Factuurkortingen en -toeslagen

Bij facturering kun je op verschillende manieren korting verlenen.

Inhoud

Beschrijving

De regelkortingen berekent Profit in het ordertraject. Profit berekent factuurkorting over (een deel van) de factuur. Dit geldt ook voor factuurtoeslagen.

Je beschikt op factuurniveau over drie typen kortingen:

 • Factuurkorting

  Factuurkorting wordt berekend over het hele factuurbedrag. Factuurkorting kun je per klant instellen.

 • Betalingskorting

  Betalingskorting is een factuurkorting die bedrijven (soms) geven bij een snelle betaling. Deze 'korting' geef je over het bruto bedrag, zodat over de korting zelf toch btw moet worden betaald. Meestal gaat het om een percentage bij betaling binnen een bepaalde periode.

 • Betalingskorting via grondslag btw (BelgiĆ«).

  Over de betalingskorting wordt dan geen btw berekend. Voor het correct journaliseren van de btw-grondslag die nodig is voor de btw-aangifte gebruik je een extra grootboekrekening die je instelt bij de integratiesoort.

 • Kredietbeperking

  Kredietbeperking is een negatieve korting ter bekostiging van de krediettermijn. Als de verkooprelatie op tijd betaalt mag hij deze opslag aftrekken. Kredietbeperking is iets anders dan betalingskorting. Kredietbeperking gebruik je om klanten snel te laten betalen. Dit versterkt de liquide positie, waarmee je vervolgens ook geen tijd en moeite kwijt bent aan het incasseren van het bedrag. Er bestaat geen wettelijke verplichting de kredietbeperking ook daadwerkelijk te betalen, ook al wordt na de vervaldatum betaald. Kredietbeperking is slechts in het leven geroepen ter beperking van de kosten die het incasseren van een factuur met zich meebrengt (rente etc.).

Werkwijze

Zie ook

Direct naar

 1. Facturering en integratie (Opbrengst / omzet boeken)
 2. Grootboek, dagboek en btw inrichten
 3. Betaalwijzen inrichten
 4. Betaalvoorwaarden inrichten
 5. Artikelgroep inrichten
 6. Integratiegroepen inrichten
 7. Journalisering inrichten
 8. Verkooprelatieprofiel inrichten
 9. Inkooprelatieprofiel inrichten
 10. E-facturering inrichten
 11. Factuurkorting, betalingskorting en kredietbeperking inrichten