Productie inrichten

Als je maakartikelen wilt produceren, moet je dit eerst inrichten.

Inhoud

Productie activeren

Deze functionaliteit is niet standaard beschikbaar, je moet hiervoor een activering inschakelen. Schakel de activering bij voorkeur in aan het einde van de werkdag of in het weekend. Tijdens het activeringsproces kan namelijk een conversie plaatsvinden en tijdens deze conversie kunnen de medewerkers niet in Profit werken. Het is aan te raden een nieuwe activering eerst te testen in een testomgeving, voordat je deze doorvoert in de productie-omgeving.

Naam van de in te schakelen activering:

• Productie

Stappen om een activering in te schakelen

Productie autoriseren

Voordat je maakartikelen kunt toevoegen en kunt produceren moet je de functionaliteit autoriseren.

Productie autoriseren:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  2. Ga naar het tabblad: Onderhoud groepen.
  3. Selecteer de te autoriseren groep.
  4. Ga naar het tabblad: Menu.
  5. Ga naar: Algemeen / Ordermanagement.
  6. Vink Productie aan.
  7. Klik op Ja bij de melding..
  8. Ga naar het tabblad: Autorisatie.
  9. Ga naar: Ordermanagement / Productie.
  10. Autoriseer de acties bij Productieorder en bij Productie.
  11. Sluit de Autorisatie tool.
  12. Klik op Ja bij de melding..

De omgeving opent automatisch opnieuw, met de nieuwe instellingen.

Productievoorstel instellen

Je kunt er bij productievoorstel voor kiezen om deze te splitsen of niet. Bij splitsen verdeelt Profit een productievoorstel over meerdere productieorders per samenstelling, voor iedere samenstelling een productieorder, dus. Als je niet splitst neemt Profit alle te produceren samenstellingen op in één productieorder.

Ongeacht deze instelling genereert Profit altijd meerdere productievoorstellen en productieorders op grond van magazijn (geen centrale inkoop, magazijntoewijzing), afleveradres en projectfase.

Als er vanuit verkoop een productievoorstel komt en er is sprake van een levering op locatie van de verkooprelatie, dan neemt Profit het afleveradres mee in het productievoorstel. Net als bij inkoop genereert Profit dan een aparte productieorder voor dit afleveradres. De functionaliteit voor project(fase) geldt ook bij het productievoorstel, dus Profit genereert per project(fase) aparte productievoorstellen.

Productievoorstel instellen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Beheer / Instellingen
  2. Ga naar het tabblad: Voorraad.
  3. Stel Productievoorstel in. Standaard staat dit veld op Niet splitsen.

Je kunt kiezen uit:

1. Per samenstelling - Profit splitst per samenstelling.
    2. Per gewenste leverdatum - Profit splitst de productieorder per gewenste leverdatum
    3. Per samenstelling / gewenste leverdatum - Profit genereert aparte productieorders op samenstellingniveau per gewenste leverdatum. Profit neemt de gewenste leverdatum op in de kop van de productieorder als gewenste én toegezegde aanmaakdatum.
    4. Per verkooporder / gewenste leverdatum - Profit maakt per verkooporder per gewenste leverdatum van de verkooporderregel, een verdichte productievoorstelregel. Deze optie geldt ook voor voorcalculaties. Hierdoor krijg je inzicht in 'wat produceer ik wanneer voor wie?'.
    5. Per verkooporderregel - Profit maakt per verkooporderregel een productieorder via het productievoorstel.
  4. Selecteer eventueel andere rapporten voor de productieorder en/of de productiebon.
  5. Ga naar het tabblad: Ordermanagement.
  6. Selecteer bij Afh. productieorder wat je wilt dat er gebeurt bij het productievoorstel als je de productieorder handmatig afhandelt: de regels uit de verkooporder altijd opnieuw bestellen, nooit opnieuw bestellen of vragen. Standaard staat de optie 'Altijd' aan.
  7. Klik op: Voltooien.

Als je splitsing op gewenste leverdatum wilt gebruiken breid je vervolgens de boekingslay-out(s) voor het productievoorstel uit met in de regel de gewenste leverdatum.

Samenstellingscherm onderdrukken instellen

Je kunt instellen dat de weergave met de samenstellingsregels van het maakartikel niet getoond wordt op het moment dat je een productieorder of productiebon toevoegt.

Dit stel je in in de boekingslay-outs van productieorder en productiebon.

Als je deze instelling gebruikt dan toont Profit bij het voltooien van een nieuwe samenstellingsregel niet meer automatisch het subboekingsprogramma van de samenstelling. Als er iets niet compleet is in de samenstelling (voorraad, serie, partij) volgt er wel een foutmelding, waarna je de samenstelling alsnog moet completeren.

Dit geldt ook voor explosie-artikelen.

Samenstellingscherm bij productieorder/productiebon onderdrukken instellen:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Boekingslay-out.
  2. Open de eigenschappen van de boekingslay-out van productieorder of productiebon.
  3. Ga naar het tabblad: Algemene instellingen.
  4. Ga naar het tabblad: Instellingen.
  5. Vink Onderdrukken automatisch samenstellingscherm aan.
  6. Klik op: Opslaan en sluiten.

Volg deze procedure voor alle boekingslay-outs voor productieorder en productiebon die je gebruikt.

Direct naar

1. Productie
  2. Inrichten
  3. Productie analyse raadplegen
  4. Maakartikel inkopen productie via Bestelvoorstel
  5. Productieorder
  6. Voorraad voor productie raadplegen
  7. Productiebon toevoegen
  8. Aan productie toegewezen order/voorcalculatie raadplegen
  9. Productieorder vrijgeven
  10. Productiebon afhandelen
  11. Productiebonnen collectief verwijderen