Btw-aangifte fiscale eenheid inrichten

Je richt dit onderdeel in als je de btw-aangifte voor een fiscale eenheid wilt verrichten. Deze functionaliteit is alleen beschikbaar in Nederland.

Beschrijving

Je werkt met één hoofdadministratie die de btw-aangifte verricht. De gekoppelde administraties noemen we Subadministraties. Alle administraties moeten dezelfde aangifteperiode hebben voor de btw- en de ICP-aangifte.

Let op:

Je moet alle administraties van de fiscale eenheid verwerken tot en met hetzelfde jaar en dezelfde periode, voordat je met de inrichting begint.

Als je aangifte voor een fiscale eenheid doet, moet je hiervoor een aanvraag indienen bij de Belastingdienst. Je krijgt van de Belastingdienst een omzetbelastingnummer FE. In Profit vul je dit nieuwe omzetbelastingnummer in bij zowel de hoofdadministratie als de subadministraties. Hierdoor ontstaat in Profit een fiscale eenheid. De administraties hebben daarnaast ook nog een eigen btw-identificatienummer.

Eén omgeving kan meerdere fiscale eenheden bevatten. Ook kan een omgeving administraties bevatten die onder geen enkele fiscale eenheid vallen, en die dus zelfstandig aangifte doen.

Autorisatie

Bij het instellen van de autorisatie kun je het onderstaande schema gebruiken:

Btw-aangiften van administraties controleren

Als je btw/icp- aangifte Fiscale Eenheid gaat inrichten, waarbij je bestaande administraties opneemt in een Fiscale Eenheid, dan moet je eerst alle administraties van de fiscale eenheid verwerken tot en met hetzelfde jaar en dezelfde periode, voordat je met de inrichting begint.

Btw-aangiften van administraties controleren:

1. Open een andere administratie op een van deze manieren:
    • Ga naar: Algemeen / Administratie / Openen.
    • Druk op sneltoets F11.
    • Klik op je foto en dan op Administratie selecteren.

Profit toont de beschikbare administraties:

2. Dubbelklik op de administratie.
  3. Ga naar: Financieel / Btw/icp / Btw/icp-aangifte.
  4. Controleer tot welke periode de btw-aangifte definitief is gemaakt. Deze moet tot en met hetzelfde jaar en dezelfde periode definitief zijn gemaakt.
  5. Verwerk zonodig de benodigde perioden en maak deze definitief.

6. Controleer dit voor alle subadministraties.

Voeg een nieuwe btw/icp-aangifte toe waar deze ontbreekt:

1. Klik op: Nieuw.

2. Klik op: Volgende.
  3. Klik op: Voltooien.
  4. Klik op de actie: Definitief maken.
  5. Klik op: Ja.
Btw-aangifte fiscale eenheid activeren

Deze functionaliteit is niet standaard beschikbaar, je moet hiervoor een activering inschakelen. Schakel de activering bij voorkeur in aan het einde van de werkdag of in het weekend. Tijdens het activeringsproces kan namelijk een conversie plaatsvinden en tijdens deze conversie kunnen de medewerkers niet in Profit werken. Het is aan te raden een nieuwe activering eerst te testen in een testomgeving, voordat je deze doorvoert in de productie-omgeving.

Naam van de in te schakelen activering:

• Btw/icp-aangifte Fiscale Eenheid

Let op:

Je kunt deze activering niet meer uitschakelen, nadat deze is ingeschakeld. Deze functionaliteit is alleen beschikbaar in Nederland.

Stappen om een activering in te schakelen

Btw-aangifte fiscale eenheid autoriseren

Nadat je de functionaliteit geactiveerd hebt, beschik je over de nieuwe menukeuze Btw/icp-aangifte Fiscale Eenheid, deze moet je autoriseren. Autoriseer ook de acties NieuwVerwijderen,  Definitief maken, Klaarzetten bij de Btw/icp-aangifte. Autoriseer op administratie met behulp van filterautorisatie.

Je autoriseert ook de menukeuze en acties voor de communicatieservice als je deze gebruikt voor de elektronische uitwisseling van de btw/icp-aangifte.

Btw-aangifte fiscale eenheid autoriseren:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  2. Ga naar het tabblad: Onderhoud groepen.
  3. Selecteer de gebruikersgroep.
  4. Vink het menu-onderdeel Btw/icp-aangifte Fiscale Eenheid aan.

5. Ga naar het tabblad: Autorisatie.
  6. Autoriseer de acties: Financieel / Btw/icp / Btw/icp-aangifte / Acties.

7. Als je de communicatieservice gebruikt voor de elektronische uitwisseling van de btw/icp-aangifte gegevens, dan moet je de menukeuze voor de Communicatieservice autoriseren en de actie Verzenden/ontvangen .
  8. Sluit de Autorisatie tool
  9. Klik op: Opslaan en sluiten

De omgeving opent automatisch opnieuw, met de nieuwe instellingen.

Administraties fiscale eenheid btw-aangifte inrichten

Je wijst een administratie aan als hoofdadministratie en de andere administraties als subadministraties. Je vult bij alle administraties van dezelfde fiscale eenheid hetzelfde btw-nummer fiscale eenheid in. Als er een fiscale eenheid is gevormd kun je deze onderhouden. Je kunt subadministraties toevoegen aan en verwijderen uit de fiscale eenheid.

Let op:

• De Aangifteperiode en Maandcorrectie van alle administraties moeten aan elkaar gelijk zijn. Na het ontstaan van een fiscale eenheid kun je deze velden niet meer wijzigen. Mocht dit toch nodig zijn, dan moet je de fiscale eenheid eerst ontkoppelen. Je geeft per administratie aan dat deze zelfstandig aangifte doet en daarna wijzig je de gegevens. Vervolgens richt je de fiscale eenheid opnieuw in.
  • Als de administratie deel uitmaakt van een fiscale eenheid, zal Profit de ICP-aangifte van de administratie standaard meenemen in de ICP-aangifte van de fiscale eenheid. De Belastingdienst kan echter eisen dat de administratie toch zelfstandig ICP-aangifte doet. In die situatie vink je het veld Icp-aangifte los van fiscale eenheid versturen aan in de administratie-instellingen.

Hoofdadministratie fiscale eenheid btw-aangifte inrichten:

1. Vraag bij de Belastingdienst een Omzetbelastingnummer FE aan. Raadpleeg de Belastingdienst voor meer informatie.
  2. Open een andere administratie op een van deze manieren:
    • Ga naar: Algemeen / Administratie / Openen.
    • Druk op sneltoets F11.
    • Klik op je foto en dan op Administratie selecteren.

Profit toont de beschikbare administraties:

3. Dubbelklik op de administratie.
  4.  Financieel / Beheer / Instellingen administratie.
  5. Ga naar het tabblad: Btw.
  6. Selecteer Hoofdadministratie van Fiscale Eenheid bij Onderdeel fiscale eenheid.
  7. Vul het Omzetbelastingnummer FE in.
  8. Ga naar het tabblad: Icp.
  9. Vink Icp-aangifte los van fiscale eenheid versturen aan, als de administratie deel uitmaakt van een fiscale eenheid en toch zelfstandig ICP-aangifte doet.

Als je in de hoofdadministratie van de Fiscale eenheid het veld Icp-aangifte los van fiscale eenheid versturen aan- of uitvinkt, dan wordt dit automatisch in alle subadministraties ook zo ingesteld. In de subadministratie is dit vinkveld niet wijzigbaar. Als je losse ICP-aangiften toevoegt, zie je een lege ICP-regel in de FE weergave. Als je die lege regel selecteert, kun je de losse ICP-aangiften van de subadministraties klaarzetten. Deze worden dan verzonden naar de Belastingdienst, na Verzenden en ontvangen van de berichten met de Belastingdienst.

10. Klik op: Opslaan en sluiten.
  11. Klik op: Ja.

Subadministratie fiscale eenheid Btw-aangifte inrichten:

1. Open een andere administratie op een van deze manieren:
    • Ga naar: Algemeen / Administratie / Openen.
    • Druk op sneltoets F11.
    • Klik op je foto en dan op Administratie selecteren.

Profit toont de beschikbare administraties:

2. Dubbelklik op de administratie.
  3.  Financieel / Beheer / Instellingen administratie.
  4. Ga naar het tabblad: Btw.
  5. Selecteer Subadministratie van Fiscale Eenheid bij Onderdeel fiscale eenheid.
  6. Vul een waarde in bij Omzetbelastingnummer FE. Dit moet het nummer zijn dat je ook bij de hoofdadministratie hebt opgegeven.
  7. Ga naar het tabblad: Icp.
  8. Klik op: Opslaan en sluiten.
Btw/icp-aangifte FE signalen activeren

Als je btw/icp-aangifte doet voor de Fiscale eenheid kun je de bijbehorende Profit-signalen activeren. Deze signalen wijzen je erop dat de uiterste betaaldatum (instuurdatum aangifte) van de aangifte voor de Fiscale Eenheid nadert.

Signalen voor btw/icp-aangifte voor Fiscale Eenheid:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Signaal / Definitie
  2. Filter op Fiscale Eenheid om de beschikbare signalen te zien.
  3. Volg verder de werkwijze voor het gebruiken en inrichten van een Signaal.
Btw-aangifte fiscale eenheid ontbinden

Je kunt een Fiscale eenheid voor de btw-aangifte ontbinden.

Let op:

Als je de laatste ‘subadministratie’ van een geldige FE verwijdert dan leidt dit ook tot ontbinding van de FE.

Je kunt ook de hoofdadministratie (tijdelijk) via de administratie-instellingen een subadministratie maken. Dan worden alle administraties die voorheen één FE vormden Subadministraties. Er is pas weer sprake van een FE als een van de administraties – of een nieuwe administratie – als hoofdadministratie in de administratie instellingen is ingesteld.

Hoofdadministratie fiscale eenheid btw-aangifte ontbinden:

1. Open een andere administratie op een van deze manieren:
    • Ga naar: Algemeen / Administratie / Openen.
    • Druk op sneltoets F11.
    • Klik op je foto en dan op Administratie selecteren.

Profit toont de beschikbare administraties:

2. Dubbelklik op de administratie.
  3. Ga naar: Financieel / Beheer / Instellingen administratie.
  4. Ga naar het tabblad: Btw.
  5. Selecteer Geen onderdeel van Fiscale Eenheid bij Onderdeel fiscale eenheid.

Hierdoor worden bij de hoofd- en bijbehorende subadministraties de Omzetbelastingnummer FE-velden leeggemaakt en de Onderdeel fiscale eenheid-velden op code Geen onderdeel van Fiscale Eenheid gezet.

6. Klik op: Opslaan en sluiten.
  7. Klik op: Ja.  om de administratie opnieuw te openen.