Orderregelspecificatie-artikel

Een orderregelspecificatie is een manier van administreren van een order waarbij het te leveren aantal in de orderregel wordt bepaald uit de som van de aantallen in één of meer onderliggende regels.

Beschrijving

Bij een orderregelspecificatie wordt in de verkooporderregel het te leveren aantal bepaald uit de som van de aantallen in één of meer onderliggende regels. Daarmee kun je op orderdocumenten (pakbon, factuur) niet alleen het aantal in de orderregel zelf afdrukken, maar ook waaruit dit aantal is opgebouwd.

Voorbeeld:

Je kunt orderregelspecificaties bijvoorbeeld gebruiken voor het verkopen van stoffen of vloerbedekking op een rol. Daarbij gebruik je dus bijvoorbeeld factoren als lengte x breedte, e.d.

Van een orderregelspecificatie-artikel moet altijd voorraad worden bijgehouden.

Voor orderregelspecificaties zijn meerdere decimalen, meerdere eenheden en ook eenheden met factoren (lengte x breedte, lengte x breedte x hoogte) toegestaan.

Je kunt orderregelspecificaties alleen gebruiken in het verkooptraject, aangezien het bedoeld is om verkoopaantallen te bepalen op basis van de onderliggende regels.

Let op:

Je kunt orderregelspecificaties dus niet gebruiken in Profit Projecten, Profit Abonnementen en de cursusadministratie of in het inkooptraject, de voorraadmutaties en de inventarisatie. Je kunt in deze onderdelen wel artikelen vastleggen waarvoor orderregelspecificaties gelden maar er wordt geen gebruik gemaakt van onderliggende regels. De aantallen worden in deze onderdelen alleen op het hoogste niveau vastgelegd.

Artikelen waarvoor orderregelspecificaties gelden kunnen geen onderdeel zijn van een samenstelling en kunnen zelf ook geen samenstelling zijn.

Je kunt orderregelspecificaties op verschillende momenten in het verkoopordertraject vastleggen:

  • Bij het afleveren van een verkooporder (pakbon)

    In het verkoopordertraject worden prijzen en regelkortingen in principe altijd bepaald bij het invoeren van de verkooporder. Als je direct een pakbon(regel) aanmaakt, zonder dat hieraan een orderregel ten grondslag ligt, worden de prijzen en kortingen bepaald bij het invoeren van de pakbonregel. Door het gebruik van orderregelspecificaties zal het aantal in de pakbonregel bijna altijd afwijken van het aantal in de oorspronkelijke verkooporder. In verband hiermee kun je de instellingen voor Prijs/korting opnieuw bepalen bij orderregelspec. opnemen in de boekingslay-out van de pakbon. Het bepalen van de prijs en korting is alleen van toepassing als voor een artikel een staffelprijs en/of staffelkorting geldt.

  • Bij het aanmaken van een balie-/directfactuur

    Bij de aanmaak van een balie-/directfactuur kun je een artikel waarvoor orderregelspecificaties gelden opnemen. Aan het eind van de factuurregel wordt automatisch het subscherm Orderregelspecificaties geopend.

Bij het aanmaken van de verkoopfactuur kun je geen orderregelspecificaties meer opnemen aangezien de aantallen altijd via de verkooporder of de pakbon worden gemuteerd. Je kunt bij een factuurregel met een artikel waarvoor orderregelspecificaties gelden wel de onderliggende regels raadplegen via het subscherm Orderregelspecificatie maar je kunt hier niets wijzigen. Je kunt de orderregelspecificaties op de facturen afdrukken.

Je kunt orderregelspecificaties dus niet gebruiken in verkooporders, offertes en basisorders. Je kunt hier wel artikelen waarvoor orderregelspecificaties gelden vastleggen maar de aantallen worden hier alleen op regelniveau vastgelegd en niet opgebouwd uit onderliggende regels. In deze gevallen worden de onderliggende regels toegevoegd in het vervolg van het ordertraject.

Voorbereiding

Werkwijze