Betalingskorting inrichten

Je kunt gebruik maken van een betalingskorting. Dit is een korting in procenten die Profit berekent over het totaalbedrag exclusief btw verminderd met de factuurkorting en combikorting en vermeerderd met de kredietbeperking. Ook kun je instellen dat je de betalingskorting over het inclusief btw-bedrag wilt berekenen, via de ordermanagement instelling Grondslag betalingskorting incl. btw. Profit bepaalt de betalingskorting voordat de eventuele kredietbeperking is uitgerekend, dus na de factuurkorting en combikorting.

Profit kan ook de betalingskorting ook berekenen via grondslag btw als je dit instelt. Deze werkwijze is met name in België gebruikelijk.

De betalingskorting trekt Profit niet daadwerkelijk van het factuurbedrag af, het bedrag drukt Profit alleen af op de factuur.

Voorbeeld:

De betalingskorting berekent Profit over het totaal factuurbedrag. Dit is dus het factuurbedrag exclusief btw.

Debet

Credit

Totaal factuurbedrag:

€ 1.000,00

Btw-bedrag:

€ 210,00

Totaal te betalen:

€ 1.210,00

Betalingskorting (2%):

€      20,00

Inhoud

Functionaliteit activeren

Deze functionaliteit is niet standaard beschikbaar, je moet hiervoor een activering inschakelen. Schakel de activering bij voorkeur in aan het einde van de werkdag of in het weekend. Tijdens het activeringsproces zal namelijk altijd een conversie plaatsvinden en tijdens deze conversie kunnen de medewerkers niet in Profit werken. Het is aan te raden een nieuwe activering eerst te testen in een testomgeving, voordat je deze doorvoert in de live-omgeving.

Naam van de in te schakelen activering:

• Betalingskorting.

Activering inschakelen in een omgeving

Integratiesoort inrichten

Je richt de betalingskorting per integratiesoort in. Per integratiesoort kun je een afwijkend aantal dagen instellen.

Integratiesoort inrichten:

1. Ga naar: Algemeen / Inrichting / Integratie-instellingen / Integratiesoort.
  2. Open de eigenschappen van de integratiesoort Verkoopfacturen Ordermanagement.
  3. Ga naar het tabblad: Algemeen.
  4. Vink Betalingskorting gebruiken aan.
  5. Vul een waarde in bij Dagen betalingskorting.

Je kunt dit aantal dagen afdrukken op de factuurlay-out.

Je selecteert geen grootboekrekening omdat dit niet gejournaliseerd wordt. De betalingskorting gaat alleen mee met de openstaande post.

6. Klik op: OK.
Percentage betalingskorting vastleggen

Het percentage betalingskorting leg je per verkooprelatie vast.

Percentage betalingskorting vastleggen:

1. Ga naar:
    • Financieel / Debiteur / Debiteur.
    • Ordermanagement / Verkoop / Verkooprelatie.
  2. Open de eigenschappen van debiteur.
  3. Ga naar het tabblad: Prijs/korting.
  4. Vul een waarde in bij Betalingskorting (%).

Dit percentage neemt Profit over bij het toevoegen van orders voor de verkooprelatie. Je kunt het percentage betalingskorting in de order nog wijzigen.

5. Klik op: OK.
Inclusief btw voor betalingskorting instellen

De grondslag van de betalingskorting inclusief btw kun je selecteren in de instellingen van Ordermanagement als je de betalingskorting over het inclusief btw-bedrag wilt berekenen. Als je deze niet instelt dan berekent Profit automatisch de betalingskorting over het exclusief btw-bedrag. De betalingskorting over het exclusief btw-bedrag is het meest gebruikelijk.

Rekening vastleggen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Beheer / Instellingen.
  2. Ga naar het tabblad: Algemeen.
  3. Vink Grondslag betalingskorting incl. btw aan als je de betalingskorting over het inclusief btw-bedrag wilt berekenen.
  4. Klik op: OK.

Boekingslay-out voor inkoop- of verkoopboekingen in Financieel

Bij het handmatig boeken van een inkoopfactuur of verkoopfactuur in Financieel kun je de gegevens van de kredietbeperking of de betalingskorting opgeven. Je kunt de boekingslay-out die je gebruik voor de inkoopboekingen en/of verkoopboekingen aanpassen en de benodigde velden voor kredietbeperking en/of betalingskorting toevoegen. Je kunt ook een nieuwe boekingslay-out toevoegen.

Profit zal bij het betaalbaarstellen van de factuur rekening houden met het eventueel toepassen van de kredietbeperking of betalingskorting. Als je de factuur met een betaalopdracht binnen de termijn betaalt, dan zorgt Profit automatisch ervoor dat het juiste bedrag wordt overgemaakt en boekt het bedrag aan betalingskorting op de daarvoor gereserveerde grootboekrekening.

Boekingslay-out Inkoopfactuur toevoegen:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Boekingslay-out.
  2. Selecteer Financiële mutaties (Inkoopboeking) (Profit).
  3. Klik op de actie: Kopiëren.
  4. Vul de omschrijving in.
  5. Klik op: Voltooien.
  6. Ga naar het tabblad: Regel.

Onder Regel indeling staan de velden getoond van de boekingslay-out.

7. Sleep het veld Betalingskorting (%) of Betalingskorting naar Regel indeling.

De keuze van het veld is afhankelijk van hoe je de betalingskorting wilt boeken.

8. Sleep het veld Betalingskorting incl. btw als je de mogelijkheid wilt hebben om tijdens het boeken dit veld aan-of uit te vinken.

Als het veld is aangevinkt wordt de betalingskorting berekend over het factuurtotaal.

Als je dit veld uitvinkt wordt de betalingskorting over het factuurbedrag exclusief btw bepaald (over het brutobedrag). De betalingskorting wordt dan berekend over het goederentotaal.

Standaard is het veld Betalingskorting incl. btw aangevinkt. Als je de voorkeurwaarde van deze instelling wilt wijzigen, dan kun je dit ook in de boekingslay-out aanpassen via het tabblad Regelvelden.

9. Sleep het veld Dagen kredietbeperking naar Regel indeling, voor de toepassing van kredietbeperking.
  10. Sleep het veld Dagen betalingskorting naar Regel indeling, voor de toepassing van betalingskorting.
  11. Klik op: OK.

Boekingslay-out verkoopfactuur / projectfactuur aanpassen:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Boekingslay-out.
  2. Selecteer verkoopfactuur / projectfactuur etc.
  3. Klik op de actie: Kopiëren.
  4. Vul de omschrijving in.
  5. Klik op: Voltooien.
  6. Ga naar het tabblad: Kop.

Onder Kop indeling staan de velden getoond van de boekingslay-out.

7. Dubbelklik op het veld Betalingskorting (%) of Betalingskorting om het veld toe te voegen aan de kop.

De keuze van het veld is afhankelijk van hoe je de betalingskorting wilt boeken.

Kredietbeperking en betalingskorting boeken

De korting wordt pas daadwerkelijk berekend als de betaling geboekt wordt in Profit. Je geeft pas bij het boeken van de factuur het percentage betalingskorting en het aantal dagen in. Alleen weet je pas bij de betaling of je ook de korting mag berekenen.

Direct naar

1. Factuurkortingen en -toeslagen
  2. Factuurkorting inrichten
  3. Betalingskorting inrichten
  4. Betalingskorting via grondslag btw inrichten
  5. Kredietbeperking inrichten

Process

Korting Verkoopfactuur Inkoopfactuur Verkooprelatie Inkooprelatie