Dagboek toevoegen

Voeg dagboeken toe voor de verschillende soorten mutaties die je in Profit vast wilt leggen. Je voegt deze toe op administratieniveau. Dit betekent dat als je meerdere administraties in één omgeving gebruikt, je per administratie de dagboeken toevoegt.

Dagboeken toevoegen:

Ga naar: Financieel / Grootboek / Dagboek.

1. Klik op: Nieuw.
  2. Vul het dagboeknummer in bij Code dagboek.
  3. Vul de omschrijving in. Neem bij bankboeken het bankrekeningnummer in de omschrijving op.
  4. Selecteer het Soort dagboek. Voor kas- en bankboeken gebruik je Financieel.
  5. Selecteer de tegenrekening.

De tegenrekening mag niet voorkomen bij andere dagboeken binnen dezelfde administratie.

6. Vul de overige velden in.
    • Selecteer een teller voor het dagboek bij Teller laatste factuur (alleen beschikbaar bij inkoop- en verkoopboeken). Zo niet, dan kun je tijdens het boeken in het dagboek zelf factuurnummers invullen.
    • Selecteer een bankrekeningnummer bij Bankrekening. Je hebt een bankrekeningnummer toegevoegd bij Algemeen / Inrichting / Instellingen betalingen / Bankrekening. Als het veld is ingevuld kun je het dagboek gebruiken voor het verwerken van elektronische bankafschriften.
    • Selecteer bij Controle negatief kassaldo code 1 voor een melding bij het bereiken van een negatief kassaldo.
  7. Klik op: Volgende.
  8. Selecteer de betreffende boekingslay-out(s) die je tijdens het boeken in het specifieke dagboek wilt gebruiken. Selecteer een standaard meegeleverde of eigengemaakte boekingslay-out. De boekingslay-out kun je naar wens aanpassen en per soort dagboek kun je een andere lay-out gebruiken. Je kunt een lay-out ook blokkeren voor gebruik.
    • Als je hier geen voorkeur instelt, dan moet je bij het boeken een lay-out selecteren.
    • Als je hier wel een voorkeur instelt, zal Profit de betreffende boekingslay-out automatisch selecteren als je gaat boeken.

Als je een dagboek Inkoop toevoegt voor het boeken van inkoopfacturen, dan selecteer je bijvoorbeeld bij Boeken de lay-out Financiële mutaties (Inkoopboeking) (Profit). Voor een dagboek Verkoop, selecteer je bijvoorbeeld bij Boeken de lay-out Financiële mutaties (Verkoopboeking) (Profit). Voor een dagboek Kas, selecteer je bijvoorbeeld bij Boeken de lay-out Kas.

Als je een dagboek Bank toevoegt selecteer je hier bijvoorbeeld bij Boeken de lay-out Bank, voor Afletteren facturen de lay-out Afletteren facturen en bij Bankafschrift verwerken de lay-out Bankafschrift (Profit).

9. Klik op: Voltooien.

Direct naar

1. Dagboeken inrichten
  2. Tellers inrichten
  3. Boekingslay-outs toevoegen
  4. Bankrekeningnummers toevoegen
  5. Dagboek toevoegen
  6. Instellingen boekingslay-out financiële mutaties bepalen
  7. Beginbalans boekingen toevoegen
  8. Afletteren inrichten
  9. Transitorische posten inrichten
  10. Periode blokkeren in een dagboek
  11. Vrije velden in financiële mutaties