Vennootschap

Aan elke cliënt Vpb is minimaal één vennootschap gekoppeld, in een fiscale eenheid wordt dit de moeder(vennootschap) genoemd. De overige, in dit onderdeel opgenomen, vennootschappen zijn dochters van een cliënt. Bij het aanmaken van een nieuwe cliënt Vpb wordt automatisch een vennootschap toegevoegd. Als je bij een cliënt Vpb een fiscale eenheid wilt inrichten dan voeg je de dochters toe als vennootschappen.

Let op:

Als een vennootschap aan een cliënt Vpb is gekoppeld mag je de naam en het adres niet bij de vennootschap wijzigen. Als je deze velden wijzigt bij een organisatie of een contact en er is een koppeling naar een vennoot, dan wordt de velden automatisch bij de vennootschap gewijzigd.

Inhoud

Beschrijving

Bij het aanmaken van een nieuwe cliënt Vpb wordt automatisch een vennootschap toegevoegd. Als je bij een cliënt Vpb een fiscale eenheid wilt inrichten dan voeg je de dochters toe als vennootschappen.

Let op:

Als een vennootschap aan een cliënt Vpb is gekoppeld mag je de naam en het adres niet bij de vennootschap wijzigen. Als je deze velden wijzigt bij een organisatie of een contact er er is een koppeling naar een vennoot is, dan wordt de velden automatisch gewijzigd bij de vennootschap.

Werkwijze

Vennootschap toevoegen

De aangifte Vpb doe je voor een cliënt Vpb. De cliënt Vpb bestaat uit één of meerdere vennootschappen (Fiscale eenheid). Elke cliënt Vpb is aan minimaal één vennootschap gekoppeld, in een fiscale eenheid wordt dit de moeder(vennootschap) genoemd. Zowel voor de moeder als de dochter(s) voeg je vennootschappen toe. Bij het toevoegen van een cliënt Vpb wordt de vennootschap automatisch aangemaakt.

Vennootschap toevoegen:

1. Ga naar: Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Vennootschap.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de velden in.

Als je bij de vennootschap een Fiscaal nummer invult kan je dit nummer niet meer gebruiken bij de cliënt Vpb.

4. Klik op: Voltooien.

Boekjaar gekoppelde dochter wijzigen

Je kunt de loop van het boekjaar van een gekoppelde dochter wijzigen.

Let op:

Je kunt de eigenschappen alleen wijzigen als je geautoriseerd bent voor de functie Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Vennootschappen per periode / Tabbladen / Algemeen.

Boekjaar gekoppelde dochter wijzigen:

1. Ga naar: Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Cliënt Vpb.
  2. Open de eigenschappen van de cliënt Vpb.
  3. Ga naar het tabblad: Boekjaar.
  4. Open de eigenschappen van het boekjaar.
  5. Ga naar het tabblad: Dochter(s) FE.
  6. Open de eigenschappen van de dochter.
  7. Vul een waarde in bij Begin boekjaar en Einde boekjaar.
  8. Klik drie keer op: OK.

Vennootschap naar nieuwe cliënt Vpb

Je kunt een vennootschap omzetten naar een cliënt Vpb. Deze actie gebruik je bijvoorbeeld als een dochtermaatschappij een volledige cliënt Vpb wordt.

Vennootschap naar nieuwe cliënt Vpb:

1. Ga naar: Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Vennootschap.
  2. Selecteer de vennootschap die je om wilt zetten.
  3. Klik op de actie: Vennootschap naar nieuwe cliënt Vpb.
  4. Vul bij Referentienummer het nummer in waaronder de cliënt bijvoorbeeld bij het accountantskantoor bekend is, bijvoorbeeld het nummer van de dossiermap.
  5. Vul een waarde in bij Oprichtingsdatum.

De overige velden in dit scherm worden overgenomen van de vennootschap.

6. Klik op: Volgende.
  7. Selecteer een waarde bij Jaar. Dit is het jaar waarop de aangifte betrekking heeft.
  8. Selecteer bij Beconnummer de belastingconsulent waar de cliënt bij hoort.
  9. Klik op: Voltooien.

Vennootschap verwijderen

Je kunt een vennootschap verwijderen.

Vennootschap verwijderen:

1. Ga naar: Fiscaal / Beheer / Verwijder cliënt.
  2. Vink Vpb aan.
  3. Vul een waarde in bij BSN/Fiscaal nummer.

Als je het Fiscale nummer van de vennootschap niet hebt kun je, nadat je op Volgende hebt geklikt, de vennootschap selecteren.

4. Klik op: Volgende.

Direct naar

1. Cliënt Vpb Beheer