Verslagleggingoverzicht

Je genereert de verslaglegging en gebruikt deze voor periodieke cijfermatige rapportage van de ingevoerde gegevens. Elke periode die je als project hebt toegevoegd kun je gebruiken voor de verslaglegging.

De lay-out van de overzichten kun je genereren in de eigen huisstijl van zowel het kantoor, als de huisstijl van de cliënten (voor accountants).

Verslagleggingsoverzicht genereren en afdrukken:

1. Ga naar: Financieel / Verslaglegging / Verslagleggingscockpit.
  2. Selecteer het financiële project waarvan je de verslaglegging wilt afdrukken.
  3. Klik op de actie: Verslaglegging.
  4. Selecteer maximaal vier vergelijkende periodes.

Je mag uiteraard alle vier de vergelijkende perioden ingeven, maar realiseer je dat de overzichten er niet overzichtelijker op zullen worden. Je kunt kiezen voor één vergelijkend jaar, maar je mag uiteraard ook kiezen voor andere perioden (bijvoorbeeld kwartaal of maand) of een combinatie van perioden (jaar, kwartaal en maand bijvoorbeeld).

Let op:

Als je financiële projecten selecteert voor de vergelijkende periode(s), dan kunt alleen financiële projecten kiezen die hetzelfde rekeningschema hanteren.

5. Selecteer de kenmerkset die je wilt gebruiken voor de verslaglegging.
  6. Klik op: Volgende.
  7. Vink Rekeningnummer op toelichting aan, voor het afdrukken van de grootboekrekeningnummers op de toelichting.
  8. Selecteer de soort afronding.

Afronding vindt plaats op rekeningniveau. Verschillen, die bij afronding kunnen ontstaan tussen de activa- en passivazijde van de balans en tussen de balans en de resultatenrekening, corrigeert Profit op de kenmerken en rekeningen die je hebt opgegeven in de algemene gegevens van het financiële project.

9. Selecteer de valuta voor het overzicht.

De standaard is de basisvaluta op het overzicht. Als je een andere valuta kiest, rekent Profit de bedragen om naar deze valuta. Deze omrekening vindt alleen plaats om de verslaglegging af te drukken en heeft geen invloed op de inhoud van de bestanden.

Omrekening vindt plaats op rekeningniveau. Verschillen, die bij omrekening ontstaan tussen de activa- en passivazijde van de balans en tussen de balans en de resultatenrekening, corrigeert Profit op de kenmerken en rekeningen die je opgeeft in de algemene gegevens van het financiële project.

10. Klik op: Volgende.
  11. Selecteer de onderdelen van de verslaglegging voor het overzicht.
  12. Klik op: Volgende.
  13. Selecteer de lay-out voor het overzicht.

Standaard levert AFAS voor elk onderdeel een aantal voorgedefinieerde lay-outs mee. In Rapport beheer kun je deze lay-outs aan je eigen wensen aanpassen.

14. Klik op: Volgende.

Je ziet de kolomkoppen zoals die je hebt opgegeven in de projecten. De kolomkoppen komen op de overzichten. Je kunt deze kolomkoppen eventueel wijzigen.

15. Klik op de actie: Structuur.

Hiermee wijzigt de kenmerkstructuur. Profit controleert op juistheid van de kenmerkset en/of structuur. Is deze niet correct, dan meldt Profit dit en breng je de correcties direct aan. Bij fouten in de kenmerkset en/of structuur genereert Profit de verslaglegging niet.

Let op:

De grootboekrekeningen plaats je in een (kenmerk)structuur om de verslaglegging te kunnen uitvoeren. Als je grootboekrekeningen hebt die je in het verslag zowel aan de debetzijde als aan de creditzijde wilt presenteren, omdat deze debet en/of credit staan, dan kun je in de structuur van de verslaglegging de betreffende grootboekrekening onder een kenmerk aan de activa-zijde plaatsen en ook onder een kenmerk aan de passiva-zijde.

16. Klik op: Voltooien.

Direct naar

1. Verslagleggingtraject zonder consolidatie
  2. Financieel project toevoegen
  3. Uitwerken kolommenbalans
  4. Onderhoud voorafgaande journaalposten
  5. Verslagleggingoverzicht