Bankgroepen toevoegen

Je gebruikt bankgroepen om groepen van bankrekeningnummers te definiëren voor bankopdrachtsets. Een bankrekeningnummer mag voorkomen binnen meerdere bankgroepen. Op deze manier kun je bankgroepen definiëren voor bijvoorbeeld incasso, terugbetalen of betalen, waarin dezelfde bankrekeningnummers voor mogen komen.

Bankgroepen toevoegen via financiële instellingen:

1. Ga naar: Financieel / Beheer / Instellingen.
  2. Ga naar het tabblad: Bankgroepen. Dit tabblad is alleen zichtbaar als je Bankopdrachtset hebt geactiveerd.
  3. Klik op: Nieuw.
  4. Vul de omschrijving in.

Vermeldt bijvoorbeeld de naam van de bank en het type bankopdracht in de omschrijving, zoals 'Incasso ABCBank'.

Let op:

Je voegt een bankgroep toe per bank, aangezien bank-specifieke software het bankbestand moet inlezen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het juist inrichten van de bankgroepen. Een hulpmiddel hierbij is de mogelijkheid om te kiezen voor Eén bank in de bankgroep. Uitzondering hierop is als je gebruik maakt van de dienst van een partij die de bankopdrachten kan splitsen naar bank (bijvoorbeeld Equens), dan mag je alle bestanden samenvoegen en vink je dit veld uit.

5. Vink Eén bank aan als je wilt dat alle onderliggende bankrekeningnummers van één soort bank zijn.
  6. Vul het BIC/SWIFT-adres in.

Dit veld is verplicht als je Eén bank hebt aangevinkt, dan moeten alle onderliggende bankrekeningnummers hetzelfde BIC/SWIFT-adres hebben. Profit controleert of de bankrekeningnummers die je koppelt aan deze bankgroep dit BIC/SWIFT-adres hebben.

7. Vul de bestandsgegevens in.
  8. Vink Datum en tijd toevoegen aan als je wilt dat de bestandsnaam de datum/tijd bevat.

Aangevinkt maakt het voor jou mogelijk om variabele bestandsnamen toe te passen. Als je bijvoorbeeld bij een bank een bestand wilt inlezen met eenzelfde bestandsnaam als al eerder is ingelezen, dan zal de bank dit zien als een al eerder ingelezen bestand en niet uitvoeren (bijvoorbeeld bij Equens). Met dit veld in de bestandsnaam zal de bank dit echter zien als een ander bestand en wel uitvoeren.

9. Klik op: Voltooien.

Bankgroepen toevoegen via de eigenschappen van een bankrekeningnummer:

1. Ga naar: Algemeen / Inrichting / Instellingen betalingen / Bankrekening.
  2. Open de eigenschappen van het bankrekeningnummer.
  3. Ga naar het tabblad: Bankgroepen.
  4. Klik op: Acties / Toevoegen Bankgroep.
  5. Vul de omschrijving in.
  6. Vul de velden, zoals omschreven bij Bankgroepen toevoegen via financiële instellingen.

Direct naar

1. Bankopdrachtset inrichten
  2. Bankopdrachtset activeren
  3. Bankopdrachtset autoriseren
  4. Bankgroepen toevoegen
  5. Bankrekeningnummer koppelen aan een bankgroep