Rekenregel 10043: Vakantiegeld met minimum

Berekent vakantietoeslag op basis van een aantal verschillende methodes met minimum.

Contenu

Parameters

Volgnummer en omschrijving:

1. Opbouw vanaf periode

2. Opbouw t/m periode

3. Periode uitbetalen

4. Methode

5. Methode minimum

6. Soort herrekening

7. Percentage

8.Parttime percentage

9. Berekenen Ja/Nee

10. Grondslag deze periode

11. Parttime % grondslag

12. Opbouw grondslag

13. Minimum grondslag opbouw

14. Minimum jaar bedrag

15. Voorschot

16. Opboeken vg grondslag

17. Opboeken PT% vakantietoeslag

18. Activeren in CAO

19. Peilperiode

Basis CAO Stamnummer 100.002.014 Vakantietoeslag (met minimum)

Opbouw vanaf periode (parameter 1) en Opbouw tot en met periode (parameter 2)

Door middel van de parameters 'Opbouw vanaf periode' en 'Opbouw tot en met periode' wordt aangegeven over welk tijdvak de vakantietoeslag wordt opgebouwd.

Hierbij kunnen zich de volgende mogelijkheden voor doen:

  1. Opbouw vanaf periode = Opbouw tot en met periode

    In deze situatie wordt er alleen vakantietoeslag berekend over de opbouw van deze periode, dus er wordt slechts 1 maand opgebouwd.

  2. Opbouw vanaf periode ligt voor Opbouw tot en met periode

    Hierbij wordt er vanuit gegaan dat zowel Opbouw vanaf periode als Opbouw tot en met periode in het huidige jaar liggen.

    Voorbeeld. Als er 1 en 12 staat en Periode uitbetalen = 5 dan wordt er in periode 5 vakantietoeslag voor een volledig jaar uitbetaald.

  3. Opbouw vanaf periode ligt na Opbouw tot en met periode

    Hierbij wordt er vanuit gegaan dat Opbouw vanaf periode in het vorige jaar ligt en Opbouw tot en met periode in het huidige jaar.

    Voorbeeld. Als er dus 6 en 5 staat en Periode uitbetalen = 5 dan wordt er in periode 5 vakantietoeslag uitbetaald over de opbouw vanaf periode 6 vorig jaar tot en met de opbouw van de huidige periode.

Periode uitbetalen (parameter 3)

Vakantietoeslag kan op 3 tijdstippen berekend worden:

  1. De verwerkte periode = Periode uitbetalen
  2. De verwerkte periode is de laatste periode dat de medewerker in dienst is
  3. De verwerkte periode = Opbouw tot en met periode. Deze verwerking vindt alleen plaats als Periode uitbetalen ligt voor Opbouw tot en met periode. Dit betreft de herrekening. Deze vindt plaats volgens de methode die aangegeven staat bij Soort herrekening.

    Let op:

    Als u uurloners heeft die in de periode waarin de vakantietoeslag wordt uitbetaald, geen salaris krijgen maar wel vakantietoeslag dienen te ontvangen, kunt u dit realiseren door in het salarisverwerkingsplan van de werkgever in de betreffende periode op het tabblad Généralités het vinkje aan te zetten voor het veld Traiter salariés rémunéré à l'heure sans heures ouvrées.

Methode (parameter 4)

De methode bepaalt wat de grondslag is voor de berekening van vakantietoeslag.

Op het uitbetaaltijdstip of bij uitdiensttreding voor Periode uitbetalen (veld 3) wordt uitbetaald bij methode:

  1. Grondslag deze periode (exclusief Rooster niet toepassen in Payroll)

    Als grondslag wordt gebruikt de waarde van de parameter 'Grondslag deze periode', default is dit 'Vakantietoeslag deze periode'. Cumulatie van Opbouw parttime percentage x Vastloon grondslag x Percentage / 100. Indien Periode uitbetalen ligt voor Opbouw tot en met periode en het is niet de laatste periode dat de medewerker in dienst is, wordt het bedrag verhoogd met: Vastloon grondslag x Parttime percentage x (Opbouw tot en met periode van Periode uitbetalen) x Percentage / 100.

    Voor alle medewerkers waarbij in de eigenschappen op het tabblad Salaire in het veld Appliquer cycle dans Payroll géén vinkje staat, wordt de opbouwmethode gebruikt.

    Indien de parameter 'Peilperiode' is gebruikt, wordt deze periode gebruikt om de grondslag (grondslag deze periode) voor de uit te betalen periode te bepalen. Deze periode ligt altijd in het vakantietoeslagjaar, maar mag liggen na het moment van uitbetalen.

    Voorbeeld

    Als Opbouw tot en met periode tot en met 6 loopt en Periode uitbetalen = 5, wordt er voor alle medewerkers waar Appliquer cycle dans Payroll niet is aangevinkt, niet vooruit gekeken naar periode 6 en dus berekend tot en met 5. In periode 6 wordt, over de opbouw van die periode, vakantietoeslag berekend.

  2. Grondslag opbouw

    Als grondslag wordt gebruikt de waarde van het veld Opbouw grondslag, default is dit parameter 2, Vakantietoeslag opbouw grondslag. Cumulatie Opbouw grondslag x Percentage / 100. Indien Periode uitbetalen ligt voor Opbouw tot en met periode en het is niet de laatste periode dat de medewerker in dienst is, wordt het bedrag verhoogd met: Vastloon grondslag x Parttime percentage x (Opbouw tot en met periode van Periode uitbetalen) x Percentage / 100.

    Let op!

    Stel dat de vakantietoeslagperiode tot en met periode 6 loopt en uitbetaling vindt plaats in periode 5. Een medewerker krijgt dan in periode 5 vakantietoeslag tot en met periode 5 over de grondslag vermeld in het veld Opbouw grondslag + over de toekomstige periode 6 over de grondslag vermeld in het veld Vastloon grondslag. Zorg er daarom voor dat beide grondslagen op dezelfde wijze zijn ingericht of dat in beide velden dezelfde grondslag wordt opgepakt.

  3. Grondslag opbouw, periode volledig in vorig jaar

    Als grondslag wordt gebruikt de waarde van het veld Opbouw grondslag, default is dit parameter 2, Vakantietoeslag opbouw grondslag. Cumulatie Opbouw grondslag vorig jaar  x Percentage / 100. Voorwaarde bij deze methode is dat de Edif. depuis période altijd kleiner is dan Opbouw t/m periode. Gaat de medewerker uit dienst dan is de formule: Cumulatie Opbouw grondslag vorig jaar  t/m periode huidig jaar periode uit dienst x Percentage / 100.

    Indien in het huidige jaar voor het eerst met Profit wordt gewerkt kan de grondslag opbouw van het vorige jaar worden geboekt op de looncomponent Opboeken grondslag opbouw nog uit te betalen vakantietoeslag. In de uitbetalingsperiode wordt een cumulatie van deze looncomponent meegenomen in de berekening van de vakantietoeslag.

    Let op!

    Stel de vakantietoeslag periode loopt tot en met periode 6 en uitbetalen vindt plaats in periode 5. Een medewerker (geen uurloner) komt halverwege periode 5 in dienst. In principe zou dan de berekening volgens alle methodes aan elkaar gelijk moeten zijn. Echter kunnen er wel afrondingsverschillen optreden. Dit komt door Opbouw parttime percentage wat op twee decimalen wordt afgerond en wordt gebruikt bij methode Base cette période (zowel methode 1 als 3).

  4. Grondslag deze periode

    Deze methode lijkt op Base cette période (Exclusief 'Rooster niet toepassen in Payroll'). Deze methode sluit medewerkers echter uit waarbij het vinkje Appliquer cycle dans Payroll uit staat. De methode Base cette période sluit geen medewerkers uit.

Methode minimum (parameter 5)

Let op:

Alleen uw consultant kan deze parameterwaarde aanpassen.

Er zijn drie minimum methodes:

  1. Geen minimum

    Bij deze minimum methode worden de bedragen bij het minimum genegeerd en word de vakantietoeslag altijd volgens de Opbouw grondslag of Grondslag deze periode (afhankelijk van de gekozen vakantietoeslag methode) berekend.

  2. Eind minimum

    Bij deze methode word het eindresultaat van de normale vakantietoeslag berekening bij uitkering vergeleken met een eindresultaat op basis van de minimum bedragen. De grootste van de twee word uitgekeerd, behalve als de normale vakantietoeslag berekening negatief is. In dat geval zal de kleinste van de twee berekeningen worden ingehouden.

    Het cumulatieve parttime % word overgenomen van de begin periode tot de eind periode vakantietoeslag rekening houdend met de methode herrekening. Er word altijd uitgegaan van het minimum op het moment van uitbetalen.

    1. Eindminimum in combinatie met de Periode vakantietoeslag methode

      Bij de uitkering van de vakantietoeslag word de vakantietoeslag berekening op basis van de Grondslag deze periode vergeleken met het omgerekende jaarbedrag [(Minimum jaarbedrag* Cumulatieve Parttime% grondslag ) / Aantal periodes * 100].

      Periode

      6

      7

      8

      9

      10

      11

      12

      1

      2

      3

      4

      5

      Totaal

      Werkelijk salaris

      90

      100

      110

      100

      80

      120

      130

      150

      90

      100

      110

      100

      1280

      Minimum

      100

      100

      100

      100

      100

      100

      100

      100

      100

      100

      100

      90

      1190

    2. Eindminimum in combinatie met de Opbouw methode

      Bij de uitkering van de vakantietoeslag word de vakantietoeslag berekening op basis van de Opbouw grondslag vergeleken met het omgerekende jaarbedrag [(Minimum jaarbedrag* Cumulatieve Parttime% grondslag ) / Aantal periodes * 100]

  3. Periode minimum

    Bij de uitkering van de vakantietoeslag word de vakantietoeslag berekend op basis van de grondslag Minimum grondslag opbouw.

    Bij deze minimum berekening wordt, in het component Minimum beoordeling, het bij het Minimum jaar bedrag ingevulde bedrag naar een periode teruggerekend. [Minimum jaarbedrag* PT% vakantietoeslag / (aantal periode * Vakantiegeld %] Dit resultaat word vergeleken met de Grondslag Opbouw. Het grootste bedrag van deze bedragen word gebruikt voor de opbouw van de Grondslag Minimum Grondslag opbouw.

    Deze methode is alleen te gebruiken in combinatie met de Opbouw methode. Als de minimummethode op periode minimum staat in combinatie met de Periode methode (1 en 3) zal toch de Eind minimum methode worden gehanteerd.

    Periode

    6

    7

    8

    9

    10

    11

    12

    1

    2

    3

    4

    5

    Totaal

    Werkelijk salaris

    90

    100

    110

    100

    80

    120

    130

    150

    90

    100

    110

    100

    1280

    Minimum

    100

    100

    100

    100

    100

    100

    100

    100

    100

    100

    100

    90

    1190

    Minimum grondslag opbouw

    100

    100

    110

    100

    100

    120

    130

    150

    100

    100

    110

    100

    1320

Soort herrekening (parameter 6)

Er zijn drie herrekenmethodes:

  1. Geen herrekening.

    Bij deze methode wordt er alleen vakantietoeslag uitbetaald aan medewerkers die na Periode uitbetalen in dienst zijn gekomen.

  2. Herrekening parttimepercentage.

    Bij deze methode wordt aan de hand van de cumulatie Opbouw parttime percentage de vakantietoeslag over het herrekentijdvak opnieuw berekend en vergeleken met wat er op Periode uitbetalen is betaald. Het verschil wordt uitbetaald of ingehouden.

  3. Herrekening parttimepercentage en salaris.

    Bij deze methode wordt aan de hand van de cumulatie van de Opbouw grondslag het verschil uitbetaald of ingehouden met het vooruitbetaalde op Periode uitbetalen.

    Attention:

    Voor de Eigen CAO was de vierde herrekenmethode 'Herrekening parttimepercentage en salaris met extra herrekening in de voorlaatste periode' aanwezig. Deze methode wordt niet ondersteund in de Profit CAO's.

Het veld Soort herrekening heeft alleen een functie als Periode uitbetalen ligt voor Opbouw tot en met periode.

Herrekening vindt plaats over het tijdvak: periode na Periode uitbetalen tot en met Opbouw tot en met periode. Als de medewerker in dit tijdvak uit dienst gaat wordt in plaats van Opbouw tot en met periode de laatste periode gebruikt dat de medewerker in dienst is.

Herrekening vindt plaats als de verwerkte periode = Opbouw tot en met periode. Als de medewerker uit dienst gaat, vindt de herrekening plaats in de laatste periode dat de medewerker in dienst is.

Bij uurloners wordt er op uitbetaaltijdstip alleen de opgebouwde grondslag uitbetaald. In periode Opbouw tot en met periode wordt de vakantietoeslag uitbetaald voor het tijdvak tussen Periode uitbetalen (+1) tot en met Opbouw tot en met periode.

Percentage (parameter 7)

Het percentage is niet voor alle CAO’s verplicht, daarom is het veld Pourcentage een optioneel veld.

Voorbeeld:

Dit voorbeeld heeft betrekking op de looncomponent 100.002.506 Vakantietoeslag opbouw grondslag, rekeninghoudend met minimum.

Een medewerker verdient 2.000 euro, dan is zijn grondslag voor de vakantietoeslag: 12* 2000 = 24.000.

Wordt dit vermenigvuldigt met het vakantietoeslag percentage:

24.000 * 8% = 1.920.

De looncomponent bepaalt de minimum grondslag, rekening houdend met het jaarbedrag, dus:

De medewerker dient minimaal 1.929,24 aan vakantietoeslag te ontvangen. Wordt dit omgerekend naar de grondslag wordt de formule toegepast:

 1929,24 / 8% = 24.115,50 / 12 = 2009,625.

Daarom gaat Profit voor de grondslag niet meer uit van het salaris van de medewerker, maar van de minimale grondslag (2009,625). Dit leidt tot de volgende uitkomst:

2009,625 * 12 * 8% = 1.929,24

Voorschot vakantietoeslag (parameter 15)

Het component Voorschot vakantietoeslag word hier in de vakantietoeslag regeling opgenomen. Bij de uitkering van de vakantietoeslag worden alle bedragen die vanaf de laatste vakantietoeslag uitbetaling zijn uitgekeerd, in mindering gebracht op de uit te betalen vakantietoeslag.

Peilperiode (parameter 19)

Deze periode wordt alleen gebruikt bij de periodemethode. Dit is een optioneel veld dat ingevuld kan worden als de peilperiode afwijkend is van de uitbetalingsperiode. Het invullen van deze periode na de uitbetalingsperiode wil zeggen dat er herrekend zal worden. Indien de peilperiode na de uitbetalingsperiode ligt, dan wordt alleen de herrekenmethode Herrekenen parttimepercentage en salaris toegestaan.

Meerdere gelijktijdige dienstverbanden

Als tussen de 'Opbouw vanaf periode' en de 'Opbouw t/m periode' één of meerdere dienstverbanden worden beëindigd dan zal de rekenregel in de uitbetalingsperiode of  herrekeningsperiode voor het hoofddienstverband rekenen op basis van het cumulatief van  het hoofddienstverband + afgesloten dienstverbanden minus de reeds uitbetaalde bedragen op deze dienstverbanden.

Let op:

Tussen 'Opbouw vanaf periode' en de 'Opbouw t/m periode' kan van hoofddienstverband gewisseld worden.

Met bovenstaand uitgangspunt wordt voorkomen dat opgebouwde bedragen in afgesloten dienstverbanden in de uitbetalingsperiode of de herrekeningsperiode op het hoofddienstverband opnieuw uitbetaald worden. Dit is een uitzondering op de standaardwerkwijze in rekenregels in Profit, omdat Profit bij meerdere dienstverbanden standaard de cumulatieven van afgesloten dienstverbanden optelt bij het hoofddienstverband.

Voir aussi :
  • Vakantietoeslag
  • Grondslag vakantietoeslag vorig jaar
  • Veelgestelde vragen vakantietoeslag