Facturen raadplegen

Als je mutaties of openstaande posten raadpleegt, kun je ook de onderliggende inkoop- en verkoopfacturen opvragen. In de eigenschappen van inkoop- en verkoopfacturen vind je informatie over onder andere aanmaningen, betalingen en journaalposten.

Je kunt gegevens voor de processen rond betalingen direct aanpassen.

Inhoud

Facturen raadplegen

Je kunt mutaties of openstaande posten met de onderliggende facturen op diverse manieren raadplegen.

Facturen raadplegen:

1. Ga naar:
    • Financieel / Grootboek / Financiële mutaties.
    • Financieel / Debiteur / Debiteur, eigenschappen debiteur, tabblad Facturen of Openstaande posten.
    • Financieel / Debiteur / Overzicht / Openstaande posten.
    • Financieel / Debiteur / Overzicht / Saldilijst
    • Financieel / Debiteur / Overzicht / Ouderdomsanalyse
  2. Selecteer een regel (selecteer een debiteur of factuur, afhankelijk van de weergave).
  3. Klik op de actie Eigenschappen factuur of Bijbehorende facturen (afhankelijk van de weergave).

Deze beschrijving geldt voor zowel debiteuren als crediteuren. Het raadplegen van facturen werkt in alle functies hetzelfde, hieronder wordt één functie toegelicht.

Facturen raadplegen per debiteur:

1. Ga naar: Financieel / Debiteur / Debiteur
  2. Open de eigenschappen van de debiteur.
  3. Ga naar het tabblad: Facturen of Openstaande posten.
  4. Selecteer de factuur.
  5. Klik op de actie: Eigenschappen factuur.
  6. Ga naar het tabblad: Algemeen.

Je ziet de belangrijkste totalen en diverse velden ten aanzien van aanmaningen, incasso en automatische betalingen. Het wijzigen van deze instellingen werkt uiteraard door in de betreffende processen.

7. Ga naar het tabblad: Mutaties.

Je ziet alle mutaties, zowel de originele boeking van de factuur als eventuele betalingen. Om alleen betalingen te zien, ga je naar het tabblad Betalingen.

8. Ga naar het tabblad: Opmerking.

Je kunt hier opmerkingen raadplegen of toevoegen.

9. Klik op: Opslaan en sluiten.
  10. Ga naar het tabblad: Dossier.

Hier kun je de digitale historie van de openstaande post raadplegen. De kracht van het dossier neemt toe als je alle stukken met betrekking tot de factuur digitaliseert en opneemt in Profit. Je kunt ingekomen stukken bijvoorbeeld inscannen en opnemen en toevoegen als dossieritem. Je eigen stukken kun je direct via Profit toevoegen, bijvoorbeeld met de Documentgenerator.

11. Ga naar het tabblad: Aanmaningen.

Alle verzonden aanmaningen, waardoor je snel inzicht hebt als een debiteur belt over een aanmaning. Bij crediteuren is dit tabblad niet aanwezig.

12. Met de actie Aanmaningsbrief afdrukken kun je snel een aanmaning afdrukken, maar deze zal altijd gebaseerd zijn op actuele gegevens die in Profit zijn vastgelegd. Als je bijvoorbeeld na de laatste aanmaning nog een deelbetaling hebt ontvangen, zal deze deelbetaling worden verwerkt in de nieuwe aanmaning. Deze zal daardoor niet overeenstemmen met de aanmaning die de debiteur ontvangen heeft.
Verschil financiële / ordermanagement facturen

In Profit bestaat er een 'technisch' een onderscheid tussen financiële mutaties en ordermanagement facturen:

• Openstaande post, toegevoegd via Financieel / Boeken / Dagboek.

Dit is een financiële mutatie die niet voortkomt uit een ordermanagement proces.

• Financiële mutaties zijn zichtbaar op het tabblad Mutaties.
    • Openstaande posten staan op het tabblad Openstaande posten, tot deze voldaan zijn.
    • Via de actie Eigenschappen factuur kun je de financiële factuur openen.

Deze financiële facturen zijn niet zichtbaar op het tabblad Facturen bij de debiteur.

Deze financiële facturen zijn wel zichtbaar op het tabblad Historie bij de debiteur.

• Facturen, toegevoegd via een ordermanagement proces, bijvoorbeeld via Profit Abonnementen, Profit CRM (cursusfacturen) of Profit Ordermanagement.
    • Deze facturen zijn wel zichtbaar op het tabblad Facturen bij de debiteur.
    • Door deze te journaliseren ontstaan financiële mutaties met de bijbehorende factuurnummers. Dit zijn openstaande posten die je kunt gebruiken in het aanmanings- en incassoproces.
    • Deze facturen zijn zichtbaar op het tabblad Openstaande posten. Met de actie Eigenschappen factuur kun je de financiële factuur openen.

Direct naar

1. Debiteurenbewaking
  2. Status debiteurenbewaking' instellen of raadplegen
  3. Betalingsgedrag raadplegen
  4. Kredietlimiet instellen of raadplegen
  5. Openstaande posten raadplegen
  6. Openstaande posten debiteur met G-rekening
  7. Saldilijst raadplegen
  8. Ouderdomsanalyse raadplegen
  9. Dossieritem vastleggen
  10. Facturen raadplegen
  11. Debiteurenkaart raadplegen
  12. Financiële omzet per debiteur raadplegen
  13. Historisch overzicht debiteuren