Medewerker werkt door na AOW-gerechtigde leeftijd

Als de medewerker met pensioen gaat, dan wijzig je een aantal gegevens in Profit.

Let op:

De ingangsdatum voor de AOW is afhankelijk van de leeftijd van de pensioengerechtigde.

De meeste pensioenfondsen kiezen er voor het pensioen toch per de eerste van de periode in te laten gaan. Voor de premieheffing van de AOW en de premies werknemersverzekeringen wijzigt er ook niets. Vanaf de eerste dag van de periode waarin de medewerker de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, zijn geen premies AOW en werknemersverzekeringen verschuldigd.

Inhoud

Zonder meerdere dienstverbanden

Je werkt niet met meerdere dienstverbanden (de functionaliteit Meerdere dienstverbanden is niet geactiveerd).

Als de medewerker na het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd blijft werken, doe je het volgende:

  1. Je meldt de medewerker uit dienst.
  2. Wel of geen nieuwe medewerker toevoegen:
    1. Je voegt wel een nieuwe medewerker toe, als de medewerker direct weer indienst treedt en niet per de eerste dag van de periode.
    2. Je voegt geen nieuwe medewerker toe, als de medewerker weer in dienst treedt in een periode na de periode van uitdiensttreding of per de eerste dag van de volgende periode. Als een medewerker op de eerste dag van de periode de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, hoef je ook geen nieuwe medewerker toe te voegen.

      Je meldt in dit geval dus de bestaande medewerker opnieuw indienst.

  3. Je meldt de nieuwe of bestaande medewerker in dienst.

Stap 1: Medewerker uit dienst melden

  1. Ga naar: HRM / Medewerker / Uit dienst.

    Je meldt de medewerker uit dienst via de Uit dienst wizard. De uitdienstdatum is de dag vóór de medewerker de AOW gerechtigde leeftijd bereikt. Dus als een medewerker op 24 mei de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, dan is de uitdienstdatum 23 mei.

    De velden voor de werknemersverzekeringen in de eigenschappen van de instantie Belanstingdienst blijven aangevinkt. In de salarisberekening wordt automatisch ervoor gezorgd dat vanaf de eerste dag van de maand waarin de medewerker de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, geen premies voor de werknemersverzekering worden berekend.

Stap 2: Nieuwe medewerker toevoegen

  1. Ga naar: HRM / Medewerker / Medewerker.
  2. Klik op: Nieuw.

    Voeg alleen een nieuwe persoon en medewerker toe als je voldoet aan bovenstaande voorwaarden.

    Je voegt een nieuwe medewerker toe, omdat je per de datum dat de medewerker de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, een nieuwe inkomstenverhouding moet toevoegen voor de medewerker (zie Handboek Loonheffingen). Een nieuwe inkomstenverhouding ontstaat na het opnieuw in dienst melden van de medewerker.

    Dit is niet mogelijk bij het indienst houden van de bestaande medewerker. In dat geval zou je halverwege de periode de instantie moeten wijzigen. Profit houdt bij het berekenen van het loon over een periode rekening met de laatste instantieregel. Als je geen nieuwe medewerker zou toevoegen, dan rekent Profit ook voor het deel van de periode dat de medewerker nog niet de AOW gerechtigde leeftijd heeft bereikt, met de gegevens van de nieuwe instantieregel. Dit laatste zorgt voor een foutieve berekening.

Stap 3: Medewerker in dienst melden

  1. Je meldt afhankelijk van bovenstaande situaties de bestaande of nieuwe medewerker in dienst. De indienstdatum is de dag waarop de medewerker weer gaat werken of door blijft werken na AOW gerechtigde leeftijd.
  2. Vink de velden WW, WAO en Pseudo-WW uit in de eigenschappen van de instantie Belastingdienst bij de medewerker. De medewerker is immers niet meer hiervoor verzekerd. Vanaf 01-01-2016 is een medewerker wel verzekerd voor de Ziektewet, daarom vink je het veld ZW wel aan. Dit laatste geldt niet als je eigenrisicodrager bent.
  3. Bepaal of voor de medewerker de groene of witte tabel van toepassing is. Raadpleeg hiervoor Handboek Loonheffingen.
  4. Bepaal in overleg met de medewerker of je de Loonheffingskorting wel of niet toepast. Wij raden aan met de medewerker te bespreken of de loonheffingskorting wel of niet toegepast moet worden. Het kan zo zijn dat de medewerker dit al laat toepassen op de AOW-uitkering, waardoor het niet gewenst is dit ook toe te passen op het salaris. Laat afhankelijk van de keuze van de medewerker de loonheffingskorting wel of niet toepassen.
  5. Vul 0000 in bij Afwijkende sector risicogroep.

    Als je minimaal één van de velden m.b.t. de verzekeringsplicht aangevinkt hebt, moet de sector risicogroep ongelijk aan 0000 zijn. Als geen enkel veld aangevinkt is, zet je Afwijkende sector risicogroep op 0000.

  6. Voeg de pensioeninstantie toe, dit hangt af van de betreffende pensioeninstantie.

    Sommige gegevens kunnen nog van belang zijn voor medewerkers die doorwerken, zoals de beroepencode in de bouwsector. Aan de hand van de documentatie van bijvoorbeeld de betreffende PLO of OLP kan worden gecontroleerd welke aanpassingen nodig zijn voor de pensioeninstantie.

  7. Inrichting voor de instantie APG (pensioenfonds ABP)
  8. Controleer Nr. inkomstenverhouding in het nieuwe contract van de medewerker.

    Het nummer mag in het nieuwe contract niet overeenkomen met het nummer in het oude contract. Als het nummer overeenkomt, kun je de loonaangifte niet verzenden. Als het nummer hetzelfde is, wijzig je het nummer in het nieuwe contract.

Als de medewerker uiteindelijk stopt met werken, kun je dit gebruiken voor de uitbetaling van pensioen.

Met meerdere dienstverbanden

Je werkt met meerdere dienstverbanden (de functionaliteit Meerdere dienstverbanden is geactiveerd). Het is niet nodig om de medewerker uit dienst te melden en een tweede nieuwe medewerker aan te maken. In dit geval voeg je een nevendienstverband toe.

Dit geldt ook voor Flex-activering in combinatie met de functionaliteit Meerdere dienstverbanden, zowel bij periodeverloning als bij declaratieverloning.

Medewerker aanpassen:

  1. Ga naar: HRM / Medewerker / Medewerker.
  2. Open de eigenschappen van de medewerker.
  3. Je beëindigt het dienstverband per AOW-leeftijd - 1 dag.

    De velden voor de werknemersverzekeringen in de eigenschappen van de instantie Belanstingdienst blijven aangevinkt. In de salarisberekening wordt automatisch ervoor gezorgd dat vanaf de eerste dag van de maand waarin de medewerker de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, geen premies voor de werknemersverzekering worden berekend.

  4. Je voegt een nieuw nevendienstverband toe met als begindatum de dag dat de medewerker de AOW-leeftijd bereikt.
  5. Ga naar het tabblad: Instantie.
  6. Open de eigenschappen van de instantie Belastingdienst.
  7. Klik op: Nieuw.

    Voeg een nieuwe instantieregel Belastingdienst toe met de volgende gegevens:

    1. Vul bij het veld Begindatum de eerste dag in van de periode waarin de medewerker de AOW gerechtigde leeftijd bereikt.
    2. Bepaal in overleg met de medewerker of je de Loonheffingskorting wel of niet toepast. Wij raden aan met de medewerker te bespreken of de loonheffingskorting wel of niet toegepast moet worden. Het kan zo zijn dat de medewerker dit al laat toepassen op de AOW-uitkering, waardoor het niet gewenst is dit ook toe te passen op het salaris. Laat afhankelijk van de keuze van de medewerker de loonheffingskorting wel of niet toepassen.
    3. Vink de velden WWWAO en UFO uit in de eigenschappen van de instantie Belastingdienst bij de medewerker. De medewerker is immers niet meer hiervoor verzekerd. De medewerker is wel verzekerd voor de Ziektewet, daarom vink je het veld ZW wel aan.

    De medewerker blijft namelijk verzekerd tot de AOW gerechtigde leeftijd. Profit zorgt door het uitvinken ervoor dat de premies in deze periode niet meer worden ingehouden.

    Als je minimaal één van de velden m.b.t. de verzekeringsplicht aangevinkt hebt, moet de sector risicogroep ongelijk aan 0000 zijn. Als geen enkel veld aangevinkt is, zet je Afwijkende sector risicogroep op 0000.

  8. Controleer het veld Nr. inkomstenverhouding in het nieuwe contract van de medewerker.

Het nummer mag in het nieuwe contract niet overeenkomen met het nummer in het oude contract. Als het nummer overeenkomt, kun je de loonaangifte niet verzenden. Als het nummer hetzelfde is, wijzig je het nummer in het nieuwe contract.

Inrichting voor de instantie APG (pensioenfonds ABP)

Direct naar

  1. Instantie medewerker
  2. Instanties toevoegen
  3. Instanties bij een werkgever
  4. Belastingdienst
  5. Instantie per dienstverband
  6. Medewerker stopt met werken op AOW-gerechtigde leeftijd
  7. Medewerker blijft werken na AOW gerechtigde leeftijd
  8. Instantie Zorg en welzijn toevoegen
  9. IZZ-koppeling