Werkwijze vaste activa instellen

Soms schaf je een product aan dat je inzet voor het genereren van omzet voor je onderneming. Wanneer een dergelijk bedrijfsmiddel een bepaalde aanschafwaarde heeft, mag je dit beschouwen als een vast actief. De waarde van dit vast actief mag je afschrijven over een periode van, meestal, vijf jaar. Hiermee verdeel je de kosten over deze periode.

In SB is de functionaliteit voor vaste activa altijd geactiveerd, maar voordat het kunt gebruiken moet je deze eerst instellen.

App_Tour

Voor deze functionaliteit is een rondleiding beschikbaar.

Inhoud

Algemene werkwijze instellen

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Vaste activa instellingen.
  2. Selecteer een Methode bijhouden vaste activa.

Bijhouden in subadministratie: na het toevoegen van een vast actief worden automatisch de afschrijvingen gegenereerd en verwerkt in de boekhouding. Je krijgt bovendien de beschikking over meerdere functies voor het beheer, zoals (des)investeren, buitengebruikstellen en verkopen. De financiële gevolgen van al deze processen worden automatisch, en wanneer nodig pro-rata, verwerkt in de boekhouding. Deze methode heeft daarom onze voorkeur.

Bijhouden in grootboek: als je de geautomatiseerde werkwijze van SB om welke andere reden dan ook niet wilt gebruiken hebben wij voor de die-hard boekhouders de mogelijkheid om alle boekingen rondom vaste activa handmatig via memoriaalboekingen vast te leggen. Deze methode raden wij niet aan, omdat deze veel foutgevoeliger is.

3. Selecteer een Methode afschrijven vaste activa.

Gebruik één van de methoden. Het is niet mogelijk om een combinatie van deze methoden te gebruiken.

Fiscaal afschrijven: hierbij wordt de hoogte van een afschrijving bepaald op basis van de aanschafwaarde van een vast actief. Deze methode wordt het meest gebruikt.

Commercieel afschrijven: hierbij wordt de hoogte van een afschrijving bepaald op basis van de actuele waarde. Deze methode wordt gebruikt bij activa die tijdens hun levensduur veel in waarde kunnen veranderen, zoals grond en onroerende goederen. Kies deze waarde als je alle activa die je toevoegt commercieel wilt afschrijven.

4. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Methode bijhouden vaste activa wisselen

Methode bijhouden vaste activa wijzigen van Subadministratie naar Grootboek

Het kan voorkomen dat je achteraf geen gebruik wilt maken van een subadministratie en alles handmatig in het grootboek wilt bijhouden. Ons advies is altijd: maak gebruik van de subadministratie. Deze is volledig geautomatiseerd en sluitend.

Wanneer je de instelling wijzigt terwijl al vaste activa zijn toegevoegd tonen wij een signaal om je hierop te attenderen. Zet de volgende stappen om de administratie in orde te maken.

1. Deblokkeer wanneer nodig alle perioden die binnen het afschrijvingsplan van alle Vaste activa met een fiscale of commerciële waarde vallen.
  2. Draai alle geboekte afschrijvingen van al deze Vaste activa terug.
  3. Verwijder een eventuele Beginstand vast actief, Vast actief zonder inkoopfactuur en Buitengebruikstelling.
  4. Crediteer eventueel een Verkoopfactuur waarmee je een vast actief hebt verkocht.
  5. Selecteer daarna Bijhouden in grootboek in Methode bijhouden vaste activa.
  6. Wijzig eventueel alle Inkoopfacturen die horen bij de aanschaf en extra investeringen op dit Vast actief.

Selecteer hierbij in het veld Grootboekrekening via Geavanceerd zoeken (F10) dezelfde grootboekrekening.

Let op

Is jouw administratie omgezet vanuit AFAS Profit of vind je bovenstaande stappenplan teveel werk?

• Stel dan alle vaste activa buiten gebruik.
  • Selecteer daarna Bijhouden in grootboek in Methode bijhouden vaste activa.
  • Boek de actuele fiscale of commerciële waarden van alle vaste activa via Memoriaalboekingen.

Vanaf nu kan je via het memoriaal handmatig alle mutaties op vaste activa handmatig boeken.

Methode bijhouden vaste activa wijzigen van Grootboek naar Subadministratie

Wij kunnen ons bij deze stap veel meer voorstellen :-). Je hebt een tijdje alle Vaste activa mutaties handmatig bijgehouden en bent het beu. Je wilt naar een sluitende en geautomatiseerde administratie. Hoe doe je dat?

1. Voeg een Memoriaalboeking toe.

Boek de fiscale waarde van alle Vaste activa naar 0299: Tussenrekening beginbalans vaste activa.

2. Open de gewenste Administratie.
  3. Klik op de inhoudsopgave Instellingen.

Let op

Alleen Medewerkers van een administratiekantoor of klanten met de licentie Ondernemen kunnen deze functie gebruiken.

4. Ga naar Vaste activa.
  5. Selecteer Bijhouden in subadministratie bij Methode bijhouden vaste activa.
  6. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Beginstanden vaste activa.
  7. Klik op Nieuw (N).
  8. Selecteer Beginstand na beginbalans bij Methode toevoegen.

Hiermee boekt SB de journaalposten automatisch tegen op rekening 0299: Tussenrekening beginbalans vaste activa, waardoor deze weer glad loopt.

Let op:

In het jaar van overstappen zullen in de Kolommenbalans de grootboekrekeningen voor vaste activa dubbel zichtbaar zijn. Dit komt omdat op de grootboekrekeningen die gebruikt werden zonder subadministratie nog mutaties zijn geboekt. Het is belangrijk om deze te tonen om inzicht te hebben in alle boekingen. De Eindbalans zal na de tegenboeking in stap 8 hierboven natuurlijk wel op 0 uitkomen. Het volgende boekjaar is nog maar één grootboekrekening zichtbaar.

Investeringsprojecten activeren

Het komt voor dat je inkoopfacturen ontvangt voor iets wat je in de toekomst wilt activeren. Denk bijvoorbeeld aan termijnfacturen voor een pand of machine die je laat bouwen, maar die nog niet in gebruik hebt genomen. Wij noemen dit investeringsprojecten

Voordat je deze functionaliteit kunt gebruiken moet je deze eerst activeren.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Vaste activa instellingen.
  2. Klik op de inhoudsopgave Investeringsproject.
  3. Vink Investeringsproject aan.
  4. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Vanaf nu heb je de beschikking over functies om investeringsprojecten toe te voegen, te herwaarderen, te beëindigen en te activeren.

Werkwijze afschrijven instellen

Een activagroep bepaalt de afschrijvingstermijn en de grootboekrekeningen waarop de investering, afschrijvingen, verkoop en andere mutaties worden geboekt.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Activagroepen.
  2. Open de gewenste Activagroep.
  3. Klik op Wijzigen (W).
  4. Vul een herkenbare Omschrijving in.
  5. Open Werkwijze fiscale afschrijving.
  6. Vul een Termijn in.

Deze termijn wordt toegepast bij het toevoegen van nieuwe vaste activa met deze activagroep. Een wijziging heeft geen invloed op bestaande vaste activa.

7. Bepaal of je van deze ingestelde waarde wilt kunnen afwijken of dat je deze altijd wilt toepassen.
  8. Open Werkwijze memoriaalboeking / Financiële inrichting.
  9. Selecteer een Rekening regelbedrag.

Op deze grootboekrekening (met type activa) wordt de investering (de kosten van de aanschaf) geboekt, die vervolgens periodiek wordt afgeschreven.

Let op

Selecteer bij de instellingen hieronder degene die hoort bij de gekozen methode afschrijven vaste activa (fiscaal of commercieel).

10. Open Werkwijze verkoopfactuur / Financiële inrichting.
  11. Selecteer een Debetrekening cumulatieve fiscale afschrijving.

Op deze grootboekrekening (met type activa) worden de periodieke afschrijvingen geboekt. Hierdoor verlaagt de fiscale waarde van een vast actief op de balans.

12. Selecteer een Debetrekening verlies.

Op deze grootboekrekening (met type kosten) wordt een verlies bij het verkopen van een vast actief geboekt. Hierdoor verlaagt de fiscale waarde en verhogen de kosten.

13. Selecteer een Creditrekening winst.

Op deze grootboekrekening (met type kosten) wordt een winst bij het verkopen van een vast actief geboekt. Hierdoor verlaagt de fiscale waarde en verlagen de kosten.

14. Bepaal of je van deze ingestelde waarde wilt kunnen afwijken of dat je deze altijd wilt toepassen.
  15. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Activagroep kopiëren

Een activagroep bepaalt de afschrijvingstermijn en de grootboekrekeningen waarop de investering, afschrijvingen, verkoop en andere mutaties worden geboekt.

AFAS levert voor ieder type vast actief een activagroep mee, maar het is mogelijk om hier zelf activagroepen aan toe te voegen.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Activagroepen.
  2. Klik op Nieuw (N).
  3. Selecteer een Te kopiëren activagroep.
  4. Vul een herkenbare Omschrijving in.
  5. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Er ontstaat een nieuwe activagroep met precies dezelfde eigenschappen (afschrijvingstermijn en grootboekrekeningen) als de gekopieerde activagroep. Als de gekopieerde activagroep wordt aangepast, dan wordt dit automatisch doorgevoerd naar de kopieën