Kredietbeperking en betalingskorting inrichten

Bij het boeken en betaalbaarstellen van inkoopfacturen en verkoopfacturen kan Profit rekening houden met de betalingsvoorwaarden van de debiteuren en crediteuren. Om kredietbeperking, betalingskorting of beide toe te passen moet je dit eerst inrichten.

Na de inrichting kun je bij het boeken van een inkoopfactuur de gegevens van de kredietbeperking of de betalingskorting opgeven. Profit zal bij het betaalbaarstellen van de factuur rekening houden met de kredietbeperking of betalingskorting.

Inhoud

Kredietbeperking en betalingskorting activeren

Deze functionaliteit is niet standaard beschikbaar, je moet hiervoor een activering inschakelen. Schakel de activering bij voorkeur in aan het einde van de werkdag of in het weekend. Tijdens het activeringsproces kan namelijk een conversie plaatsvinden en tijdens deze conversie kunnen de medewerkers niet in Profit werken. Het is aan te raden een nieuwe activering eerst te testen in een testomgeving, voordat je deze doorvoert in de productie-omgeving.

Naam van de in te schakelen activering:

• Betalingskorting
  • Kredietbeperking

Je kunt één van beide activeringen inschakelen, of beide activeringen tegelijk.

Stappen om een activering in te schakelen

Grootboekrekening voor betalingskorting instellen

Je stelt per administratie de grootboekrekening in voor het boeken van betalingskorting.

Als je de factuur met een betaalopdracht binnen de termijn betaalt, maakt Profit het juiste bedrag over en de betalingskorting wordt op de hier gekoppelde rekening geboekt.

Administratie-instellingen met grootboekrekening voor kredietbeperking en betalingskorting instellen:

1. Ga naar: Financieel / Beheer / Instellingen administratie.
  2. Ga naar het tabblad: Betalingsverschillen.

3. Selecteer de grootboekrekening bij Rek. kredietbeperking crediteur waarop het bedrag van de kredietbeperking geboekt kan worden. De velden voor kredietbeperking zijn alleen zichtbaar als je Kredietbeperking hebt geactiveerd.
  4. Selecteer de grootboekrekening bij Rek. winst betalingsverschil waarop het bedrag van de betalingskorting geboekt kan worden.
  5. Klik op: Opslaan en sluiten.

Zie ook

Boekingslay-out boekingen met kredietbeperking en betalingskorting

Je voegt een nieuwe boekingslay-out toe voor inkoopboekingen en voegt velden toe voor kredietbeperking en/of betalingskorting. Je kunt ook de huidige boekingslay-out aanpassen en de velden toevoegen.

Boekingslay-out Inkoopfactuur toevoegen:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Boekingslay-out.
  2. Selecteer Financiële mutaties (Inkoopboeking) (Profit).
  3. Klik op: Meer actiesKopiëren.
  4. Vul de omschrijving in.
  5. Klik op: Voltooien.
  6. Ga naar het tabblad: Regel.

Aan de rechterkant in het scherm zie je de velden getoond van de boekingslay-out.

7. Plaats de volgende velden met de pijltjestoetsen op de juiste plaats in de regel:
    • Betalingskorting (%) of Betalingskorting: De keuze van het veld is afhankelijk van hoe je de betalingskorting wilt boeken.
    • Dagen betalingskorting of Dagen kredietbeperking: Voor de toepassing van betalingskorting of kredietbeperking.
  8. Ga naar het tabblad Regel velden en selecteer Betalingskorting (%), als je uit de eigenschappen van de crediteur de voorkeursinstelling van de Betalingskorting wilt overnemen.

Selecteer bij het veld Overnemen vervolgens Overnemen uit: Rekeningnummer / Crediteur : Betalingskorting (%).

9. Gebruik het veld Betalingskorting incl. btw, als je de mogelijkheid wilt hebben om tijdens het boeken dit veld aan-of uit te vinken.

Als het veld is aangevinkt wordt de betalingskorting berekend over het factuurtotaal.

Als je dit veld uitvinkt wordt de betalingskorting over het factuurbedrag exclusief btw bepaald (over het brutobedrag). De betalingskorting wordt dan berekend over het goederentotaal.

Standaard is het veld Betalingskorting incl. btw aangevinkt. Als je de voorkeurwaarde van deze instelling wilt wijzigen, dan kun je dit ook in de boekingslay-out aanpassen via het tabblad Regel velden.

10. Klik op: Opslaan en sluiten.

Nieuw inkoopboek toevoegen:

Je kunt een nieuw inkoopboek toevoegen, waarin je de nieuwe boekingslay-out voor het boeken van kredietbeperking en/of betalingskorting gaat gebruiken:

1. Ga naar: Financieel / Grootboek / Dagboek.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Voeg het inkoopboek toe met de wizard.

Boekingslay-out koppelen:

Je koppelt de nieuwe boekingslay-out aan het nieuwe inkoopboek.

1. Ga naar: Financieel / Grootboek / Dagboek.
  2. In het venster LAYOUT selecteer je de zojuist aangemaakte lay-out met de selectieknop bij het veld Boeken.

Je bent niet verplicht om te koppelen. Laat je dit achterwege, dan zal iedere keer dat je het betreffende inkoopboek opent, door Profit gevraagd worden welke lay-out je wilt toepassen.