Aanlevering Risicofonds

In Profit kun je de digitale bestanden voor de aanlevering aan het Risicofonds genereren.

Inhoud

Beschrijving

De aanlevering aan het Risicofonds is noodzakelijk voor de sectoren Primair onderwijs en Voorgezet onderwijs.

Voor een correcte aanlevering accordeer je de salarisverwerking per periode. Heeft een periode niet de status Geaccordeerd, dan gaat de verwerking van de werkgever niet mee.

De aanlevering aan het Risicofonds bestaat uit twee soorten:

• Maandelijks

Voor de maandelijkse aanlevering lever je de bestanden voor het einde van de maand aan.

• Jaarlijks

Voor de jaarlijkse aanlevering is geen einddatum vastgesteld. Je kunt maar één jaaroverzicht verstrekken aan het Risicofonds. Correcties op het jaaroverzicht geef je handmatig door. Het Risicofonds heeft hier geen geautomatiseerde procedure voor.

Let op:

De maand februari 2018 moet geaccordeerd zijn voordat je de jaarlijkse aanlevering Risicofonds kunt doen.

Nabetalingscontract

Nabetalingscontracten die betrekking hebben op het voorgaande jaar, gaan niet mee in de aanlevering van het jaaroverzicht. Als Profit in het nabetalingscontract premies voor het Risicofonds berekent, dan geef je deze handmatig door aan het Risicofonds.

Wisselen onderwijsinstelling

Als een medewerker binnen een dienstverband wijzigt van onderwijsinstelling, waardoor meerdere onderwijsinstellingen onder het dienstverband vallen, voeg je voor deze medewerker een nieuwe dienstverband toe. Als je deze werkwijze niet volgt, toont Profit tijdens het genereren van het Risicofonds bestand een blokkerende melding.

Betaling

Bestanden die betrekking hebben op 2021 verlopen niet meer via instantiebetaling in Profit. Vanaf 2021 is er een andere uitvoerder voor het Risicofonds. De betaling loopt via incasso.

Voorbereiding

Aanlevering Risicofonds toevoegen

Je voegt een nieuwe onderwijsaanlevering toe om de bestanden voor het Risicofonds te verzenden.

Tijdens het genereren van de aanlevering van het bestand, voert Profit controles uit. Als er fouten zijn opgetreden, los je deze op. Na het oplossen van de fouten kun je de aanlevering opnieuw controleren.

Voor een correcte aanlevering accordeer je de salarisverwerking per periode. Heeft een periode niet de status Geaccordeerd, dan gaat de verwerking van de werkgever niet mee.

Als een medewerker binnen een dienstverband wijzigt van onderwijsinstelling, waardoor meerdere onderwijsinstellingen onder het dienstverband vallen, voeg je voor deze medewerker een nieuwe dienstverband toe. Als je deze werkwijze niet volgt, verschijnt tijdens het genereren van het Risicofonds bestand een blokkerende melding.

Aanlevering genereren:

1. Ga naar: HRM / Payroll / Digitale berichten / Onderwijsaanlevering.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Selecteer de soort aanlevering Risicofonds van de periode of selecteer Risicofonds jaaroverzicht aan het einde van het jaar.

Je kunt een periode selecteren als de status van de salarisverwerking Voorlopig verwerkt is.

4. Klik op: Volgende.

Je ziet de salarisverwerkingen van de werkgevers die meegaan in de aanlevering.

5. Klik op: Voltooien.

Aanlevering Risicofonds raadplegen

Je kunt in Profit de aanlevering aan het Risicofonds raadplegen, als er bij het genereren fouten zijn opgetreden of om de inhoud van het digitale bestand te controleren. Dit is afhankelijk van de status van de onderwijsaanlevering.

Onderwijsaanlevering raadplegen:

1. Ga naar: HRM / Payroll / Digitale berichten / Onderwijsaanlevering.
  2. Selecteer de onderwijsaanlevering.
  3. Open de eigenschappen van de onderwijsaanlevering.
  4. Als de status van de onderwijsaanlevering Gecontroleerd met fouten is, toont Profit de fouten die je kunt oplossen.
    • Als de status van de onderwijsaanlevering Gecontroleerd zonder fouten is, toont Profit de inhoud van het bestand. Je hebt in het bestand de beschikking over een drilldown-functie. Dat wil zeggen dat je kunt inzoomen op de getoonde regels, zodat de details van een regel zichtbaar worden.

Aanlevering Risicofonds controleren

Als je de fouten hebt opgelost in de onderwijsaanlevering, kun je deze opnieuw controleren.

Onderwijsaanlevering controleren:

1. Ga naar: HRM / Payroll / Digitale berichten / Onderwijsaanlevering.
  2. Selecteer de onderwijsaanlevering.
  3. Klik op de actie: Controleren.
  4. Klik op: Voltooien.

Profit voert een controle uit op de premiebestanden en bouwt deze opnieuw op.

Als Profit meldt dat de aanlevering niet gecontroleerd kan worden, dan komt dit doordat bij geen enkele medewerker Risicofonds is geselecteerd bij Verzekering op het tabblad Onderwijs bij het contract van de medewerker.

Bestand aanlevering Risicofonds genereren

Als de aanlevering de status Gecontroleerd zonder fouten heeft, kun je in Profit het digitale bestand genereren.

Let op:

Je kunt de digitale bestanden maar één keer per aanleverperiode genereren. Na het genereren van de digitale bestanden kun je deze niet meer wijzigen.

Tijdens het genereren voert Profit controles uit. Dit betreft onder andere controles op verplichte velden en het verband tussen bepaalde gegevens. Hierdoor wordt de kans op fouten na het insturen sterk verminderd. Indien tijdens het genereren van het bestand meldingen komen, kan het voorkomen dat deze meldingen betrekking hebben op de verloning. Je voert de benodigde wijzigingen in de verloning door en accordeert de actuele (correctie)periode. Op deze manier los je eventuele fouten in het bestand met een (geaccordeerde) correctieperiode op.

Als je de gegevens wilt aanleveren voor zowel instellingen voor Primair Onderwijs (PO) als voor instellingen voor Voortgezet Onderwijs (VO), lever je deze in gescheiden bestanden aan. Je levert in deze situatie twee databestanden en twee controlebestanden aan.

Bestand genereren:

1. Ga naar: HRM / Payroll / Digitale berichten / Onderwijsaanlevering.
  2. Selecteer de onderwijsaanlevering.
  3. Klik op de actie: Bestand genereren.

Profit slaat het bestand op de opgegeven bestandslocatie op.