Afletteren tussenrekeningen

Bij meerdere processen worden de journaalposten op zogenaamde balans- of tussenrekeningen geboekt. Dit zijn grootboekrekeningen waarop bedragen tijdelijk geboekt worden, totdat een ander proces deze rekening weer leegmaakt. Denk bijvoorbeeld aan:

• Een overboeking van een bankrekening naar een spaarrekening wordt geboekt op grootboekrekening 2300: Kruisposten bank/kas.
  • Een Bankmutatie waarvan de bron onduidelijk is, wordt tijdelijk geboekt op grootboekrekening 2302: Vraagposten.
  • Een salarisverwerking levert een boeking op grootboekrekening 1700: Te betalen netto lonen en salarissen.
  • Een Inkoopfactuur die je betaald hebt via PIN, iDEAL of Creditcard wordt tijdelijk geboekt op 2330: Tussenrekening pinbetalingen, 2331: Tussenrekening creditcard betalingen en 2332: Tussenrekening iDEAL betalingen.

Deze balans- en tussenrekeningen worden leeggeboekt wanneer een Bankmutatie tegen de factuur in kwestie wordt afgeletterd.

Let op!

Boek niet rechtstreeks een bankmutatie naar een tussenrekening. Dan blijft de openstaande post namelijk op de status Onderweg staan.

Tussenrekeningen afletteren

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Tussenrekeningen afletteren.

De weergave Af te letteren grootboekrekeningen opent. Hier staan alle balans- en tussenrekeningen waarop nog af te letteren transacties openstaan.

2. Selecteer de gewenste Grootboekrekening
  3. Klik op Automatisch afletteren.

Een weergave met alle Debet- en Creditboekingen aan deze Grootboekrekening opent.

4. Vink eventuele boekingen uit die niet kloppen.
  5. Klik op Akkoord om de boekingen tegen deze Grootboekrekening af te letteren.
  6. Klik op Handmatig afletteren als nog boekingen open blijven staan.

Een weergave opent met boekingen die niet automatisch konden worden afgeletterd.

7. Selecteer twee boekingen die bij elkaar horen.
  8. Klik op Afletteren om de boekingen tegen elkaar af te letteren
  9. Klik op de actie Afletteren met verschil om het bedrag te boeken op 4592: Afletterverschillen.

Aflettering tussenrekening verwijderen

1. Ga met de zoekhulp (Ctrl+Spatie) naar Tussenrekeningen afletteren.
  2. Klik op de Meer-knop .
  3. Klik op de actie Alle afletteringen bekijken.
  4. Selecteer de gewenste Aflettering.
  5. Klik op Verwijderen.