Betaald ouderschapsverlof aanvullend

In dit artikel is gave nieuwe functionaliteit verwerkt die beschikbaar is vanaf Profit 4.

Wanneer je, naast het wettelijk betaald ouderschapsverlof, een cao/werkgeversregeling hebt voor betaald ouderschapsverlof kan je gebruik maken van verloftype Betaald ouderschapsverlof aanvullend (NL). Hieraan koppel je een urensoort met een looncomponent met het juiste doorbetalingspercentage. Voor het aanvullend betaald ouderschapsverlof mogen meerdere verlofsoorten worden aangemaakt.

Een aantal cao’s heeft een aanvullende regeling voor betaald ouderschapsverlof. Hieronder lees je per situatie hoe je de inrichting hiervoor doet.

Inhoud

Beschrijving

Opnemen

Het aanvullend betaald ouderschapsverlof wordt opgenomen via het verlof. De medewerker stuurt hiervoor een verlofaanvraag in. Ten opzichte van het wettelijk betaald ouderschapsverlof is het voor betaald ouderschapsverlof aanvullend niet mogelijk om dit via het rooster op te nemen.

Overhevelen

Het restsaldo van het basisverloftype 'Betaald ouderschapsverlof (NL)' mag bij het verstrijken van de looptijd worden overgeheveld naar het basisverloftype 'Betaald ouderschapsverlof aanvullend (NL)'. Dit kan worden aangegeven middels het vinkveld Restsaldo overhevelen naar aanvullend betaald ouderschapsverlof in de eigenschappen van het type verlof 'Betaald ouderschapsverlof (NL)'.

Wanneer je gebruik maakt van meerdere verlofsoorten voor aanvullend betaald ouderschapsverlof, dan wordt het restsaldo bij het verstrijken van de looptijd overgeheveld naar de volgende verlofsoort op basis van verlofprioriteit. Ook is het mogelijk om via een verlofcorrectie het restsaldo over te hevelen van de ene verlofsoort naar de andere.

Betaald ouderschapsverlof aanvullend niet declarabel bij het UWV

Bij het UWV mag alleen het wettelijk betaald ouderschapsverlof worden gedeclareerd binnen de spelregels van de wet. Dat betekent maximaal 9 weken en opgenomen binnen het 1e levensjaar van het kind. Aanvullend betaald ouderschapsverlof komt daarmee nooit in aanmerking voor declaratie bij het UWV, omdat ofwel de 9 weken wettelijk dan al zijn opgenomen en gedeclareerd ofwel het 1e levensjaar van het kind is verstreken.

Wordt in het 1e levensjaar 6 weken wettelijk en 3 weken betaald ouderschapsverlof aanvullend opgenomen, dan wordt alleen de 6 weken wettelijk meegeteld in het te declareren aantal weken.

Scheiding wettelijk en aanvullend betaald ouderschapsverlof

Deze regeling wordt bijvoorbeeld toegepast bij de cao Rijk. Er is recht op 13 weken betaald ouderschapsverlof en hierbij is een duidelijk onderscheid tussen wettelijk en aanvullend betaald ouderschapsverlof. Het moment van opname bepaalt hierbij het doorbetalingspercentage. Je mag maximaal 9 weken opnemen tegen 100% doorbetaling, mits je die opneemt in het eerste levensjaar van het kind. De overige minimaal 4 (tot maximaal 13 weken) worden doorbetaald tegen een lager percentage en neem je op voor het 8e levensjaar van het kind.

Hoe richt je dit in?

We adviseren hierbij de volgende inrichting.

Type verlof Betaald ouderschapsverlof toevoegen:

1. Ga naar: HRM / Beheer / Inrichting / Type verlof.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de Code en geef een Omschrijving mee (Bijvoorbeeld BO en Betaald ouderschapsverlof).
  4. Selecteer Ouderverlof bij Categorie.
  5. Klik op: Volgende.
  6. Wijzig de prioritering zodat betaald bij onbetaald ouderschapsverlof staat.

Het kan zo zijn dat op een feestdag de ouderschapsverlofdag gewoon doorgaat. Dit verschilt per werkgever en/of cao. Dit los je op door de feestdagentabel ook bij de verlofprioritering op te nemen waardoor je zelf kan bepalen of feestdagen een hogere prioriteit heeft dan andere verlofsoorten. Zorg dat je betaald ouderschapsverlof en onbetaald ouderschapsverlof qua prioritering boven het type verlof Feestdagen staat.

7. Klik op: Voltooien.

Betaald ouderschapsverlof in de arbeidsvoorwaarde toevoegen:

1. Open de eigenschappen van het type verlof voor Betaald ouderschapsverlof.
  2. Ga naar: Arbeidsvoorwaarde.
  3. Klik op: Nieuw en selecteer de Cao.
  4. Vul de begindatum 02-08-2021 in.

Als de geboortedatum van een kind op of na de begindatum valt, dan krijgt de medewerker voor dit kind ouderverlof.

5. Selecteer Betaald ouderschapsverlof (NL) bij Basisverloftype.
  6. Vul de velden voor het betaald ouderschapsverlof in:
    • Verlofrecht: 9 weken
    • Eenheid geldigheidsduur: jaren
    • Geldigheidsduur: 1
    • Verlofgerechtigde: Beide ouders
    • Recht bij meerling: Per kind
    • Vink Restsaldo overhevelen naar aanvullend betaald ouderschapsverlof aan.

Verlof dat niet in het eerste jaar is opgenomen wordt dan toegevoegd (overgeheveld) aan betaald ouderschapsverlof aanvullend (indien beschikbaar).

7. Klik op: Volgende.
  8. Vink Verlofboekingen integreren in nacalculatie aan.

Geef vervolgens een Urensoort (met doorbetalingspercentage 100%),Werksoort (optioneel) en Project (optioneel) op.

Vink Roostertype uren per week niet integreren aan als je wilt dat roosters van het type Uren per week niet meegenomen worden in de nacalculatie.

9. Klik op: Voltooien.
  10. Klik op: Opslaan en sluiten.

Type verlof Aanvullend betaald ouderschapsverlof toevoegen:

1. Ga naar: HRM / Beheer / Inrichting / Type verlof.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de Code en geef een Omschrijving mee. (bijvoorbeeld BOA en Betaald ouderschapsverlof aanvullend).
  4. Selecteer Ouderverlof bij Categorie.
  5. Klik op: Volgende.
  6. Wijzig de prioritering zodat betaald aanvullend bij betaald en onbetaald ouderschapsverlof staat.

Het kan zo zijn dat op een feestdag de ouderschapsverlofdag gewoon doorgaat. Dit verschilt per werkgever en/of cao. Dit los je op door de feestdagentabel ook bij de verlofprioritering op te nemen waardoor je zelf kan bepalen of feestdagen een hogere prioriteit heeft dan andere verlofsoorten. Zorg dat je betaald ouderschapsverlof en onbetaald ouderschapsverlof qua prioritering boven het type verlof Feestdagen staat.

7. Klik op: Voltooien.

Aanvullend betaald ouderschapsverlof in de arbeidsvoorwaarde toevoegen:

1. Open de eigenschappen van het type verlof voor betaald ouderschapsverlof aanvullend.
  2. Ga naar: Arbeidsvoorwaarde.
  3. Klik op: Nieuw en selecteer de Cao.
  4. Selecteer de arbeidsvoorwaarden.
  5. Vul de Begindatum in.

Als de geboortedatum van een kind op of na de begindatum valt, dan krijgt de medewerker voor dit kind ouderverlof.

6. Selecteer bij Basisverloftype Betaald ouderschapsverlof aanvullend (NL).
  7. Vul de velden voor het aanvullend betaald ouderschapsverlof in:
    • Verlofrecht: 4 weken
    • Geldigheidsduur: bijvoorbeeld 8 jaar
    • Verlofgerechtigde: Beide ouders
    • Recht bij meerling: Per kind
  8. Vink eventueel Restsaldo overhevelen naar onbetaald ouderschapsverlof aan. Verlof dat, na het verstrijken van de geldigheidsduur, niet is opgenomen wordt dan toegevoegd (overgeheveld) aan de 13 weken onbetaald verlof.
  9. Klik op: Volgende.
  10. Vink Verlofboekingen integreren in nacalculatie aan.
  11. Geef vervolgens een Urensoort (met het juiste doorbetalingspercentage (cao-specifiek of eigen looncomponent)), Werksoort (optioneel) en Project (optioneel) op.

Vink Roostertype uren per week niet integreren aan als je wilt dat roosters van het type Uren per week niet meegenomen worden in de nacalculatie.

12. Klik op: Voltooien.
  13. Klik op: Opslaan en sluiten.
Geen scheiding wettelijk en aanvullend betaald ouderschapsverlof

Deze regeling wordt veel toegepast binnen de overheid en het onderwijs (onder andere bij de cao’s Nederlandse Universiteiten, Primair- en Voortgezet onderwijs, MBO en RDW). Er is geen duidelijk onderscheid tussen wettelijk en aanvullend betaald ouderschapsverlof. Het moment van opname bepaalt het uitbetalingspercentage. Tijdens het eerste levensjaar geldt een doorbetaling van 70%, daarna geldt een lager percentage.

Hoe richt je dit in? (Nieuwe gebruiker)

We adviseren de volgende inrichting:

Type verlof Betaald ouderschapsverlof toevoegen:

1. Ga naar: HRM / Beheer / Inrichting / Type verlof.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de Code en geef een Omschrijving mee (Bijvoorbeeld BO en Betaald ouderschapsverlof).
  4. Selecteer Ouderverlof bij Categorie.
  5. Klik op: Volgende.
  6. Wijzig de prioritering zodat betaald bij onbetaald ouderschapsverlof staat.

Het kan zo zijn dat op een feestdag de ouderschapsverlofdag gewoon doorgaat. Dit verschilt per werkgever en/of cao. Dit los je op door de feestdagentabel ook bij de verlofprioritering op te nemen waardoor je zelf kan bepalen of feestdagen een hogere prioriteit heeft dan andere verlofsoorten. Zorg dat je betaald ouderschapsverlof en onbetaald ouderschapsverlof qua prioritering boven het type verlof Feestdagen staat.

7. Klik op: Voltooien.

Betaald ouderschapsverlof in de arbeidsvoorwaarde toevoegen:

1. Open de eigenschappen van het type verlof voor Betaald ouderschapsverlof.
  2. Ga naar: Arbeidsvoorwaarde.
  3. Klik op: Nieuw en selecteer de Cao.
  4. Vul de begindatum 02-08-2021 in.

Als de geboortedatum van een kind op of na de begindatum valt, dan krijgt de medewerker voor dit kind ouderverlof.

5. Selecteer Betaald ouderschapsverlof (NL) bij Basisverloftype.
  6. Vul de velden voor het betaald ouderschapsverlof in:
    • Verlofrecht: 9 weken
    • Eenheid geldigheidsduur: jaren
    • Geldigheidsduur: 1
    • Verlofgerechtigde: Beide ouders
    • Recht bij meerling: Per kind
  7. Vink Restsaldo overhevelen naar aanvullend betaald ouderschapsverlof aan. Verlof dat niet in het eerste jaar is opgenomen wordt dan toegevoegd (overgeheveld) aan betaald ouderschapsverlof aanvullend 1.
  8. Klik op: Volgende.
  9. Vink Verlofboekingen integreren in nacalculatie aan.
  10. Geef vervolgens een Urensoort (met het juiste doorbetalingspercentage (cao-specifiek of eigen looncomponent)),Werksoort (optioneel) en Project (optioneel) op. .
  11. Vink Roostertype uren per week niet integreren aan als je wilt dat roosters van het type Uren per week niet meegenomen worden in de nacalculatie.
  12. Klik op: Voltooien.
  13. Klik op: Opslaan en sluiten.

Je kunt meerdere verlofsoorten voor aanvullend betaald ouderschapsverlof toevoegen.

Type verlof Aanvullend betaald ouderschapsverlof (1) toevoegen:

1. Ga naar: HRM / Beheer / Inrichting / Type verlof.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de Code in en geef een Omschrijving mee (bijvoorbeeld BOA en Betaald ouderschapsverlof aanvullend (1)).
  4. Selecteer Ouderverlof bij Categorie.
  5. Klik op: Volgende.
  6. Wijzig de prioritering zodat betaald aanvullend bij betaald en onbetaald ouderschapsverlof staat.

Het kan zo zijn dat op een feestdag de ouderschapsverlofdag gewoon doorgaat. Dit verschilt per werkgever en/of cao. Dit los je op door de feestdagentabel ook bij de verlofprioritering op te nemen waardoor je zelf kan bepalen of feestdagen een hogere prioriteit heeft dan andere verlofsoorten. Zorg dat je betaald ouderschapsverlof en onbetaald ouderschapsverlof qua prioritering boven het type verlof Feestdagen staat.

7. Klik op: Voltooien.

Aanvullend betaald ouderschapsverlof (1) in de arbeidsvoorwaarde toevoegen:

1. Open de eigenschappen van het type verlof voor betaald ouderschapsverlof aanvullend (1).
  2. Ga naar: Arbeidsvoorwaarde.
  3. Klik op: Nieuw en selecteer de cao.
  4. Selecteer de arbeidsvoorwaarden.
  5. Vul de Begindatum in.

Als de geboortedatum van een kind op of na de begindatum valt, dan krijgt de medewerker voor dit kind ouderverlof.

6. Selecteer bij Basisverloftype Betaald ouderschapsverlof aanvullend (NL).
  7. Vul de velden voor het aanvullend betaald ouderschapsverlof in:
    • Verlofrecht: 4 weken
    • Geldigheidsduur: bijvoorbeeld 1 jaar
    • Verlofgerechtigde: Beide ouders
    • Recht bij meerling: Per kind
  8. Vink eventueel Restsaldo overhevelen naar aanvullend betaald ouderschapsverlof aan. Verlof dat, na het verstrijken van de geldigheidsduur, niet is opgenomen wordt dan toegevoegd (overgeheveld) aan de verlofsoort Aanvullend betaald ouderschapsverlof (2).
  9. Klik op: Volgende.
  10. Vink Verlofboekingen integreren in nacalculatie aan.
  11. Geef vervolgens een Urensoort (met het juiste doorbetalingspercentage (cao-specifiek of eigen looncomponent)), Werksoort (optioneel) en Project (optioneel) op.
  12. Vink Roostertype uren per week niet integreren aan als je wilt dat roosters van het type Uren per week niet meegenomen worden in de nacalculatie.
  13. Klik op: Voltooien.
  14. Klik op: Opslaan en sluiten.

Type verlof Aanvullend betaald ouderschapsverlof (2) toevoegen:

1. Ga naar: HRM / Beheer / Inrichting / Type verlof.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de Code in en geef een Omschrijving mee (bijvoorbeeld BOA en Betaald ouderschapsverlof aanvullend (2)).
  4. Selecteer Ouderverlof bij Categorie.
  5. Klik op: Volgende.
  6. Wijzig de prioritering zodat betaald aanvullend bij betaald en onbetaald ouderschapsverlof staat.

Het kan zo zijn dat op een feestdag de ouderschapsverlofdag gewoon doorgaat. Dit verschilt per werkgever en/of cao. Dit los je op door de feestdagentabel ook bij de verlofprioritering op te nemen waardoor je zelf kan bepalen of feestdagen een hogere prioriteit heeft dan andere verlofsoorten. Zorg dat je betaald ouderschapsverlof en onbetaald ouderschapsverlof qua prioritering boven het type verlof Feestdagen staat.

7. Klik op: Voltooien.

Aanvullend betaald ouderschapsverlof (2) in de arbeidsvoorwaarde toevoegen:

1. Open de eigenschappen van het type verlof voor betaald ouderschapsverlof aanvullend (2).
  2. Ga naar: Arbeidsvoorwaarde.
  3. Klik op: Nieuw en selecteer de Cao.
  4. Selecteer de arbeidsvoorwaarden.
  5. Vul de Begindatum in.

Als de geboortedatum van een kind op of na de begindatum valt, dan krijgt de medewerker voor dit kind ouderverlof.

6. Selecteer bij Basisverloftype Betaald ouderschapsverlof aanvullend (NL).
  7. Vul de velden voor het aanvullend betaald ouderschapsverlof in:
    • Verlofrecht: 0 weken
    • Geldigheidsduur: bijvoorbeeld 8 jaar
    • Verlofgerechtigde: Beide ouders
    • Recht bij meerling: Per kind
  8. Vink eventueel Restsaldo overhevelen naar onbetaald ouderschapsverlof aan. Verlof dat, na het verstrijken van de geldigheidsduur, niet is opgenomen wordt dan toegevoegd (overgeheveld) aan de 13 weken onbetaald verlof.
  9. Klik op: Volgende.
  10. Vink Verlofboekingen integreren in nacalculatie aan.
  11. Geef vervolgens een Urensoort (met het juiste doorbetalingspercentage (cao-specifiek of eigen looncomponent)), Werksoort (optioneel) en Project (optioneel) op.
  12. Vink Roostertype uren per week niet integreren aan als je wilt dat roosters van het type Uren per week niet meegenomen worden in de nacalculatie.
  13. Klik op: Voltooien.
  14. Klik op: Opslaan en sluiten.

Na één jaar wordt het resterend saldo van 9 weken wettelijk betaald ouderschapsverlof en/of het resterend saldo van 4 weken van de eerste aanvullend betaald ouderschapsverlofpot automatisch overgeheveld naar de tweede aanvullend betaald ouderschapsverlofpot. Middels een handmatige verlofcorrectie kan (indien gewenst) altijd saldo worden overgeheveld van de ene naar de andere verlofsoort.

Hoe richt je dit in? (Bestaande gebruiker)

Wij adviseren onderstaande inrichting voor universiteiten (uitgaande van livegang per 01-01-2025):

Wettelijk betaald ouderschapsverlof

Maak een nieuwe regel aan per 01-01-2024 op het verloftype gekoppeld aan het basisverloftype 'Betaald ouderschapsverlof':

1. Open de eigenschappen van het type verlof voor Betaald ouderschapsverlof.
  2. Ga naar: Arbeidsvoorwaarde.
  3. Klik op: Nieuw en selecteer de Cao.
  4. Vul de begindatum 01-01-2024 in.
  5. Selecteer Betaald ouderschapsverlof (NL) bij Basisverloftype.
  6. Vul de velden voor het betaald ouderschapsverlof in:
    • Verlofrecht: 9 weken
    • Eenheid geldigheidsduur: jaren
    • Geldigheidsduur: 1
    • Verlofgerechtigde: Beide ouders
    • Recht bij meerling: Per kind
  7. Vink Restsaldo overhevelen naar aanvullend betaald ouderschapsverlof aan. Verlof dat niet in het eerste jaar is opgenomen wordt dan toegevoegd (overgeheveld) aan betaald ouderschapsverlof aanvullend 1.
  8. Klik op: Volgende.
  9. Vink Verlofboekingen integreren in nacalculatie aan.
  10. Geef vervolgens een Urensoort (met het juiste doorbetalingspercentage), Werksoort en Project op.
  11. Vink Roostertype uren per week niet integreren aan als je wilt dat roosters van het type Uren per week niet meegenomen worden in de nacalculatie.
  12. Klik op: Voltooien.
  13. Klik op: Opslaan en sluiten.

Aanvullend betaald ouderschapsverlof (1)

Maak een nieuwe regel aan per 01-01-2024 op het verloftype gekoppeld aan het basisverloftype ‘Betaald ouderschapsverlof aanvullend’:

1. Open de eigenschappen van het type verlof voor betaald ouderschapsverlof aanvullend (1).
  2. Ga naar: Arbeidsvoorwaarde.
  3. Klik op: Nieuw en selecteer de Cao.
  4. Selecteer de arbeidsvoorwaarden.
  5. Vul de Begindatum 01-01-2024 in.
  6. Selecteer bij Basisverloftype Betaald ouderschapsverlof aanvullend (NL).
  7. Vul de velden voor het aanvullend betaald ouderschapsverlof in:
    • Verlofrecht: 4 weken
    • Eenheid geldigheidsduur: jaren
    • Geldigheidsduur: 1
    • Verlofgerechtigde: Beide ouders
    • Recht bij meerling: Per kind
  8. Vink Restsaldo overhevelen naar aanvullend betaald ouderschapsverlof aan. Verlof dat, na het verstrijken van de geldigheidsduur, niet is opgenomen wordt dan toegevoegd (overgeheveld) aan de verlofsoort Aanvullend betaald ouderschapsverlof (2).
  9. Klik op: Volgende.
  10. Vink Verlofboekingen integreren in nacalculatie aan.
  11. Geef vervolgens een Urensoort (met het juiste doorbetalingspercentage (cao-specifiek)), Werksoort (optioneel) en Project (optioneel) op.
  12. Vink Roostertype uren per week niet integreren aan als je wilt dat roosters van het type Uren per week niet meegenomen worden in de nacalculatie.
  13. Klik op: Voltooien.
  14. Klik op: Opslaan en sluiten.

Type verlof Aanvullend betaald ouderschapsverlof (2) toevoegen:

1. Ga naar: HRM / Beheer / Inrichting / Type verlof.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de Code in en geef een Omschrijving mee (bijvoorbeeld BOA en Betaald ouderschapsverlof aanvullend (2)).
  4. Selecteer Ouderverlof bij Categorie.
  5. Klik op: Volgende.
  6. Wijzig de prioritering zodat betaald aanvullend bij betaald en onbetaald ouderschapsverlof staat.

Het kan zo zijn dat op een feestdag de ouderschapsverlofdag gewoon doorgaat. Dit verschilt per werkgever en/of cao. Dit los je op door de feestdagentabel ook bij de verlofprioritering op te nemen waardoor je zelf kan bepalen of feestdagen een hogere prioriteit heeft dan andere verlofsoorten. Zorg dat je betaald ouderschapsverlof en onbetaald ouderschapsverlof qua prioritering boven het type verlof Feestdagen staat.

7. Klik op: Voltooien.

Aanvullend betaald ouderschapsverlof (2) in de arbeidsvoorwaarde toevoegen:

Maak een nieuwe regel aan per 01-01-2016 op het verloftype gekoppeld aan het basisverloftype ‘Betaald ouderschapsverlof aanvullend’:

1. Open de eigenschappen van het type verlof voor betaald ouderschapsverlof aanvullend (2).
  2. Ga naar: Arbeidsvoorwaarde.
  3. Klik op: Nieuw en selecteer de Cao.
  4. Selecteer de arbeidsvoorwaarden.
  5. Vul de Begindatum 01-01-2016 in.
  6. Selecteer bij Basisverloftype Betaald ouderschapsverlof aanvullend (NL).
  7. Vul de velden voor het aanvullend betaald ouderschapsverlof in:
    • Verlofrecht: 0 weken
    • Eenheid geldigheidsduur: jaren
    • Geldigheidsduur: 8
    • Verlofgerechtigde: Beide ouders
    • Recht bij meerling: Per kind
  8. Klik op: Volgende.
  9. Vink Verlofboekingen integreren in nacalculatie aan.
  10. Geef vervolgens een Urensoort (met het juiste doorbetalingspercentage (cao-specifiek)), Werksoort (optioneel) en Project (optioneel) op.
  11. Vink Roostertype uren per week niet integreren aan als je wilt dat roosters van het type Uren per week niet meegenomen worden in de nacalculatie.
  12. Klik op: Voltooien.
  13. Klik op: Opslaan en sluiten.

Onbetaald ouderschapsverlof

Vink in de eigenschappen van het bestaande type verlof Onbetaald ouderschapsverlof ‘Verlofboekingen integreren in nacalculatie’ aan.

Verlofcorrecties

• Wanneer het verloftype dat aan basisverloftype ‘Betaald ouderschapsverlof’ is gekoppeld voorheen niet enkel het wettelijke deel betrof, dan zijn mogelijk nog verlofcorrecties nodig om het openstaande saldo op 31-12-2024 af te boeken naar 0 en op te boeken bij een verloftype van het basisverloftype ‘Betaald ouderschapsverlof aanvullend’.
  • Wanneer het verlofrecht groter was dan 9 weken, dan bestaat de kans dat medewerkers in het eerste jaar meer dan 9 weken hebben opgenomen. Er ontstaat een conflict bij het openen/bijwerken van het rooster vanwege onvoldoende saldo. Dit zal opgelost moeten worden met een verlofcorrectie. Voor kinderen met een geboortedatum op of na 01-01-2024 en de opname (per 31-12-2024) groter is dan 9 weken moet de opgenomen waarde minus 9 weken opgeboekt worden bij het wettelijk betaald ouderschapsverlof en in mindering worden gebracht op het aanvullend betaald ouderschapsverlof.
  • Bij medewerkers die vanaf 01-01-2025 in dienst komen met kinderen met een geboortedatum vóór de begindatum van het contract, moet de saldi met verlofcorrecties gecorrigeerd worden (afhankelijk van het saldo dat bij een voorgaande werkgever al is opgenomen).

Aandachtspunten

• Het verloftype is van toepassing op kinderen met een geboortedatum op of na de begindatum van het verloftype. De begindatum voor wettelijk en aanvullend betaald ouderschapsverlof wordt ingesteld op 01-01-2024, omdat kinderen, geboren in 2024, een verlofrecht hebben dat 1 jaar geldig is en dus overlap heeft met 2025.
  • Wanneer er nieuwe verlofboekingen worden geintegreerd naar de nacalculatie dan kan vanaf welke datum er, in de looninrichting, op parameter 'Uren uit nacalculatie gebruiken' (Uren betaald ouderschapsverlof, stamnummer 161.200.000 voor de universiteiten) ingesteld worden vanaf welke datum er naar de nacalculatie wordt gekeken. Om geen risico te lopen dat verlofboekingen in 2024 al invloed hebben op de loonverwerking zet je deze parameter vanaf 01-01-2025 op 'Ja'.
  • Ons advies is om de ‘Einddatum urenregistratie’ in het salarisverwerkingsplan op het einde van de periode te zetten. Dit helpt in het verklaren van het aantal geïntegreerde ouderschapsverlofuren. Om te voorkomen dat je te maken hebt met declaraties en andere mutaties die op het laatste moment binnenkomen, nadat je de periodieke controles al hebt afgerond, kan je de salarisverwerkingsperiode dichtzetten.
  • Vergeet niet eventuele mutaties op looncomponenten op medewerkerniveau te beëindigen.
Doorbetaling wettelijk betaald ouderschapsverlof aanvullen vanuit de aanvullende regeling

Deze regeling wordt bijvoorbeeld toegepast bij gemeentes. Het betaald ouderschapsverlof bestaat uit 9 weken wettelijk en 13 weken aanvullend. Je hebt de mogelijkheid om de wettelijke doorbetaling van 70% te verhogen tot 100% ten koste van het aanvullend verlof. Het recht van het aanvullend betaald ouderschapsverlof wordt in dat geval verlaagd.

Hoe richt je dit in?

We adviseren de volgende inrichting:

Type verlof Betaald ouderschapsverlof toevoegen:

1. Ga naar: HRM / Beheer / Inrichting / Type verlof.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de Code en geef een Omschrijving mee (Bijvoorbeeld BO en Betaald ouderschapsverlof).
  4. Selecteer Ouderverlof bij Categorie.
  5. Klik op: Volgende.
  6. Wijzig de prioritering zodat betaald bij onbetaald ouderschapsverlof staat.

Het kan zo zijn dat op een feestdag de ouderschapsverlofdag gewoon doorgaat. Dit verschilt per werkgever en/of cao. Dit los je op door de feestdagentabel ook bij de verlofprioritering op te nemen waardoor je zelf kan bepalen of feestdagen een hogere prioriteit heeft dan andere verlofsoorten. Zorg dat je betaald ouderschapsverlof en onbetaald ouderschapsverlof qua prioritering boven het type verlof Feestdagen staat.

7. Klik op: Voltooien.

Betaald ouderschapsverlof in de arbeidsvoorwaarde toevoegen:

1. Open de eigenschappen van het type verlof voor Betaald ouderschapsverlof.
  2. Ga naar: Arbeidsvoorwaarde.
  3. Klik op: Nieuw en selecteer de Cao.
  4. Vul de begindatum 02-08-2021 in.

Als de geboortedatum van een kind op of na de begindatum valt, dan krijgt de medewerker voor dit kind ouderverlof.

5. Selecteer Betaald ouderschapsverlof (NL) bij Basisverloftype.
  6. Vul de velden voor het betaald ouderschapsverlof in:
    • Verlofrecht: 9 weken
    • Eenheid geldigheidsduur: jaren
    • Geldigheidsduur: 1
    • Verlofgerechtigde: Beide ouders
    • Recht bij meerling: Per kind
  7. Klik op: Volgende.
  8. Vink Verlofboekingen integreren in nacalculatie aan.
  9. Geef vervolgens een Urensoort (met doorbetalingspercentage 70%), Werksoort (optioneel) en Project (optioneel) op.
  10. Vink Roostertype uren per week niet integreren aan als je wilt dat roosters van het type Uren per week niet meegenomen worden in de nacalculatie.
  11. Klik op: Voltooien.
  12. Klik op: Opslaan en sluiten.

Type verlof Aanvullend betaald ouderschapsverlof toevoegen:

1. Ga naar: HRM / Beheer / Inrichting / Type verlof.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de Code en geef een Omschrijving mee. (bijvoorbeeld BOA en Betaald ouderschapsverlof aanvullend).
  4. Selecteer Ouderverlof bij Categorie.
  5. Klik op: Volgende.
  6. Wijzig de prioritering zodat betaald aanvullend bij betaald en onbetaald ouderschapsverlof staat.

Het kan zo zijn dat op een feestdag de ouderschapsverlofdag gewoon doorgaat. Dit verschilt per werkgever en/of cao. Dit los je op door de feestdagentabel ook bij de verlofprioritering op te nemen waardoor je zelf kan bepalen of feestdagen een hogere prioriteit heeft dan andere verlofsoorten. Zorg dat je betaald ouderschapsverlof en onbetaald ouderschapsverlof qua prioritering boven het type verlof Feestdagen staat.

7. Klik op: Voltooien.

Aanvullend betaald ouderschapsverlof in de arbeidsvoorwaarde toevoegen:

1. Open de eigenschappen van het type verlof voor betaald ouderschapsverlof aanvullend.
  2. Ga naar: Arbeidsvoorwaarde.
  3. Klik op: Nieuw en selecteer de Cao.
  4. Selecteer de arbeidsvoorwaarden.
  5. Vul de Begindatum in.

Als de geboortedatum van een kind op of na de begindatum valt, dan krijgt de medewerker voor dit kind ouderverlof.

6. Selecteer bij Basisverloftype Betaald ouderschapsverlof aanvullend (NL).
  7. Vul de velden voor het aanvullend betaald ouderschapsverlof in:
    • Verlofrecht: 13 weken
    • Geldigheidsduur: bijvoorbeeld 2 jaar
    • Verlofgerechtigde: Beide ouders
    • Recht bij meerling: Per kind
  8. Vink eventueel Restsaldo overhevelen naar onbetaald ouderschapsverlof aan. Verlof dat, na het verstrijken van de geldigheidsduur, niet is opgenomen wordt dan toegevoegd (overgeheveld) aan de 5 weken onbetaald verlof.
  9. Klik op: Volgende.
  10. Vink Verlofboekingen integreren in nacalculatie aan.
  11. Geef vervolgens een Urensoort (met het juiste doorbetalingspercentage (cao-specifiek of eigen looncomponent)), Werksoort (optioneel) en Project (optioneel) op.
  12. Vink Roostertype uren per week niet integreren aan als je wilt dat roosters van het type Uren per week niet meegenomen worden in de nacalculatie.
  13. Klik op: Voltooien.
  14. Klik op: Opslaan en sluiten.

Let op:

Kiest een medewerker ervoor de wettelijke doorbetaling aan te vullen vanuit de aanvullende regeling? Dan doe je het volgende:

• Boek handmatig via een verlofcorrectie het benodigde aantal verlofuren op de verlofsoort voor het aanvullend betaald ouderschapsverlof af, én
  • Leg op medewerkerniveau een afwijkend doorbetalingspercentage (parameterwaarde) vast.

Lees ook de cao-releasenotes over de inrichting van de cao's Gemeenten en SGO en Veligheidsregio's.

Verschillende percentages voor wettelijk betaald ouderschapsverlof

Deze regeling wordt bijvoorbeeld toegepast bij banken.

Hoe richt je dit in?

We adviseren de volgende inrichting:

Type verlof Betaald ouderschapsverlof toevoegen:

1. Ga naar: HRM / Beheer / Inrichting / Type verlof.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de Code en geef een Omschrijving mee (Bijvoorbeeld BO en Betaald ouderschapsverlof).
  4. Selecteer Ouderverlof bij Categorie.
  5. Klik op: Volgende.
  6. Wijzig de prioritering zodat betaald bij onbetaald ouderschapsverlof staat.

Het kan zo zijn dat op een feestdag de ouderschapsverlofdag gewoon doorgaat. Dit verschilt per werkgever en/of cao. Dit los je op door de feestdagentabel ook bij de verlofprioritering op te nemen waardoor je zelf kan bepalen of feestdagen een hogere prioriteit heeft dan andere verlofsoorten. Zorg dat je betaald ouderschapsverlof en onbetaald ouderschapsverlof qua prioritering boven het type verlof Feestdagen staat.

7. Klik op: Voltooien.

Betaald ouderschapsverlof in de arbeidsvoorwaarde toevoegen:

1. Open de eigenschappen van het type verlof voor Betaald ouderschapsverlof.
  2. Ga naar: Arbeidsvoorwaarde.
  3. Klik op: Nieuw en selecteer de Cao.
  4. Vul de begindatum 02-08-2021 in.

Als de geboortedatum van een kind op of na de begindatum valt, dan krijgt de medewerker voor dit kind ouderverlof.

5. Selecteer Betaald ouderschapsverlof (NL) bij Basisverloftype.
  6. Vul de velden voor het betaald ouderschapsverlof in:
    • Verlofrecht: 9 weken
    • Eenheid geldigheidsduur: jaren
    • Geldigheidsduur: 1
    • Verlofgerechtigde: Beide ouders
    • Recht bij meerling: Per kind
  7. Klik op: Volgende.
  8. Vink Verlofboekingen integreren in nacalculatie aan.
  9. Geef vervolgens een Urensoort (met het standaard doorbetalingspercentage) Werksoort (optioneel) en Project (optioneel) op. .

Gedurende de weken waarin een hoger doorbetalingspercentage geldt, leg je een afwijkend percentage (parameterwaarde) vast op medewerkerniveau.

10. Vink Roostertype uren per week niet integreren aan als je wilt dat roosters van het type Uren per week niet meegenomen worden in de nacalculatie.
  11. Klik op: Voltooien.
  12. Klik op: Opslaan en sluiten.

Direct naar

1. Ouderschapsverlof en geboorteverlof