alle pagina's die zij nodig hebben voor het uitoefenen van hun taken, maar niet meer dan dat.

Inhoud

Video

Gebruikers toegang geven tot InSite

Een gebruiker moet toegang hebben tot InSite. Dit stel je in in de eigenschappen van de gebruiker in de Autorisatie tool.

De koppeling tussen een Profit-gebruiker en medewerker (in Profit HRM) is essentieel voor ESS, MSS, de Personeelsadministratie, workflows en andere onderdelen van InSite. De gebruiker kan inloggen en heeft toegang tot bepaalde medewerker-gerelateerde gegevens (die immers opgehaald worden uit de koppeling gebruiker-medewerker). Dit geldt voor medewerkers die nog in dienst komen, in dienst zijn met een lopend contract of uit dienst zijn.

Let op:

In de praktijk hebben vaak alleen medewerkers met een lopend contract toegang tot InSite, omdat in de filterautorisatie filters zijn toegepast op de datum indienst of uitdienst. De medewerker moet dan op huidige datum een geldig contract hebben. Als de medewerker geen geldig contract heeft, dan volgt een melding dat de gebruiker niet geautoriseerd is voor de pagina in InSite.

Het is mogelijk om een IP-restrictie toe te passen, deze geldt voor de hele site. Dit betekent dat een gebruiker niet van IP-adres kan wisselen tijdens een gebruikerssessie.

Gebruikerstelling m.b.t. de Profit-licentie

In de licentie maken we onderscheid tussen gebruikers die toegang hebben tot Profit en gebruikers die alleen toegang hebben tot InSite. In de eigenschappen van de omgeving kun je op het tabblad Licentie informatie de aantallen in de licentie controleren.

Pagina's activeren zodat deze op de site komen

In veel situaties moet je een type pagina activeren, anders, bestaan de pagina's niet in de site en heeft niemand toegang.

• Veel onderdelen van InSite hebben een eigen activering in Algemeen / In & OutSite / Site, tabblad Typen Pagina. Dit geldt voor allerlei typen pagina's voor specifieke functionaliteit (zoals debiteuren), maar ook voor dossieritems en dashboards. Als je een activering inschakelt, komen de bijbehorende pagina's beschikbaar in InSite en kun je deze autoriseren (voor zover dit niet automatisch gebeurt, omdat de pagina's onderdeel uitmaken van functionaliteiten die automatisch geautoriseerd worden).
  • Documentsjablonen hebben een eigen activering op het tabblad Documentsjablonen.

Toegang op basis van functionaliteiten en autorisatierollen

Je autoriseert de toegang tot pagina's standaard via functionaliteiten en autorisatierollen. Kijk of je de standaard autorisatiegroepen kunt gebruiken, dan heb je geen omkijken meer naar de autorisatie. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kun je pagina's autoriseren op basis van selecties.

• Pagina's en pagina-onderdelen die je als een geheel wilt autoriseren, bundel je in een functionaliteit.
  • Functionaliteiten bundel je in autorisatierollen, zoals Debiteurenbeheer of Personeelszaken.
  • Per gebruikersgroep (in de Autorisatie tool) bepaal je op welke autorisatierollen men recht heeft.

Nadat je autorisatierollen hebt toegevoegd autoriseer je iemand heel eenvoudig door de juiste autorisatierol toe te kennen. Als er een nieuwe medewerker indienst komt voeg je deze toe als gebruiker. Deze gebruiker koppel je vervolgens aan de juiste groep zodat hij geautoriseerd is voor de juiste functionaliteit.

Je kunt acties niet apart autoriseren. Wel kun je per overzicht/weergave bepalen of de acties al dan niet getoond worden.

Hieronder zie je een uitgebreider schema met een voorbeeld van de autorisatie.

Extra mogelijkheden

De autorisatie van pagina's en onderdelen loopt via functionaliteiten en autorisatierollen. Wel zijn er enkele extra mogelijkheden en aandachtspunten.

• Pagina's autoriseren op basis van een selectie

Gebruik deze mogelijkheden alleen als de autorisatie via functionaliteiten en autorisatierollen te weinig mogelijkheden biedt. Met een selectie kun je een bepaalde groep gebruikers toegang geven tot een pagina.

• Pagina alleen op huidige site

Pagina's zijn op alle InSite's van de omgeving te zien, tenzij je in de eigenschappen van een pagina in InSite het veld Alleen in huidige site zichtbaar aanvinkt.

• Autorisatie van koppen in banners

Een knop in een banner kan toegang geven tot een bepaalde pagina. Als een gebruiker toegang heeft tot de pagina op basis van zijn autorisatie, wordt de corresponderende knop in de banner getoond. Heeft de gebruiker geen toegang, dan wordt de knop niet getoond.

• Autorisatie van actieknoppen in weergaven

Een weergave kan actieknoppen hebben, zoals de knop Verwijderen. Deze knoppen worden alleen getoond als het veld Weergaveacties tonen in de eigenschappen van de weergave is aangevinkt.

• Taalrestrictie op onderdelen van een pagina

Dit geldt alleen als je sites in verschillende talen publiceert. Met een taalrestrictie bereik je, dat een deel van een pagina alleen voor een specifieke taal getoond wordt. Dit is eigenlijk geen autorisatie, maar de taalrestrictie heeft wel invloed op de pagina-onderdelen die je ziet.

• Documentsjablonen hebben eigen instellingen t.a.v. de autorisatie van auteurs en lezers.

Direct naar

1. InSite inrichten
  2. Ondersteunde browsers
  3. InSite publiceren/koppelen
  4. InSite kopiƫren
  5. InSite publiceren in een andere taal
  6. InSite Hoofdsite instellen
  7. Autorisatie InSite
  8. Inlogpagina aanpassen
  9. Menu van de site
  10. Site functionaliteit inrichten
  11. Documentmanagement
  12. Invulformulier inrichten InSite & OutSite
  13. Profielen