Recyclingsbijdrage inrichten

De recyclingsbijdrage (voorheen: verwijderingsbijdrage) is een toeslag op professioneel gebruikte, verkochte artikelen die gerecycled moeten worden.

Inhoud

Beschrijving

Voor het in rekening mogen brengen van de Nederlandse recyclingsbijdrage moet het afleveradres in Nederland liggen. De fysieke aflevering van producten is hierbij bepalend en niet het factuuradres.

Je voegt deze toeslag toe in Profit als een artikel van het subtype Verpakking. Dit artikel koppel je aan een voorraadhoudend artikel.

Normaal wordt over een verpakking geen btw berekend. Over de recyclingsbijdrage wordt wel btw berekend, op basis van de btw-gegevens uit de eigenschappen van de recyclingsbijdrage.

Bij de journalisering wordt de recyclingsbijdrage (excl. btw) apart gejournaliseerd per artikelgroep.

Voordat je deze functionaliteit kunt gebruiken, moet je eerst deze activeren.

Omdat de recyclingsbijdrage moet worden gejournaliseerd, stel je de integratie met Profit Financieel in. Hiervoor richt je de artikelgroep in waarin je het nieuwe artikel Recyclingsbijdrag gaat opnemen. Dit doe je door in de artikelgroep de juiste grootboekrekening te selecteren. Deze grootboekrekening kun je eventueel eerst toevoegen, bijvoorbeeld een grootboekrekening Recyclingsbijdragen.

Integratie met Financieel voor recyclingsbijdrage instellen

Je stelt de integratie met Profit Financieel in via de artikelgroep waarin je het artikel Recyclingsbijdrage (voorheen: Verwijderingsbijdrage) opneemt. Dit doe je door de juiste grootboekrekening te selecteren. Deze grootboekrekening kun je eventueel eerst toevoegen, bijvoorbeeld een grootboekrekening Recyclingsbijdragen.

De recyclingsbijdrage wordt doorberekend aan verkooprelaties via de orders. De Recyclingsbijdrage wordt in Profit gereserveerd en in een later stadium afgedragen.

Bij de journalisering wordt de recyclingsbijdrage (excl. btw) apart gejournaliseerd per artikelgroep.Voordat je deze functionaliteit kunt gebruiken, moet je dit eerst activeren.

Integratie met Financieel instellen via de Artikelgroep:

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Groepering / Artikelgroep.
  2. Open de eigenschappen van de artikelgroep.
  3. Ga naar het tabblad: Integratie.

4. Selecteer een waarde bij Rek. verwijderingsbijdrage.
  5. Klik op: Opslaan en sluiten.
  6. Vervolgens voeg je de Recyclingsbijdrage toe.
Recyclingsbijdrage toevoegen

De recyclingsbijdrage (voorheen: verwijderingsbijdrage) is een toeslag op professioneel gebruikte, verkochte artikelen die gerecycled moeten worden. Voor het in rekening mogen brengen van de recyclingsbijdrage moet het afleveradres in Nederland liggen. De fysieke aflevering van producten is hierbij bepalend en niet het factuuradres.

Recyclingsbijdrage toevoegen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Artikel.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul een Itemcode en een Omschrijving in.
  4. Vink Omschrijving te wijzigen aan als je wilt dat bij bijvoorbeeld het toevoegen van een order de omschrijving nog te wijzigen is.
  5. Selecteer de Artikelgroep waar het artikel bijhoort. Per artikelgroep is o.a. vastgelegd hoe Profit de inkoop en verkoop moet verwerken in Profit Financieel.
  6. Selecteer Stuks bij Basiseenheid. Dit is niet van invloed op orderregels of voorraadwaardering zoals bij normale artikelen..

Bij de eenheid die je hier selecteert, leg je bij het artikel de koppeling met deze recyclingsbijdrage vast.

7. Selecteer Nul bij Btw-tariefgroep.

Over de recyclingsbijdrage wordt wel btw berekend, maar het uiteindelijke tarief hangt af van het artikel waaraan je deze verpakking koppelt. Het tarief uit dat artikel wordt dan over dit bedrag berekend. Voor België moet je dit afwijkend inrichten.

8. Klik op: Volgende.
  9. Selecteer Verpakking bij Type subartikel.
  10. Klik enkele malen op: Volgende. Dit doe je tot je het subscherm over de recyclingsbijdrage ziet.
  11. Vink In ordertraject gebruiken aan.

Hiermee wordt bij het vastleggen van een order voor ieder artikel in de orderregel waaraan een recyclingsbijdrage is gekoppeld een regel toegevoegd. Ook wordt het bedrag berekend en in het te betalen bedrag van de order meegenomen.

12. Vink Verwijderingsbijdrage aan om over de verpakking recyclingsbijdrage te berekenen.
  13. Vink Verwijderingsbijdrage buitenlandse levering aan als je het artikel waaraan je gaat koppelen, naar het buitenland gaat leveren en je wilt de recyclingsbijdrage ook aan verkooprelaties daar doorberekenen.

Dit zal standaard niet het geval zijn.

Als het veld is aangevinkt, wordt de recyclingsbijdrage aan alle landen buiten Nederland doorberekend. Als je verschil wilt maken, het ene land niet, het andere land wel, dan zul je verschillende recyclingsbijdragen en verschillende artikelen voor die landen(groepen) moeten maken.

Voor de bepaling buitenland of niet is het afleveradres bepalend en niet het factuuradres..

14. Vul het bedrag van de recyclingsbijdrage in bij Bedrag verwijderingsbijdrage. Dit bedrag is altijd exclusief btw.

Het bedrag kan ingevuld worden tot vier cijfers achter de komma. Dit gebruik je als je de aantallen berekent op basis van gewicht (kilogram). Bijvoorbeeld: glas kost 0,0239 per kg en papier 0,0185 per kg. In de facturatie wordt gewoon op basis van twee decimalen gefactureerd.

15. Klik op: Voltooien.
  16. Vervolgens ga je de artikelen koppelen aan de Recyclingsbijdrage.
Artikelen koppelen aan Recyclingsbijdrage

Alle artikelen waar recyclingsbijdrage voor verschuldigd is, koppel je in het artikel per eenheid aan de recyclingsbijdrage.

Artikel aan recyclingsbijdrage koppelen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Artikel.
  2. Open de eigenschappen van het artikel.
  3. Ga naar het tabblad: Eenheden per item.
  4. Open de eigenschappen van de eenheid.
  5. Ga naar het tabblad: Verpakking.
  6. Selecteer de recyclingsbijdrage die je zojuist als artikel van het subtype Verpakking hebt toegevoegd.
  7. Stel de factor in. Doorgaans zal dit 1 voor de recyclingsbijdrage zijn als de eenheid één artikel bevat waarvoor recyclingsbijdrage verschuldigd is.

Raadpleeg eventueel het voorbeeld: Verpakking koppelen aan artikel.

8. Selecteer O.b.v. gewicht als je de berekening van het uiteindelijke bedrag voor de recyclingsbijdrage niet op aantallen maar op gewicht wilt baseren. Dit is bijvoorbeeld het geval in België. Als je deze optie selecteert, kun je geen factor of deling meer selecteren.
  9. Klik op: Opslaan en sluiten.
  10. Herhaal dit voor alle eenheden bij het artikel.
  11. Ga naar het tabblad: Extra om het gewicht van het artikel in te stellen als je de berekening op basis van gewicht wilt doen.
    1. Selecteer Kilogram bij Gewicht.
    2. Vul het Nettogewicht in.
    3. Vul het Brutogewicht in.
  12. Klik op: Opslaan en sluiten.
  13. Herhaal deze stappen voor alle artikelen waaraan je een recyclingsbijdrage wilt koppelen.
  14. Vervolgens kun je de boekingslay-out wijzigen.
Boekingslay-out wijzigen voor Verwijderingsbijdrage

De velden van de recyclingsbijdrage raadpleeg je in de boekingslay-out via de knop Verpakkingen. Je kunt het veld Bedrag verwijderingsbijdrage toevoegen in de staart van de boekingslay-out.

Als je de aantallen wilt berekenen op basis van gewicht, voeg dan ook de (nieuwe) velden Netto gewicht en Bruto gewicht toe.

Wijzig de boekingslay-out:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Boekingslay-out.
  2. Selecteer de boekingslay-out voor verkooporders. Je kunt dit ook doen bij pakbonnen, etc.
  3. Voeg het veld Bedrag verwijderingsbijdrage toe aan de staart van de boekingslay-out.
  4. Voeg als je de berekening op basis van gewicht wilt doen, de volgende velden toe aan de regel:

Netto gewicht en Bruto gewicht, Totaal netto gewicht en Totaal bruto gewicht.

5. Volg de standaard procedure voor het wijzigen van een boekingslay-out.
  6. Je kunt nu de order met het artikel met de recyclingsbijdrage boeken..
Zie ook

Direct naar

1. Items inrichten
  2. Artikelen, kosten, samenstellingen, etc. in meerdere modules raadplegen
  3. Autorisatie items
  4. Artikelen, kosten, samenstellingen, etc. gebruiken