thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied

Autorisatie

Met de autorisatie beperk je de toegang van gebruikers tot specifieke omgevingen, functies en gegevens. Je zorgt ervoor dat gebruikers de juiste toegang hebben voor het uitoefenen van hun taken, maar niet meer dan dat.

Beschrijving

Om iemand toegang te geven tot een omgeving, moet je hem toevoegen als gebruiker in die omgeving. Bij meerdere omgevingen moet je de gebruiker per omgeving toevoegen en rechten toekennen. Door deze opzet is het mogelijk, dat een gebruiker in de ene omgeving andere toegangsrechten heeft dan in de andere. Als een bestaande gebruiker tijdelijk geen toegang mag hebben tot een omgeving, blokkeer je de gebruiker.

Je deelt de gebruikers in groepen in, waarbij een gebruiker lid kan zijn van meerdere groepen. Vervolgens ken je toegangsrechten toe op het Startmenu, op tabbladen en op acties. Voor een verdere verfijning gebruik je filterautorisatie: hiermee beperk je de toegang tot bepaalde gegevens in een tabel. Met filterautorisatie bepaal je bijvoorbeeld dat een gebruiker niet alle debiteuren mag zien, maar alleen debiteuren die niet geblokkeerd zijn.

Werkwijze

Process

Autorisatie

Work area

Algemeen