Rekening-courant aandeelhouder

Het komt regelmatig voor dat zakelijke inkopen (per ongeluk) van een privérekening worden betaald, of dat een betaling voor een zakelijke factuur op een privérekening binnenkomt. Wanneer de privérekening eigendom is van een aandeelhouder of groepsmaatschappij van de onderneming, dan moeten de transacties van en naar deze privérekening bijgehouden worden op een zogenaamde rekening-courant aandeelhouder. De Belastingdienst wil bij de VPB-aangifte namelijk geïnformeerd worden over het saldo van deze rekening-courant. Als dit saldo te hoog wordt (in 2020 € 17.500), dan zal de Belastingdienst dit interpreteren als een lening die de onderneming bij de aandeelhouder heeft uitstaan. Over dit saldo moet dan rente worden gerekend.

Dit onderwerp beschrijft hoe je kunt werken met deze rekening-courant aandeelhouder.

Voorbereiding

Voordat je kunt werken met de rekening-courant moet je eenmalig de werkwijze hiervoor instellen.

Werkwijze rekening-courant aandeelhouder instellen.

Inkoopfactuur betalen vanaf een privérekening

Wanneer je een inkoopfactuur opslaat ontstaat een openstaande post (crediteur). Heb je de openstaande post (crediteur) betaald van een privérekening of persoonlijke kas, doe dan het volgende.

1. Ga naar Openstaande posten (crediteur).
  2. Selecteer de openstaande post (crediteur) die je privé hebt betaald.
  3. Klik op de Meer-knop rechtsboven.
  4. Klik op de actie Betaling van rekening-courant aandeelhouder.
  5. Selecteer een Aandeelhouder.
  6. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

SB handelt de openstaande post (crediteur) af en verwerkt de financiële gevolgen in de boekhouding.

Deze transactie verlaagt het Saldo rekening-courant bij de aandeelhouder, omdat dit geldt als een privé-investering in de onderneming.

Betaling van verkoopfactuur ontvangen op een privérekening

Wanneer je een verkoopfactuur verzendt ontstaat een openstaande post (debiteur). Ontvang je de betaling van deze openstaande post (debiteur) op je privérekening of in je persoonlijke kas (bijvoorbeeld als je een vast actief hebt verkocht via Marktplaats) doe dan het volgende.

1. Ga naar Openstaande posten (debiteur).
  2. Selecteer de openstaande post (debiteur) die je privé hebt ontvangen.
  3. Klik op de Meer-knop rechtsboven.
  4. Klik op de actie Ontvangst op rekening-courant aandeelhouder.
  5. Selecteer een Aandeelhouder.
  6. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

SB handelt de openstaande post (debiteur) af en verwerkt de financiële gevolgen in de boekhouding.

Deze transactie verhoogt het Saldo rekening-courant bij de Aandeelhouder, omdat hierdoor een schuld van de aandeelhouder aan de ondernemer ontstaat.

Geld overboeken van of naar de rekening-courant aandeelhouder

Het saldo van de rekening courant word naast inkoop- en verkoopfacturen ook beïnvloed door overboekingen tussen de rekening-courant aandeelhouder en de zakelijke bankrekening. Dit gebeurt als de onderneming geld uitleent aan de aandeelhouder, of de aandeelhouder geld overboekt naar de zakelijke bankrekening. Deze transacties verwerk je als volgt.

1. Ga naar Bankmutaties.
  2. Selecteer de bijschrijving die vanaf de rekening-courant aandeelhouder binnenkomt of de afschrijving die naar de rekening-courant aandeelhouder is gedaan.
  3. Klik op de Meer-knop rechtsboven.
  4. Klik op de actie Overboeking van rekening-courant aandeelhouder of Overboeking naar rekening-courant aandeelhouder.

SB lettert de bankmutatie af en verwerkt de financiële gevolgen in de boekhouding.

De bijschrijving verlaagt en de afschrijving verhoogt het Saldo rekening-courant bij de aandeelhouder.