Resultaatbestemming boeken

Je kunt de winst/resultaat van het afgesloten boekjaar overnemen naar het volgende boekjaar. Het resultaat vanuit de W&V (kosten en opbrengsten grootboekrekening) wordt op één rekening getoond. Deze rekening heb je ingesteld op het tabblad Balans van de financiële administratie-instellingen (via Financieel / Beheer / Instellingen administratie).

Meestal boek je de resultaatbestemming in de correctieperiode van het voorgaande boekjaar. Zodat de rekening Onverdeeld resultaat op 1 januari van het nieuwe boekjaar leeg is.

Resultaatbestemming in correctieperiode boeken:

Je kunt alle correcties in de boekhouding in een aparte correctieperiode boeken, zodat je het overzicht behoudt tussen de normale boekingen en de correctie-boekingen. In dit voorbeeld boek je de resultaatbestemming als correctieboeking in het dagboek Memoriaal in de correctieperiode van het vorige boekjaar.

1. Ga naar: Financieel / Boeken / Correctieperiode.
  2. Controleer Boekjaar en Periode. Dit zijn het boekjaar en de periode waarin je de mutatie boekt. De correctieperiode is standaard voor een maandtabel periode 13, voor een kwartaaltabel periode 5, etc.
  3. Selecteer het dagboek Memoriaal.
  4. Klik op: Voltooien.
  5. Vul de boekingsregels in.

Als de eerste boekingsregel is ingevoerd, begint Profit automatisch aan de volgende regel.

Als het memoriaal geen vaste tegenrekening heeft, moet de boeking in evenwicht zijn. Als het memoriaal wel een tegenrekening heeft, boekt Profit een eventueel saldo hierop weg.

6. Klik op: Opslaan en sluiten.

Resultaat verdelen over meerdere rekeningen:

Als je het resultaat wilt verdelen over meerdere rekeningen dan doe je dit als volgt:

1. Je boekt via een memoriaalboeking of beginbalansboeking de winst af en bij de reserves op. Dit is dus een handmatige boeking.
  2. Als het alleen gaat om de rapportage dan kun je ervoor kiezen om per jaar het saldo van het resultaat over te boeken en te tonen op een andere rekening, bijvoorbeeld de btw saldi. Dit kun je instellen door het gebruik van de afwijkende balansrekening.

Direct naar

1. Financieel jaar opstarten