Actief via inkoopfactuur inrichten

Om een nieuw actief toe te kunnen voegen tijdens het boeken van een inkoopfactuur, moet je dit eerst instellen bij de grootboekrekeningen voor vaste activa. Dit is mogelijk in inkoopboeken, bankboeken en memorialen.

Je richt ook de bestemming Actief in als optionele bestemming bij type dossieritem Inkoopfactuur om mogelijk te maken dat een bijlage van de boeking ook automatisch als dossieritem bij het actief wordt vastgelegd.

Let op:

Je moet deze grootboekrekening ook koppelen aan de corresponderende activagroep in het veld Aanschafwaarde.

Grootboekrekening inkoopfactuur inrichten:

1. Ga naar: Financieel / Grootboek / Grootboekrekening.
  2. Open de eigenschappen van de grootboekrekening.
  3. Vink Handmatig boeken blokkeren uit.

Als je dit veld aanvinkt, dan kun je geen handmatige mutaties toevoegen op deze rekening.

4. Ga naar het tabblad: Extra.

5. Vink Activa toevoegen bij boeken inkoop/bank aan.
  6. Klik op: Opslaan en sluiten.

Bestemming Actief bij type dossieritem inkoopfactuur inrichten:

Als je een actief boekt, kun je de bijlage bij de boeking ook automatisch als dossieritem bij het actief vastleggen.

1. Ga naar: CRM / Dossier / Inrichting / Type dossieritem.
  2. Open de eigenschappen van het type dossieritem Inkoopfactuur (Profit).
  3. Ga naar het tabblad: Bestemming Extra.
  4. Selecteer bestemming Actief.
  5. Klik op: Acties / Optioneel.

Je moet deze niet op Verplicht zetten, omdat je niet voor elke inkoopboeking een bijlage zult hebben die ook voor vaste activa bestemd is.

Direct naar

1. Vaste activa inrichten
  2. Locaties inrichten
  3. Autorisatie
  4. Locaties inrichten
  5. Periodetabel Vaste activa
  6. Dagboek toevoegen
  7. Grootboekrekeningen toevoegen
  8. Instellingen vaste activa
  9. Activagroep toevoegen
  10. Boekjaar vaste activa blokkeren