Verkoopjournaalpost

Het komt voor dat je verkoopfacturen met een ander softwarepakket maakt, maar bijvoorbeeld in een webshop. Deze verkoopfacturen wil je niet opnieuw toevoegen in SB. Ook kan het zijn dat je gedurende een boekjaar met SB start en je openstaande verkoopfacturen, die je met je vorige pakket hebt gemaakt, wilt inboeken om deze verder af te kunnen handelen.

Maak in dat geval gebruik van de Verkoopjournaalpost. Dit is een verkoopfactuur waarbij je in de regels geen verkoopproducten, maar grootboekrekeningen boekt. Het is niet mogelijk om deze via e-mail te verzenden naar een klant.

Let op

Om deze functionaliteit te kunnen gebruiken moet je deze eerste activeren en instellen.

Verkoopjournaalpost toevoegen via de Mailbox/Scanbox

Dit is de voorkeur werkwijze van AFAS.

1. Stuur een verkoopfactuur naar de Mailbox en keur deze goed voor verwerking in de Scanbox, of

Voeg handmatig een verkoopfactuur toe in de Scanbox.

2. Controleer of onderin de knop Verkoopjournaalpost boeken zichtbaar is.

Staat hier Inkoopfactuur boeken?

• Klik op Meer...
    • Klik op de actie Omzetten naar Verkoopjournaalpost.
  3. Controleer de herkende waarden en pas deze eventueel aan.
  4. Klik op Verkoopjournaalpost boeken, of Geavanceerd boeken als de verkoopfactuur meerdere regels heeft.

Verkoopjournaalpost handmatig toevoegen

1. Ga naar Verkoopjournaalposten.
  2. Klik op Nieuw (N).
  3. Vul een Factuurdatum in.

SB stelt standaard de datum van vandaag voor.

Gebruik de handige datumfuncties om de gewenste datum in te vullen.

4. Selecteer een Klant.
  5. Vul eventueel een Referentie klant in.

Sommige klanten vragen om een referentienummer om deze in hun administratie te kunnen herkennen.

6. Selecteer eventueel een of meerdere bestanden als Bijlage.
  7. Deze bijlagen worden samen met de verkoopfactuur verzonden naar de klant. Gebruik dit bijvoorbeeld om je algemene voorwaarden te verzenden.
  8. Selecteer per regel de gewenste Grootboekrekening.
  9. Vul een Bedrag in.
  10. Open de aanvullende velden van de regel (Ctrl+p) voor meer opties.

Verkoopjournaalpost crediteren

Let op

Het is niet mogelijk om een Verkoopjournaalpost te crediteren. Wij gaan er namelijk vanuit dat de bijbehorende Verkoopfactuur in een ander product is gemaakt. Crediteren dient dan ook in dat product plaats te vinden. Boek na het crediteren een negatieve Verkoopjournaalpost om de eerste op te heffen.

Verkoopjournaalpost verwijderen

Wanneer je een verkoopjournaalpost hebt afgeletterd en alsnog wilt verwijderen moet je eerst de aflettering ongedaan maken.

1. Open de gewenste Verkoopjournaalpost.
  2. Open het tabblad Betalingen.
  3. Selecteer de gewenste Betaling.
  4. Klik op Aflettering ongedaan maken.

5. Open het tabblad Algemeen.
  6. Klik op de Meer-knop rechtsboven.
  7. Klik op de actie Verwijderen.