Bankrekeningnummer verkooprelatie

Je kunt bij een debiteur/verkooprelatie meerdere bankrekeningnummers toevoegen. Er is altijd één bankrekeningnummer als voorkeur ingesteld.

Bankrekeningnummer toevoegen aan verkooprelatie (01:32 min)

Inhoud

Direct naar

1. Verkooprelatie/debiteur toevoegen of aanvullen
Bankrekeningnummer toevoegen bij debiteur

Hieronder zie je hoe je een bankrekeningnummer toevoegt. Je kunt een bankrekening ook importeren via Verkooprelatie (organisatie) of met de UpdateConnector (KnSalesRelationOrg / KnSalesRelationPer).

Bankrekeningnummer toevoegen:

1. Ga naar:
    • Financieel / Debiteur / Debiteur
    • Ordermanagement / Verkoop / Verkooprelatie
    • CRM /Organisatie/persoon / Verkooprelatie
    • Abonnementen / Abonnement / Verkooprelatie
    • Projecten / Project / Verkooprelatie
  2. Open de verkooprelatie/debiteur.
  3. Ga naar het tabblad: Bankrekening.
  4. Klik op: Nieuw.
  5. Selecteer het land van de bank bij Land van de bank.

Als het land onder het SEPA-gebied valt, dan is IBAN-controle aangevinkt en verplicht.

Profit controleert het IBAN-nummer met een standaard controle voor een geldig IBAN-nummer en of de eerste twee letters gelijk zijn aan de landcode die je invult bij Land van de bank. Gebruik tuxx iban controle module om het rekeningnummer te controleren. Via www.ibannl.org/uitleg-over-iban) kun je het IBAN-nummer en de BIC-code controleren.

6. Vink IBAN-controle uit, als het bankrekeningnummer geen IBAN-rekeningnummer is.

Je kunt het veld alleen uitvinken als Land van de bank een niet-SEPA-land is.

7. Vul het rekeningnummer bij IBAN-nummer in, als het bankrekeningnummer een IBAN-rekeningnummer is.
  8. Vul het rekeningnummer bij Bankrekening in, als het bankrekeningnummer geen IBAN-rekeningnummer is.

Profit vult bij een Nederlands IBAN-nummer automatisch de BIC-code in en vult voor alle landen de code van de bank bij Type bank in.

9. Vul de Bank Identifier Code in bij BIC-code als deze niet automatisch is ingevuld. Dit veld is verplicht bij een IBAN-nummer.

De BIC-code (Bank Identifier Code) moet zijn ingevuld, als je de debiteur automatisch wilt incasseren via een incasso-opdracht in Profit. De openstaande posten van deze debiteur gaan anders niet mee in de opdracht.

Alle banken in Europa (behalve Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en Moldavië) gebruiken het IBAN-systeem. Ook in Israël, Tunesië, Mauritius, Turkije, Saoedi-Arabië en Libanon is dit Europese systeem overgenomen.

10. Vul Afwijkende naam en Afwijkende woonplaats in als de tenaamstelling/woonplaats van het bankrekeningnummer niet overeenkomt met de tenaamstelling/woonplaats van de debiteur. Profit houdt hier dan rekening mee bij automatische incasso-opdrachten.
  11. Klik op: Volgende.
  12. Vul eventueel de bankgegevens in voor buitenlandse betalingen.
  13. Klik enkele malen op Volgende en dan op Voltooien om de wizard af te ronden.
  14. Ga naar het tabblad: Betaling.
  15. Selecteer bij Bankrekeningnummer de juiste voorkeurrekening.

Als er openstaande facturen van deze debiteur zijn, dan wordt voor deze openstaande facturen het bankrekeningnummer aangepast naar deze nieuwe voorkeurbankrekening. Deze aanpassing geldt niet voor facturen waarbij je een afwijkende bankrekening op de factuur hebt ingevuld en ook niet voor facturen die al betaald of geïncasseerd zijn. Klik hier voor meer informatie over automatische incasso van debiteuren.

16. Klik op: OK.
Bankrekeningnummer wijzigen bij debiteur

Je kunt het huidige bankrekeningnummer van de debiteur wijzigen.

Bankrekeningnummer wijzigen bij debiteur:

1. Ga naar:
    • Financieel / Debiteur / Debiteur
    • Ordermanagement / Verkoop / Verkooprelatie
    • CRM /Organisatie/persoon / Verkooprelatie
    • Abonnementen / Abonnement / Verkooprelatie
    • Projecten / Project / Verkooprelatie
  2. Open de eigenschappen van de debiteur.
  3. Ga naar het tabblad:  Bankrekening.
  4. Selecteer het bankrekeningnummer.

Als deze debiteur nog geen bankrekeningnummer heeft dan voeg je deze toe, zie beschrijving bij bankrekeningnummer toevoegen bij debiteur.

5. Klik op de actie: Wijzig bankrekening.
  6. Selecteer het land van de bank bij Land van de bank.

Als het land onder het SEPA-gebied valt, dan is IBAN-controle aangevinkt en verplicht.

Profit controleert het IBAN-nummer met een standaard controle voor een geldig IBAN-nummer en of de eerste twee letters gelijk zijn aan de landcode die je invult bij Land van de bank. Gebruik tuxx iban controle module om het rekeningnummer te controleren. Via www.ibannl.org/uitleg-over-iban) kun je het IBAN-nummer en de BIC-code controleren.

7. Vink IBAN-controle uit, als het bankrekeningnummer geen IBAN-rekeningnummer is.

Je kunt het veld alleen uitvinken als Land van de bank een niet-SEPA-land is.

8. Vul het rekeningnummer bij IBAN-nummer in, als het bankrekeningnummer een IBAN-rekeningnummer is.
  9. Vul het rekeningnummer bij Bankrekening in, als het bankrekeningnummer geen IBAN-rekeningnummer is.

Profit vult bij een Nederlands IBAN-nummer automatisch de BIC-code in en vult voor alle landen de code van de bank bij Type bank in.

10. Vul de Bank Identifier Code in bij BIC-code als deze niet automatisch is ingevuld. Dit veld is verplicht bij een IBAN-nummer.

Let op:

Profit vult niet automatisch BIC-code in bij buitenlandse banken en ook niet bij een Profit-licentie voor België. Na het inlezen via een import of UpdateConnector kan BIC-code ook niet ingevuld zijn.

11. Ga naar het tabblad: Betaling als je facturen van deze debiteur automatisch incasseert.
  12. Selecteer/controleer bij Bankrekeningnummer de juiste voorkeurrekening.

Bij wijziging van voorkeurbankrekening, waarbij nog geen machtiging van is krijg je een melding dat bij deze voorkeur bankrekening nog geen machtiging aanwezig is. Deze kun je dan toevoegen op tabblad Incassomachtiging bij deze debiteur.

13. Klik op: Voltooien.
  14. Klik op: OK.

Bankrekeningnummer blokkeren van debiteur

Je blokkeert een bankrekeningnummer van een debiteur als deze niet meer mag worden gebruikt.

Bankrekeningnummer blokkeren van een debiteur:

1. Ga naar:
    • Financieel / Debiteur / Debiteur
    • Ordermanagement / Verkoop / Verkooprelatie
    • CRM /Organisatie/persoon / Verkooprelatie
    • Abonnementen / Abonnement / Verkooprelatie
    • Projecten / Project / Verkooprelatie
  2. Ga naar het tabblad: Bankrekening.
  3. Open de eigenschappen van de bankrekening die je wilt blokkeren.
  4. Vink Geblokkeerd aan.
  5. Ga naar het tabblad: Betaling.
  6. Selecteer eventueel bij Bankrekeningnummer de juiste voorkeurrekening.

Als je een geblokkeerd bankrekeningnummer selecteert krijg je de melding dat het gekozen bankrekeningnummer is geblokkeerd. Als op dit tabblad een geblokkeerd bankrekeningnummer staat, dan wordt bij een incasso-opdracht de openstaande facturen van deze debiteur niet meegenomen.

7. Klik op: OK.

Je deblokkeert het bankrekeningnummer door Geblokkeerd uit te vinken.

Process

Verkooprelatie

Work area

Financieel