Samenstelling met serienummer / partijnummer

Inhoud

Samenstelling met partijnummer

Je kunt partijnummers aanmaken voor de samengestelde artikelen. Hierbij geldt dat zowel de samenstelling als de onderdelen een partijnummer kunnen hebben.

Inkoop en opboeken voorraad

Bij inkoop en opboeken van de voorraad zijn partijnummers alleen van toepassing op de samenstelling omdat alleen hiervan de voorraad wordt bijgewerkt.

Verkoop en afboeken voorraad

Als je voorraad bijhoudt van het samengestelde artikel moet je bij de verkoop of bij het afboeken van voorraad van de samenstelling een partijnummer opgeven.

Als je geen voorraad bijhoudt van het samengestelde artikel, moet je bij verkoop en bij het afboeken van voorraad een partijnummer invullen bij de onderdelen. Er wordt nu op alle niveaus van de samenstelling gecontroleerd of er een artikel is opgenomen dat per partij wordt bijgehouden. In het boekingsscherm worden nu alle artikel getoond zodat je bij elk artikel het partijnummer en het aantal in kunt vullen waarbij meteen de voorraadcontrole wordt uitgevoerd.

Productie en decompositie

Bij productie en decompositie moet je zowel het partijnummer van de samenstelling als de partijnummers van de onderdelen opgeven. Bij productie is het zinvol om per regel bij te houden welke partijen van de onderdelen zijn gebruikt.

Samenstelling met partij

Je kunt partijen gebruiken in combinatie met samengestelde artikelen. Zowel de samenstelling als de onderdelen kunnen deel uitmaken van een partij.

Inkoop en opboeken voorraad

Bij inkoop en opboeken van de voorraad zijn partijen alleen van toepassing op de samenstelling omdat alleen hiervan de voorraad wordt bijgewerkt.

Verkoop en afboeken voorraad

Als je voorraad bijhoudt van de samenstelling is het partijnummer, bij verkoop en het afboeken van de voorraad, alleen van toepassing op de samenstelling en niet op de onderdelen.

Als van de samenstelling geen voorraad wordt bijgehouden is het partijnummer, bij verkoop en het afboeken van de voorraad, van toepassing op de onderdelen en niet op de samenstelling.

Retouren

Een partij-artikel kan worden geretourneerd. Daarna zijn er twee mogelijkheden:

 • Het artikel is niet meer bruikbaar en moet worden afgeboekt
 • Het artikel is, eventueel na bewerking, wel bruikbaar en komt weer in voorraad

Je kunt bij de partijartikelen vastleggen of het een 'duurzaam' artikel betreft, dus een artikel dat weer in voorraad genomen kan worden. Als dat niet het geval is, kan het artikel bij retourontvangst direct worden afgeboekt en komt het dus niet in voorraad. Duurzame artikelen worden automatisch toegevoegd aan de voorraad en komen dus weer beschikbaar.

Bij retourontvangst van artikelen met partijen is het wenselijk een reden voor de retouren vast te leggen.

Partij blokkeren

Het is mogelijk om een partij direct de indicatie Geblokkeerd mee te geven waardoor de partij wordt geblokkeerd voor gebruik, bijvoorbeeld op basis van een klacht over de kwaliteit.

Productie en decompositie

Bij productie en decompositie moet je zowel het partijnummer van de samenstelling als de partijnummers van de onderdelen opgeven.

Direct naar

 1. Samenstelling
 2. Maakartikel-samenstelling toevoegen
 3. Explosie-samenstelling toevoegen
 4. Product-samenstelling toevoegen
 5. Onderdeel samenstelling vervangen
 6. Samenstelling kopiëren
 7. Artikel in samenstelling raadplegen
 8. Prijs toevoegen aan samenstelling
 9. Magazijntoewijzing bij samenstelling
 10. Samenstelling met serienummer/partijnummer
 11. Automatisch bepalen vaste verrekenprijs
 12. Samenstelling importeren
 13. Inrichten