Acties autoriseren

Je autoriseert per gebruiker de acties die de gebruiker in een weergave of eigenschappenvenster kan uitvoeren.

Beschrijving

Acties komen voor als knop en als keuze in een menu. Per weergave kun je bijvoorbeeld de volgende acties autoriseren:

• Acties die in de meeste weergaven voorkomen, zoals toevoegen en verwijderen.
  • Acties die alleen in specifieke weergaven voorkomen, zoals Accorderen in de Salarisverwerkingscockpit.

Voorbeeld:

Je vindt in veel weergaven de actie Nieuw voor het toevoegen van gegevens, zoals het toevoegen van een verkooprelatie via de weergave Verkooprelaties/debiteuren:

Je kunt de knop Nieuw autoriseren door rechten te geven op de actie Toevoegen in de Autorisatie tool. Je kunt ook specifieke acties zoals Wijzigen nummer debiteur apart autoriseren.

Het is aan te raden terughoudend te zijn met het toekennen van rechten op de actie Verwijderen. In Profit kun je veel gegevens immers blokkeren, waardoor deze niet meer gebruikt kunnen worden. Ken het recht op de actie Verwijderen bijvoorbeeld alleen toe aan managers.

Onder Algemeen / Acties  in de Autorisatie tool staan vier acties die je eenmalig autoriseert, maar die gelden voor alle relevante weergaven:

• Beheer weergaven

Via deze actie kun je weergaven toevoegen, bewerken en/of verwijderen.

• Exporteren en afdrukken in weergaven

Via deze actie kun je de gegevens exporteren naar Excel en afdrukken.

• Veldinstellingen beheerdersniveau

Je kunt de veldinstellingen van de beheerder alleen wijzigen als je hiervoor geautoriseerd bent. Als dit het geval is, heb je in de veldinstellingen recht op het tabblad Beheerdersinstellingen.

Effectieve rechten

De effectieve rechten bestaan per gebruiker uit:

• Alle groepsrechten van de gebruiker. Als de gebruiker via meerdere groepen op een bepaalde actie geautoriseerd is, geldt de meest uitgebreide autorisatie.
  • Afwijkingen op gebruikersniveau. Deze hebben voorrang op groepsrechten. Hierbij kun je de toegang zowel uitbreiden als beperken.

Process

Autorisatie