Btw bij de jaarovergang

Bij de jaarovergang vraagt ook de btw om aandacht. De laatste btw-aangifte van het vorige boekjaar moet ingediend worden, maar heeft een bijzonder tintje. In de slotaangifte van de btw wordt bijvoorbeeld het privégebruik van goederen en diensten verrekend. Bewaar de berekening voor btw van privégebruik indien nodig voor de accountant.

Voor meer informatie over de laatste btw-aangifte van het jaar raadpleeg je de website van de Belastingdienst.

Bij de jaarovergang is het belangrijk dat je het saldo van de btw-aangifte vergelijkt met het saldo van de btw-rekeningen. Aan het einde van het boekjaar controleer je met behulp van het dashboard Btw Recap of de btw-aangiften aansluiten bij de financiële mutaties, om zo eventuele verschillen te kunnen verklaren. Je kunt de btw-boekingen ook controleren via twee meegeleverde rapporten.

Je kunt instellen dat Profit het eindsaldo van een btw-rekening toont op een andere rekening, zodat deze btw-rekening ieder boekjaar met een saldo nul begint.

Tot slot komt de suppletieaangifte aan bod. Een suppletie is een correctie die plaatsvindt over een eerdere aangifte. Je kunt in Profit zowel suppletieaangifte btw doen voor een verstreken kalenderjaar (jaarsuppletie) als voor een aangegeven aangiftetijdvak uit het lopende boekjaar (maand of kwartaalsuppletie).

Inhoud

Saldo btw-aangifte en btw-rekeningen controleren

Bij de jaarovergang is het belangrijk dat je het saldo van de btw-aangifte vergelijkt met het saldo van de btw-rekeningen. Aan het einde van het boekjaar controleer je met behulp van het dashboard Btw Recap of de btw-aangiften aansluiten bij de financiële mutaties, om zo eventuele verschillen te kunnen verklaren. Je kunt de btw-boekingen ook controleren via twee meegeleverde rapporten.

Profit levert standaard twee rapporten en een dashboard mee voor de controle van de btw.

Als je de btw-aangifte controleert aan de hand van de kolommenbalans dan kan het voorkomen dat de btw-aangifte en het saldo van de btw-grootboekrekeningen op de kolommenbalans niet overeenkomen.

De btw-aangifte wordt opgebouwd op basis van de boekstukdatum = factuurdatum van de boekingen. Het saldo van de btw-rekeningen op de kolommenbalans wordt opgebouwd aan de hand van de boekingsdatum van de boeking. De boekingsdatum is de datum waarop het financiële feit betrekking heeft.

Op het moment dat bijvoorbeeld de boekings- en boekstukdatum binnen een factuur afwijken kunnen er verschillen ontstaan. Het kan zijn dat bij journaalposten de boekstukdatum verschilt van de boekingsdatum en deze in verschillende perioden vallen en daardoor ontstaan er verschillen tussen de aangifte en de kolommenbalans. Dit is eigenlijk niet met elkaar te vergelijken.

Btw-aangifte totalen controleren via rapport:

Je kunt de btw-boekingen ook controleren via twee meegeleverde rapporten. Je gebruikt deze rapporten om de totalen te vergelijken met het saldo van de btw-grootboekrekeningen op de kolommenbalans.

Btw-boekingen controleren via rapport:

  1. Ga naar: Financieel / Uitvoer / Rapport.
  2. Filter eventueel op het woord Btw om alle btw-rapporten te zien.
  3. Open het rapport:
    • Controleoverzicht btw-aangifte (Profit).

      Dit rapport toont alleen de afwijkingen in de berekening van de btw. Je ziet de verschillen tussen de btw-bedragen die door Profit berekend zijn en de btw-bedragen die je hebt ingevuld.

    • Btw-aangifteoverzicht per boekjaar (Profit).

      Dit rapport toont de cumulatieven van de btw-aangiften in een specifiek boekjaar. Je gebruikt dit rapport om de btw-aangiften van een boekjaar te controleren. Het rapport drukt de informatie af die in een specifieke btw-aangifte ook afgedrukt wordt, alleen dan de cumulatieve waarden van het betreffende boekjaar.

Btw controleren via dashboard Btw Recap:

Je beschikt standaard over een dashboard voor de controle van de btw: de Btw Recap. Aan het einde van het boekjaar controleer je met behulp van dit dashboard of de btw-aangiften aansluiten bij de financiële mutaties, om zo eventuele verschillen te kunnen verklaren. Dit kun je toepassen als je een melding krijgt over verschillen tussen de btw-aangifte en de btw-grootboekrekeningen.

Btw-rekeningen beginbalans nieuw jaar op nul zetten

Je kunt instellen dat Profit het eindsaldo van een btw-rekening op een andere rekening toont, zodat die btw-rekening ieder boekjaar met een saldo nul begint. Dit is niet altijd nodig en zeker niet verplicht, maar in sommige situaties wel gewenst.

Het veld Afwijkende balansrekening gebruik je alleen in uitzonderingssituaties. Bijvoorbeeld bij btw-rekeningen waarbij je geen doorlopend saldo wilt hanteren, maar elk jaar met een nieuw saldo wilt beginnen. Je selecteert in het veld Afwijkende balansrekening dan bijvoorbeeld de grootboekrekening Btw saldo vorig boekjaar. Door deze manier van werken beschouw je een balansrekening als kostenrekening.

De afwijkende balansrekening is niet bedoeld om het resultaat lopend boekjaar (winst of verlies) op de beginbalans van een andere grootboekrekening (bijvoorbeeld voor winstreserves) te plaatsen. Dit moet je altijd als memoriaal boeking doen.

Saldo btw-rekeningen voor de beginbalans van het nieuwe jaar op nul zetten:

  1. Ga naar: Financieel / Grootboek / Grootboekrekening
  2. Open de eigenschappen van de btw-rekening.
  3. Ga naar het tabblad: Extra.
  4. Vul een afwijkende grootboekrekening in bij het veld Afwijkende balansrekening, de rekening waarop het beginsaldo van deze rekening getoond moet worden.

Zie ook

Direct naar

  1. Financieel jaar opstarten