Periodetabel Vaste activa

De periodetabel voor vaste activa bevat alle afschrijvingsperioden. Als je bijvoorbeeld per maand wilt afschrijven, moet je een periodetabel vaste activa met een maandindeling gebruiken. Je kunt binnen een omgeving één periodetabel voor vaste activa gebruiken, deze koppel je in de administratie-instellingen.

Beschrijving

Profit berekent de journaalposten voor de afschrijvingen op basis van de periodetabel vaste activa. Deze periodetabel kan dezelfde zijn als de financiële periodetabel, maar dat hoeft niet. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een financiële maandtabel en de vaste activa afschrijven per kwartaal. Tijdens het journaliseren komen de journaalposten in de perioden van de financiële periodetabel op basis van de einddatum van de periode in vaste activa.

Voorbeeld

De periodetabel Vaste activa heeft 4 perioden in een boekjaar, die parallel lopen met de kwartalen 1 januari tot en met 31 maart, 1 april tot en met 30 juni, enz.

• Boekjaar gelijk aan kalenderjaar

De periodetabel van Financieel heeft 12 perioden die parallel lopen met de maanden in een kalenderjaar. De eerste periode van de periodetabel Vaste activa heeft 31 maart als einddatum. Dit correspondeert met periode 3 in de periodetabel Financieel, omdat 31 maart binnen deze periode valt.

• Gebroken boekjaar

De periodetabel van Financieel heeft 12 perioden waarvan de eerste periode start in de maand juli. De eerste periode van de periodetabel Vaste activa (met 31 maart als einddatum), correspondeert met periode 9 in de periodetabel Financieel omdat 31 maart binnen deze periode valt.

Bovenstaande voorbeelden schematisch weergegeven:

Perioden

Kalenderjaar

Maandtabel

Gebroken boekjaar

Vaste activa

Januari

1

7

1

Februari

2

8

1

Maart

3

9

1

April

4

10

2

Mei

5

11

2

Juni

6

12

2

Juli

7

1

3

Augustus

8

2

3

September

9

3

3

Oktober

10

4

4

November

11

5

4

December

12

6

4

Periodetabel toevoegen (vaste activa)

Je voegt een periodetabel toe voor vaste activa.

Toevoegen periodetabel vaste activa:

1. Ga naar: Algemeen / Inrichting / Periode-instellingen / Periodetabel
  2. Klik op: Nieuw.
    • Vul een waarde in bij Omschrijving, waaruit blijkt dat deze voor vaste activa bedoeld is.
    • Selecteer Vaste activa bij Product/module.
    • Selecteer de gewenste waarde bij Type periodetabel.
    • Vul het startjaar van de afschrijvingen in bij Boekjaar.
    • Vink Gebroken boekjaar/afwijkende begindag boekjaar aan, als je gebruik maakt van een gebroken financiële periodetabel.
  3. Klik op: Voltooien.

Zie ook

Periodetabel per administratie instellen (Vaste activa)

Je kunt per administratie de periodetabel voor vaste activa instellen.

Let op:

Je kunt de instellingen niet meer wijzigen na de eerste afschrijvingsperiode. Mocht je de instellingen toch willen wijzigen, dan moet je eerst de journaalposten terugdraaien.

Periodetabel vaste activa per administratie instellen:

1. Open de administratie.
  2. Ga naar: Financieel / Beheer / Instellingen administratie.
  3. Ga naar het tabblad: Balans.
  4. Controleer de actieve periodetabel vaste activa voor de huidige administratie bij Periodetabel vaste activa .

De periodetabel vaste activa kun je niet meer wijzigen na de eerste afschrijvingsperiode. Als je de periodetabel toch wilt wijzigen, dan moet je eerst de journaalposten terugdraaien.

Voor meer informatie, zie Periodetabel voor Vaste activa.

5. Klik op: Opslaan en sluiten.

Zie ook

Jaren aan periodetabel toevoegen (Vaste activa)

Je voegt jaren toe aan de periodetabel voor vaste activa. Omdat afschrijvingen in de toekomst plaatsvinden, moet de periodetabel ook deze toekomstige perioden bevatten. Als je in 2024 begint met activa die je in 40 jaar afschrijft, heb je een periodetabel nodig die minimaal doorloopt tot in 2064.

Als voor de vaste activa een jaar geheel is afgehandeld, dan blokkeer je het jaar. Dit betekent dat de journaalposten voor het nieuwe jaar verwerkbaar zijn. Dit betekent ook dat je bij het invoeren van "oude" vaste activa (met een startdatum die ligt vóór de laatst geblokkeerde periode) de eerder geboekte afschrijvingsbedragen als initiële bedragen in mag voeren.

Jaren aan periodetabel toevoegen:

1. Ga naar: Algemeen / Inrichting / Periode-instellingen / Periodetabel.
  2. Open de eigenschappen van de periodetabel.
  3. Klik op de actie: Jaren toevoegen

Je opent een wizard voor het toevoegen van jaren en toont de begindatum van het eerstvolgende vrije boekjaar.

4. Vul een waarde in bij Aantal boekjaren.

Zorg ervoor dat je voldoende boekjaren toevoegt in verband met langlopende afschrijvingen.