Inkooprelatie direct laten leveren aan verkooprelatie

Je kunt artikelen in een verkooporder via het bestelvoorstel direct door de inkooprelatie laten leveren op het afleveradres van de verkooprelatie. Dit wordt ook wel Dropshipping genoemd. Je kunt deze methode gebruiken bij een artikel dat niet vaak verkocht wordt en waarvoor je dus geen voorraad wilt aanhouden. Om de goederen toch snel te kunnen leveren, laat je de inkooprelatie via het bestelvoorstel direct aan de verkooprelatie afleveren. Je bespaart hiermee bovendien verzendkosten.

Voorwaarde is dat je in het artikel Bestelvoorstel bij verkoop instelt op Altijd (gehele orderregel loopt via inkooporder). Anders zou namelijk een deel van de orderregel uit de voorraad moeten komen.

Projectlocatie

Je kunt artikelen ook direct laten leveren op projectlocatie. Bij Projecten werkt dit vanuit de voorcalculatie zonder extra instelling. Als je in de voorcalculatieregel bij het artikel het veld Direct leveren vanuit leverancier hebt aangevinkt, dan wordt in het bestelvoorstel het veld Type voorstel gevuld met de waarde % Code. Bij het aanmaken van de bestelvoorstelregels worden de afleverorganisatie en het afleveradres gevuld met de gegevens uit de kop van de gekoppelde voorcalculatie. Het projectnummer en de projectfase zie je terug in de detailinformatie van een bestelvoorstel. Als je dat wilt dan moet je deze velden opnemen in de gegevensverzameling van de weergave.

Artikel instellen voor levering door inkooprelatie op adres verkooprelatie:

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Artikel.
  2. Open de eigenschappen van het artikel.
  3. Ga naar het tabblad: Voorraad.
  4. Selecteer bij Voorraadcontrole de manier waarop controle moet plaatsvinden bij het toevoegen van de verkooporder, namelijk Controle op vrije voorraad (verkooporder en pakbon) (of de fysieke voorraad voldoende is).
  5. Selecteer bij Bestelvoorstel bij verkoop de juiste optie, in ons voorbeeld Altijd (gehele orderregel loopt via inkooporder).

Let op: Toewijzing staat uit.

6. Ga naar het tabblad: Inkooprelaties.
  7. Controleer of de juiste inkooprelatie staat ingesteld als Voorkeur inkooprelatie. Bij deze voorkeur inkooprelatie zal het artikel besteld worden.
  8. Klik op: Opslaan en sluiten

Pas de boekingslay-out voor verkooporders/voorcalculatie aan:

Tijdens het boeken van een verkooporder wil je aangeven dat de regel door de inkooprelatie direct aan de verkooprelatie geleverd moet worden. Daarom voeg je het veld Direct leveren vanuit leverancier toe. Voeg ook de velden Gereserveerd op inkoop en Aantal wachtorder en Aantal bestelvoorstel toe ter verduidelijking van de status van de order. Wachtorder betekent dat het aantal in dit veld zich buiten het verkoopproces bevindt. Zo genereert Profit bijvoorbeeld geen pakbon voor dit aantal.

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Boekingslay-out.
  2. Open de boekingslay-out voor verkooporders (Ordermanagement) / voorcalculatie (Projecten).
  3. Ga naar het tabblad: Regel.
  4. Voeg, na het veld Aantal, het veld Direct leveren vanuit leverancier toe aan boekingslay-out.
  5. Voeg het veld Gereserveerd op inkoop toe in de regel.
  6. Voeg het veld Aantal wachtorder toe in de regel als deze nog niet voorkomt.
  7. Klik op: Opslaan en sluiten

Verkooporder toevoegen:

Verkooprelatie Air-Trading Ruurlo (10009) plaatst een order voor 10 stuks Harde schijf 320GB Maxtor (1850). Zij hebben de artikelen snel nodig, dus je laat de leverancier direct aan hen leveren.

1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoopproces / Verkooporder.
  2. Klik op: Nieuw
  3. Selecteer de boekingslay-out.
  4. Vul de velden in.
  5. Vink Direct leveren vanuit leverancier aan in de regel.
  6. Voltooi de regel.

Zodra je de regel hebt voltooid, zie je dat het veld Aantal bestelvoorstel gevuld is.

7. Voltooi de order.

Genereer het bestelvoorstel:

Het bestelvoorstel zal nu de regel uit de verkooporder bevatten. Normaal zul je alle bestelvoorstellen genereren, zodat alle regels omgezet worden naar inkooporder. Je kunt ook per verkooprelatie of zelfs per verkooporder bestelvoorstelregels genereren. Je moet deze velden dan wel aan de boekingslay-out hebben toegevoegd.

1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoopproces / Verkooporder.

Of ga naar: Ordermanagement / Inkoopproces / Bestelvoorstel. Hier voeg je handmatig een bestelvoorstel toe. Filter bijvoorbeeld op de inkooprelatie.

2. Selecteer de regel van de zojuist toegevoegde verkooporder.
  3. Klik op de actie: Bestelvoorstel in de weergave.
  4. Selecteer de boekingslay-out Bestelvoorstel (Profit) als je de keuze krijgt.
  5. Klik op: Opslaan en sluiten.

Profit voegt nu automatisch een bestelvoorstel toe:

6. Ga naar het tabblad: Instellingen.

Je ziet daar dat alleen de vink bij Incl. bestelvoorstel verkoop aan staat.

7. Klik op: Opslaan en sluiten.

Je ziet nu de melding van het aantal nieuwe inkooporders dat toegevoegd is.

8. Klik op: Opslaan en sluiten.

Raadpleeg de inkooporder:

Je raadpleegt nu de inkooporder om vast te stellen of het afleveradres correct is.

1. Ga naar: Ordermanagement / Inkoopproces / Inkooporder.
  2. Open de toegevoegde inkooporder.
  3. Ga naar het tabblad: Levering.

Op de inkooporder staat dat de levering moet plaatsvinden op het adres van de verkooprelatie. Op dit moment is nog geen Datum levering (toegezegd) ingevuld. Zodra je dit verneemt van de inkooprelatie, in bijvoorbeeld de inkooporderbevestiging, kun je dit hier invullen. Als de verkooprelatie er naar vraagt, kun je deze datum doorgeven.

4. Klik op de actie: Afdrukvoorbeeld.

Ook de inkooporder zelf heeft het afwijkende afleveradres.

5. Sluit het afdrukvoorbeeld.
  6. Annuleer de order.

Zodra je bericht krijgt van de inkooprelatie dat de artikelen geleverd zijn, kun je een pakbon uit ontvangst genereren (waarbij de artikelen niet in de voorraad worden opgenomen). Vervolgens kun je de verkoopfactuur verstrekken aan de verkooprelatie.

Direct naar

1. Bestelvoorstel
  2. Inrichting
  3. Artikel met voorraadprofiel Bestellen bij voorraadtekort
  4. Status order met voorraadtekort en bestelvoorstel raadplegen
  5. Verkooporder toevoegen met bestelvoorstel
  6. Bestelvoorstel genereren
  7. Status order met voorraadtekort en bestelvoorstel raadplegen
  8. Inkooprelatie laten leveren op adres verkooprelatie via bestelvoorstel
  9. Bestelvoorstel met artikel op meerdere magazijnen