Vast actief verkopen via Verkoopfactuur

Je kunt een vast actief binnen of buiten de afschrijvingsperiode verkopen. Dit onderwerp beschrijft hoe je dit doet en wat je kunt doen met een eventuele restwaarde.

Let op

Verkoopfacturen zijn beschikbaar in de licentie 2Gether en Ondernemen. Voor de licentie Boekhouden gebruik je hiervoor een combinatie van een Verkoopjournaalpost en Inkoopfactuur.

Meer informatie over verkopen van vaste activa in de licentie Boekhouden.

App_Tour

Voor deze functionaliteit is een rondleiding beschikbaar.

Verkopen van een vast actief in de licentie 2Gether en Ondernemen:

Let op:

Controleer voordat je een vast actief verkoopt of geboekte afschrijvingen bestaan in en na de periode van de factuurdatum. Deze moet je eerst terugdraaien voordat je een vast actief kunt verkopen.

Meer informatie over het terugdraaien van afschrijvingen.

1. Voeg een Offerte of Verkoopfactuur toe.
  2. Zoek in de regel bij Artikel/dienst op Vast actief.
  3. Selecteer het artikel met het juiste btw-tarief.

4. Vul een Aantal en Prijs in.
  5. Open de aanvullende velden van de gewenste regel (Ctrl+p).
  6. Selecteer een Vast actief.
  7. Selecteer een Methode verkopen vast actief.

Volledig verkopen: kies dit als je het vast actief in zijn geheel verkoopt en hiermee beëindigt.

Deels verkopen: hiermee verkoop je een deel van de fiscale waarde van het vast actief, bijvoorbeeld als je 10 laptops als één vast actief hebt vastgelegd en er 5 verkoopt. In dit geval wordt de volledige fiscale waarde op de factuurdatum ingevuld in het veld Fiscale waarde te verkopen deel. Bepaal zelf het deel van de fiscale waarde dat je wilt verkopen.

Op basis van de Fiscale waarde en de Prijs wordt het Fiscaal resultaat berekend.

8. Selecteer een Bestemming fiscale resultaat.

Winst: het fiscale resultaat wordt geboekt op de ingestelde grootboekrekening voor het boekresultaat. Je kunt een andere grootboekrekening gebruiken voor een winst of een verlies.

Herinvesteringsreserve: hiermee parkeer het fiscale resultaat op grootboekrekening 0835: Herinvesteringsreserve om later te gebruiken bij de aanschaf van een nieuw vast actief, of als je een extra investering op een bestaand vast actief wilt doen.

Vervangend vast actief: hiermee gebruik je het fiscale resultaat direct als extra investering op een bestaand vast actief.

9. Klik op Herinvesteringsreserve toevoegen.

Inhoud

Vast actief verkopen via verkoopfactuur

Binnen de licentie 2Gether en Ondernemen kan je voor het verkopen van een vast actief gebruik maken van een offerte of verkoopfactuur.

App_Tour

Voor deze functionaliteit is een rondleiding beschikbaar.

Let op:

Controleer voordat je een vast actief verkoopt of geboekte afschrijvingen bestaan in en na de periode van de factuurdatum. Deze moet je eerst terugdraaien voordat je een vast actief kunt verkopen.

Meer informatie over het terugdraaien van afschrijvingen.

1. Voeg een Offerte of Verkoopfactuur toe.
  2. Zoek in de regel bij Artikel/dienst op Vast actief.
  3. Selecteer het artikel met het juiste btw-tarief.

4. Vul een Aantal en Prijs in.
  5. Open de aanvullende velden van de gewenste regel (Ctrl+p).
  6. Selecteer een Vast actief.
  7. Selecteer een Methode verkopen vast actief.

Volledig verkopen: kies dit als je het vast actief in zijn geheel verkoopt en hiermee beëindigt.

Deels verkopen: hiermee verkoop je een deel van de fiscale waarde van het vast actief, bijvoorbeeld als je 10 laptops als één vast actief hebt vastgelegd en er 5 verkoopt. In dit geval wordt de volledige fiscale waarde op de factuurdatum ingevuld in het veld Fiscale waarde te verkopen deel. Bepaal zelf het deel van de fiscale waarde dat je wilt verkopen.

Op basis van de Fiscale waarde en de Prijs wordt het Fiscaal resultaat berekend.

8. Selecteer een Bestemming fiscale resultaat.

Winst: het fiscale resultaat wordt geboekt op de ingestelde grootboekrekening voor het boekresultaat. Je kunt een andere grootboekrekening gebruiken voor een winst of een verlies.

Herinvesteringsreserve: hiermee parkeer het fiscale resultaat op grootboekrekening 0835: Herinvesteringsreserve om later te gebruiken bij de aanschaf van een nieuw vast actief, of als je een extra investering op een bestaand vast actief wilt doen. Lees verder hieronder.

Vervangend vast actief: hiermee gebruik je het fiscale resultaat direct voor een extra investering op een bestaand vast actief. Lees verder hieronder.

9. Klik op Opslaan en Nieuw (Ctrl+Alt+S) om op te slaan en direct een nieuwe toe te voegen. De status wordt Te verzenden.

Klik op Opslaan en Verzenden om op te slaan en zonder verdere controle direct te verzenden. De status wordt Verzonden.

Klik op Opslaan (Ctrl+S). als dit de laatste is die je wilt toevoegen. De status wordt Te verzenden.

Herinvesteringsreserve:

1. Klik op Herinvesteringsreserve toevoegen.
  2. Vul een herkenbare Omschrijving in.
  3. Selecteer Algemeen bij Herinvesteringsreservegroep.
  4. Klik op Opslaan en Nieuw (Ctrl+Alt+S) om op te slaan en direct een nieuwe toe te voegen. De status wordt Te verzenden.

Klik op Opslaan en Verzenden om op te slaan en zonder verdere controle direct te verzenden. De status wordt Verzonden.

Klik op Opslaan (Ctrl+S). als dit de laatste is die je wilt toevoegen. De status wordt Te verzenden.

Vervangend vast actief:

1. Selecteer een Vervangend vast actief.
  2. Klik op Opslaan en Nieuw (Ctrl+Alt+S) om op te slaan en direct een nieuwe toe te voegen. De status wordt Te verzenden.

Klik op Opslaan en Verzenden om op te slaan en zonder verdere controle direct te verzenden. De status wordt Verzonden.

Klik op Opslaan (Ctrl+S). als dit de laatste is die je wilt toevoegen. De status wordt Te verzenden.

Afhankelijk van de factuurdatum wordt in de periode waarin je het actief verkoopt nog een deel van de waarde pro rata afgeschreven.

Via verkoopjournaalpost en inkoopfactuur

Binnen de licentie Boekhouden kan je voor het verkopen van een vast actief gebruik maken van een verkoopjournaalpost.

Let op:

Controleer voordat je een vast actief verkoopt of geboekte afschrijvingen bestaan in en na de periode van de factuurdatum. Deze moet je eerst terugdraaien voordat je een vast actief kunt verkopen.

Meer informatie over het terugdraaien van afschrijvingen.

Via de Mailbox/Scanbox

1. Stuur een Verkoopfactuur van de verkoop van een Vast actief naar de Mailbox of de Scanbox.

of Voeg handmatig een verkoopjournaalpost toe.

2. Selecteer een Investeringsrekening bij Grootboekrekening.

Filter hiervoor in de selectieweergave de kolom Categorie op de waarde Vaste activa - investering.

3. Klik op Geavanceerd boeken.
  4. Vul een Bedrag exclusief btw in.
  5. Open de aanvullende velden van de gewenste regel (Ctrl+p).
  6. Selecteer een Vast actief.
  7. Selecteer een Methode verkopen vast actief.

Volledig verkopen: kies dit als je het vast actief in zijn geheel verkoopt en hiermee beëindigt.

Deels verkopen: hiermee verkoop je een deel van de fiscale waarde van het vast actief, bijvoorbeeld als je 10 laptops als één vast actief hebt vastgelegd en er 5 verkoopt. In dit geval wordt de volledige fiscale waarde op de factuurdatum ingevuld in het veld Fiscale waarde te verkopen deel. Bepaal zelf het deel van de fiscale waarde dat je wilt verkopen.

Op basis van de Fiscale waarde en de Prijs wordt het Fiscaal resultaat berekend.

8. Selecteer een Bestemming fiscale resultaat.

Winst: het fiscale resultaat wordt geboekt op de ingestelde grootboekrekening voor het fiscale resultaat. Je kunt een andere grootboekrekening gebruiken voor een winst of een verlies.

Herinvesteringsreserve: hiermee parkeer het fiscale resultaat op grootboekrekening 0835: Herinvesteringsreserve om later te gebruiken bij de aanschaf van een nieuw vast actief, of als je een extra investering op een bestaand vast actief wilt doen.

9. Vervangend vast actief: hiermee gebruik je het fiscale resultaat direct voor een extra investering op een bestaand vast actief.
  10. Klik op Opslaan en Nieuw (Ctrl+Alt+S) om te verwerken en direct een nieuwe toe te voegen.

Klik op Opslaan en Boeken (Ctrl+S) als dit de laatste is die je wilt toevoegen.

Herinvesteringsreserve:

1. Klik op Herinvesteringsreserve toevoegen.
  2. Vul een herkenbare Omschrijving in.
  3. Selecteer Algemeen bij Herinvesteringsreservegroep.
  4. Klik op Opslaan en Nieuw (Ctrl+Alt+S) om te verwerken en direct een nieuwe toe te voegen.

Klik op Opslaan en Boeken (Ctrl+S) als dit de laatste is die je wilt toevoegen.

Vervangend vast actief:

1. Selecteer een Vervangend vast actief.
  2. Klik op Opslaan en Nieuw (Ctrl+Alt+S) om te verwerken en direct een nieuwe toe te voegen.

Klik op Opslaan en Boeken (Ctrl+S) als dit de laatste is die je wilt toevoegen.

Afhankelijk van de factuurdatum wordt in de periode waarin je het actief verkoopt nog een deel van de waarde pro rata afgeschreven.

Verkocht vast actief wijzigen

• Referentie klant vergeten in te vullen:
    • Gebruik de actie Wijzigen bij de betreffende Verkoopfactuur.
  • Verkeerd vast actief aan een klant verkocht:
    • Gebruik de actie Crediteren en opnieuw verzenden.
    • Wijzig het actief.
    • Verzend de creditfactuur en nieuwe factuur aan de betreffende klant.
  • Verkeerde klant gefactureerd:
    • Gebruik de knop Crediteren.
    • Boek een nieuwe Verkoopfactuur voor een andere klant.
    • Verzend de creditfactuur aan de foutieve klant.
    • Verzend de nieuwe verkoopfactuur aan de nieuwe klant.
  • Investering vergeten te boeken:
    • Gebruik de actie Crediteren en opnieuw verzenden de betreffende Verkoopfactuur.
    • Draai de afschrijvingen terug tot en met de maand van de investering.
    • Boek een Inkoopfactuur met de extra investering.
    • Boek een nieuwe Verkoopfactuur.
  • Verkeerd vast actief buiten gebruik gesteld:
    • Gebruik de knop Verwijderen bij de betreffende Buitengebruikstelling.