Pensioengevend jaarinkomen ABP

Er zijn verschillende meldingen die over het pensioengevend jaarinkomen van ABP gaan. Hieronder zie je ze opgenoemd en daarbij de actie die je moet ondernemen om het probleem op te lossen.

Inhoud

Situatie 1 en 2

De meldingen zijn:

  1. Kan geen jaarinkomen ABP bepalen. De waarde X op de parameter 'Volgnummer aanpassing' bij looncomponent A  is te hoog. Zet deze waarde op 0 om het jaarinkomen voor de eerste keer te laten berekenen.
  2. Kan geen jaarinkomen ABP bepalen. De waarde X op de parameter 'Volgnummer aanpassing' bij looncomponent A is te hoog. Zet deze waarde op Y om geen nieuw jaarinkomen te laten berekenen of op Z om een nieuw jaarinkomen te laten berekenen.

Deze meldingen kunnen o.a. de volgende gevallen betreffen:

  • Het gaat hier om een nieuwe medewerker terwijl het volgnummer op cao-niveau op 1  staat.
  • Je wilt voor januari verlonen, maar 'Volgnummer aanpassing' van vorig jaar dat op 1 of hoger staat heeft geen einddatum gehad, dus is nu nog geldig.
  • Je hebt een medewerker al in januari in dienst gemeld, maar pas in maart voor het eerst verloond omdat het een invalkracht betreft terwijl het volgnummer op 1 of hoger staat.

Deze situaties zijn ongeldig omdat men zegt een gecorrigeerd jaarinkomen te willen berekenen terwijl het jaarinkomen nog niet eens voor het eerst is berekend. Profit kijkt naar het werkelijke aantal keren dat een jaarinkomen is berekend en geeft dat aantal weer in de melding. Volg het advies in de melding op.

Zie verder: volgnummer aanpassen

Situatie 3 en 4

De meldingen zijn:

  • Kan geen jaarinkomen ABP bepalen. De waarde X op de parameter 'Volgnummer aanpassing' bij looncomponent A is te laag. Zet deze waarde op Y en probeer opnieuw.
  • Kan geen jaarinkomen ABP bepalen. De waarde X op de parameter 'Volgnummer aanpassing' bij looncomponent A is onjuist. Zet deze waarde op Y en probeer opnieuw.

Profit vergelijkt het werkelijke aantal keren dat een jaarinkomen is berekend met de waarde in het veld Volgnummer aanpassing. Deze meldingen verschijnen als de aantallen niet overeenkomen. Volg het advies in de melding op.

Deze situatie kan zich voordoen als je eerder hebt aangegeven een gecorrigeerd jaarinkomen te willen berekenen (volgnummer op '1') maar je wilt hier op terugkomen. Je moet dan zorgen dat het jaarinkomen hetzelfde wordt berekend als in het niet gecorrigeerde jaarinkomen. Vervolgens zet je de parameter 'Volgnummer' op 2. Hierdoor wordt er opnieuw een jaarinkomen berekend dat gelijk is aan het niet gecorrigeerde jaarinkomen.

Zie verder: volgnummer aanpassen

Situatie 5

De melding kan zijn:

  • Kan geen jaarinkomen ABP bepalen. Er is een gecorrigeerd jaarinkomen gewenst maar het jaarinkomen verandert niet. Zet 'Volgnummer' aanpassing bij looncomponent A op X en probeer opnieuw.

Er is één keer een jaarinkomen (= het niet-gecorrigeerde jaarinkomen) berekend. Nu is het veld 'Volgnummer' aanpassing opgehoogd. Men geeft dus aan een nieuw jaarinkomen te willen laten berekenen. Echter, het nieuw berekende jaarinkomen is gelijk aan het niet-gecorrigeerde jaarinkomen. In dit geval is het volgnummer dus onterecht opgehoogd. De waarde van de parameter 'Volgnummer' aanpassing moet dus teruggezet worden. Volg het advies in de melding op.

Zie ook

Het veld Volgnummer aanpassing wijzigen

Het volgnummer van een correctie op het jaarinkomen ABP kan op 2 niveaus worden aangepast: in een cao bij de werkgever en bij de medewerker.

Je wijzigt het volgnummer bij een wijziging van het jaarinkomen. Bijvoorbeeld ook als sprake is van een demotie en je het jaarinkomen van het vorige salaris wilt gebruiken.

Volgnummer aanpassen op cao-niveau:

  1. Ga naar: HRM / Organisatie / Cao.
  2. Open de eigenschappen van de cao.
  3. Ga naar het tabblad: Looncomponent.
  4. Selecteer de looncomponent 'Pensioengevend jaarinkomen'.
  5. Ga naar het tabblad: Parameter.
  6. Open de eigenschappen van de parameter 'Volgnr aanpassing'.
  7. Ga naar het tabblad: Waarden.
  8. Klik op: Nieuw

    Je geeft ook een einddatum op, tenminste eindigend voor 31-12 van het huidige jaar.

Volgnummer aanpassen op medewerkerniveau:

  1. HRM / Medewerker / Medewerker
  2. Open de eigenschappen van de medewerker.
  3. Ga naar het tabblad: Looncomponent.
  4. Klik op: Nieuw
  5. Selecteer de looncomponent 'Pensioengevend jaarinkomen'.
  6. Klik op: Voltooien
  7. Open de eigenschappen van de parameter 'Volgnr aanpassing'.
  8. Klik op: Nieuw

    Je geeft ook een einddatum op, tenminste eindigend voor 31-12 van het huidige jaar.

Vervolgens kun je de eerste periode van het nieuwe jaar verlonen (of een pro forma draaien). Initieer handmatig een TWK om de wijziging met terugwerkende kracht te verwerken.

Let op: 

Als je een volgnummer invult, vul dan ook altijd als einddatum 31-12 van het huidige jaar in. Zo voorkom je dat een wijziging tot onbepaalde tijd geldig blijft.

Let op:

Iedere looncomponent heeft een toelichting waarin de werking van de looncomponent staat uitgelegd. Raadpleeg deze altijd op het tabblad Toelichting in de eigenschappen van de looncomponent in de cao. Als je niet over de looncomponent beschikt, activeer je deze eerst.

Achtergrond communicatie met het ABP

Slechts op één moment in het jaar wordt het jaarinkomen van een medewerker vastgesteld en doorgegeven aan het ABP. Dit gebeurt na de verloning van januari of bij het nieuw indiensttreden van een medewerker, na de eerste verloning. Dit is de eerste melding aan het ABP, dus zet je de parameter 'Volgnummer aanpassing' bij de te melden medewerkers op nul.

Een hoger nummer geeft aan dat het, bijvoorbeeld bij een 2, al de tweede correctie is bij deze werkgever/medewerker. Aan het begin van het jaar kan dit veld theoretisch gezien, dus nooit een andere waarde dan nul bevatten.

De parameter 'Volgnummer aanpassing' wijzigt Profit op geen enkel moment automatisch. Alleen de Profit-gebruiker die hiervoor rechten heeft kan deze parameter handmatig wijzigen.

De waarde bij dit veld wordt van hoog niveau (Cao bij Werkgever) doorgegeven naar laag niveau (Medewerker), tenzij op een lager niveau een andere waarde is ingevoerd.

Je wijzigt de parameter 'Volgnummer aanpassing' in de volgende gevallen:

  1. Het jaarinkomen is met terugwerkende kracht gewijzigd
    • Stel je hebt de jaarinkomens voor het lopende jaar aan het ABP opgegeven. Nu blijkt in maart dat je bent vergeten in januari een afgesproken loonsverhoging door te voeren. Dit geef je met terugwerkende kracht in Profit in. Je wijzigt in Profit de parameter 'Volgnummer aanpassing' handmatig naar 1.
    • Bij één medewerker doe je dit bij de parameter in het tabblad Looncomponent.
    • Bij een werkgever doe je dit op cao-niveau
    • Het probleem hierbij is dat als er een nieuwe medewerker in dienst komt waarvoor je nog nooit melding van het jaarinkomen hebt gedaan,  toch automatisch het volgnummer van het hogere cao-niveau overgenomen wordt. In dit geval dus een '1'. Deze waarde is onmogelijk en daardoor krijg je bij de verloning van de huidige periode of bij het maken van een pro forma van de nieuwe medewerker een foutmelding.
    • Oplossing is: zet de waarde bij de nieuwe medewerker op '0'.

    Let op:

    Als je het volgnummer wijzigt, moet de startdatum in de periode liggen waarin het jaarinkomen wordt berekend en als einddatum geef je 31/12/dit jaar op als geldigheidsduur van deze wijziging. Vervolgens zal de op cao-niveau ingestelde waarde weer van toepassing worden aan het begin van het nieuwe jaar. Dit zal in normale gevallen de waarde 'nul' zijn.

  2. Je hebt een medewerker al langer in dienst, maar de eerste loonverwerking voor deze medewerker is in een latere periode dan de indienst-periode.
    • Er wordt geen eerste jaarinkomen gevonden, terwijl het volgnummer hoger is dan '0'. Dit klopt dus niet. Volg het advies in de melding op.
  3. Verder wijzigt men als het nummer incorrect is. Daarvan wordt een melding gegeven. Volg het advies op.

De parameter 'Volgnummer aanpassing' wijzigt dus niet als er een gewone loonsverhoging is in april die het jaarinkomen verhoogt. Het veranderde jaarinkomen wordt in januari van het erop volgende jaar aan het ABP gemeld.

Aan het ABP meld je verder maandelijks: de premieberekeningen, veranderingen in parttime percentage en wijzigingen in NAW-gegevens van medewerkers. Als hierin een wijziging is geweest die ook invloed heeft gehad op het jaarinkomen, dan wordt dit dus op deze manier doorgegeven aan het ABP en hoeft niet de parameter 'Volgnummer aanpassing' in de looncomponent 'Pensioengevend jaarinkomen' aangepast te worden.