Aanmaningen toevoegen

Je selecteert de gewenste debiteuren en openstaande posten met een wizard. Profit verzamelt de betreffende gegevens in een run (aanmaningsrun). De aanmaningen worden nog niet direct afgedrukt. Als er al een run aanwezig is die nog niet definitief is afgedrukt, dan vervangt Profit deze door de nieuwe run.

Nieuwe aanmaningsrun toevoegen:

1. Ga naar: Financieel / Debiteur / Aanmaning.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de Peildatum in. Je ziet alleen facturen die op de peildatum vervallen zijn. De peildatum bepaalt ook de ouderdom van de openstaande posten.
  4. Vul 3 in bij Correctiedagen.

Openstaande posten die pas één, twee of drie dagen vervallen zijn zullen niet in de aanmaningsrun voorkomen.

5. Vink Niet-vervallen facturen ook meenemen aan. Je selecteert alle facturen. Dit geldt echter alleen voor debiteuren waarbij minimaal één vervallen factuur aanwezig is. Met andere woorden: als een debiteur één vervallen factuur heeft, zal Profit ook andere (niet vervallen) facturen meenemen in de aanmaningen.
  6. Selecteer een aanmaningsset bij Aanmaningsset.voor debiteuren zonder afwijkende aanmaningsset.

Deze set geldt voor alle debiteuren, behalve voor debiteuren waaraan je een afwijkende aanmaningsset hebt gekoppeld.

Als een debiteur een afwijkende aanmaningsset heeft, kunnen hierin ook afwijkende instellingen ten aanzien van de ouderdom van openstaande posten zijn vastgelegd.

Dit veld is geen filter, maar een voorkeurwaarde als je bij de verkooprelatie zelf geen waarde voor de aanmaningsset hebt ingevuld. Pas bij het definitief maken van de aanmaningsopdracht gebruikt Profit de waarde om te bepalen welk rapport (of berichtsjabloon) gebruikt moet worden.

7. Selecteer alle debiteuren door bij de extra selectie geen bereik in te geven.
  8. Selecteer eventueel een bereik van (nummers van) aanmaningsbrieven.

Voorbeeld:

Je gebruikt een aanmaningsset met de volgende aanmaningsbrieven:

• 1e aanmaning (30 dagen)
  • 2e aanmaning (60 dagen)
  • 3e aanmaning (90 dagen)

Als je alleen aanmaningsbrief nummer 2 selecteert, zal Profit aanmaningen afdrukken met een ouderdom van 60 t/m 89 dagen.

Let op: Dit voorbeeld geldt als een debiteur één openstaande post heeft. Als één debiteur meerdere openstaande posten heeft dan gebeurt aanmanen op debiteurniveau en niet op factuurniveau. Per debiteur selecteert Profit of er facturen voor aanmaning in aanmerking komen. In de aan te manen verzameling facturen is de oudste bepalend voor de te gebruiken aanmaningbrief. Het is dus niet zo dat voor iedere factuur altijd eerst brief 1 komt, dan brief 2 etc.

1. Klik op: Volgende.

Profit toont de weergave Debiteuren selectie voor aanmaningen met alle geselecteerde debiteuren. Verwijder de vink bij de debiteuren waarvoor je geen aanmaning wilt genereren en afdrukken.

Je kunt deze weergave aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld het functieveld Datum laatste betaling in deze weergave zetten. Dit veld toont de datum waarop de geselecteerde debiteur bijvoorbeeld een deel van een factuur heeft betaald, zodat je deze debiteur eventueel kunt uitvinken.

Je kunt snel alle velden uitvinken met Selectie opheffen (Ctrl+D) of aanvinken met de sneltoets Ctrl+A.

2. Klik op: Voltooien.

Let op:

Profit plaatst deze taak in de wachtrij. Terwijl de taak in de wachtrij wordt uitgevoerd, kun je gewoon doorwerken. Zie: Wachtrij gebruiken en beheren.

Direct naar

1. Aanmaningen
  2. Aanmaningen inrichten
  3. Aanmaningsinstellingen per debiteur vastleggen
  4. Openstaande posten bewerken voor aanmaningen
  5. Aanmaningsrun toevoegen
  6. Checklist aanmaningsopdracht
  7. Aanmaningsrun controleren en bewerken
  8. Aanmaningen definitief maken en afdrukken
  9. Aanmaningen via openstaande posten raadplegen
  10. Rente op creditnota's