Investeringsproject

Het komt voor dat je inkoopfacturen ontvangt voor iets wat je in de toekomst wilt activeren. Denk bijvoorbeeld aan termijnfacturen voor een pand of machine die je laat bouwen, maar die nog niet in gebruik hebt genomen. Wij noemen dit investeringsprojecten.

Inhoud

Investeringsproject toevoegen

Je voegt een investeringsproject in SB los toe of vanuit een inkoopfactuur. In deze inkoopfactuur kan je een bepaalde regel aanmerken als investering in een nieuw investeringsproject.

1. Ga naar Investeringsprojecten of naar Nieuw vast actief via investeringsproject toevoegen.

Start de rondleiding.

Investeren in investeringsproject

Soms doe je op een later moment een investering in een bestaand investeringsproject. Ook deze investering vindt plaats vanuit een inkoopfactuur.

1. Voeg een nieuwe inkoopfactuur toe of wijzig een bestaande inkoopfactuur.
  2. Klik in een regel, die je wilt gebruiken als investering in een bestaand investeringsproject.
  3. Selecteer bij Grootboekrekening de waarde Tussenrekening investeringsproject (2340).
  4. Open de aanvullende velden van de gewenste regel (Ctrl+p).
  5. Selecteer bij Methode investeren de waarde Bestaand investeringsproject.
  6. Selecteer een Investeringsproject waarop je extra wilt investeren.

7. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Investeringsproject verhogen

Nadat je een investeringsproject hebt toegevoegd kan je de waarde incidenteel verhogen, bijvoorbeeld als je een meevaller wilt investeren in dit project.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Verhogingen investeringsproject.
  2. Klik op Nieuw (N).
  3. Vul een Datum in.

Deze datum moet later zijn dan de begindatum van het investeringsproject.

4. Selecteer een Grootboekrekening.

Gebruik hier de grootboekrekening waar je de verhoging van af wilt boeken.

5. Vul eventueel een Omschrijving in.
  6. Selecteer een Investeringsproject.
  7. Vul een Bedrag in.

8. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Investeringsproject activeren

Op een gegeven moment is de tijd gekomen dat je een investeringsproject wilt activeren. Je kunt het hele investeringsproject ineens activeren of verschillende activa vanuit hetzelfde investeringsproject toevoegen.

1. Open het gewenste Investeringsproject.
  2. Klik op de inhoudsopgave Activeringen investeringsproject.
  3. Klik op Nieuw (N).
  4. Selecteer een Methode investeren

Je kunt kiezen uit Investeren in nieuw vast actief of Investeren in bestaand vast actief.

Gebruik bij het boeken van de inkoopfactuur grootboekrekening 2340: Tussenrekening investeringsproject.

• Meer informatie over investeren in nieuw vast actief.
    • Meer informatie over investeren in bestaand vast actief.
  5. Selecteer een Methode activeren.

Je kunt een investeringsproject Deels of Volledig activeren.

• Vul bij deels investeren een Bedrag te activeren in.

6. Klik op Opslaan (Ctrl+S).

Investeringsproject beëindigen

Nadat je een investeringsproject hebt geactiveerd kan het zijn dat nog een saldo open blijft staan. Soms wil je een dergelijk investeringsproject opheffen, omdat je dit niet meer nodig hebt. Je voegt het restsaldo van het investeringsproject dan eigenlijk weer toe aan je baten.

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Beëindiging investeringsproject.
  2. Selecteer een Investeringsproject.
  3. Selecteer een Grootboekrekening afboeking.

Gebruik hier de grootboekrekening waar je het restsaldo op wilt boeken.

4. Klik op Opslaan (Ctrl+S).