Korting/toeslag over combigroep

Je moet een korting voor een combigroep eerst inrichten voor je het kunt gebruiken.

Bij korting of toeslag over een combigroep leg je een combinatie van artikelen vast waarover de berekening moet plaatsvinden. Dit heeft als resultaat dat er bijvoorbeeld over artikel A, B en C 5% korting wordt berekend en over artikel D in dezelfde order geen korting wordt bepaald.

Inhoud

Korting/toeslag over combigroep Activeren

Deze functionaliteit is niet standaard beschikbaar, je moet hiervoor een activering inschakelen. Schakel de activering bij voorkeur in aan het einde van de werkdag of in het weekend. Tijdens het activeringsproces kan namelijk een conversie plaatsvinden en tijdens deze conversie kunnen de medewerkers niet in Profit werken. Het is aan te raden een nieuwe activering eerst te testen in een testomgeving, voordat je deze doorvoert in de productie-omgeving.

Naam van de in te schakelen activering:

• Korting/toeslag over combigroepen

Stappen om een activering in te schakelen

Autoriseren menuoptie

Nadat je de functie Korting/toeslag over combigroepen geactiveerd hebt autoriseer je bepaalde gebruikers zodat deze kortingschalen kunnen toevoegen.

Autoriseren menuoptie:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  2. Selecteer de gebruiker of gebruikersgroep die je toegang wilt geven tot de menukeuze.
  3. Ga naar het tabblad: Menu.
  4. Klik op: Ordermanagement / Verkoop /Prijs/korting.
  5. Vink Korting-/toeslag over combigrp. aan.
  6. Klik op: Ordermanagement / Item / Groepering.
  7. Vink Combigroep aan.
  8. Ga naar het tabblad: Autorisatie.
  9. Ga naar: Ordermanagement / Verkoop / Prijs/korting / Kortingsschaal over combigroep.
  10. Selecteer in de keuzelijst naast Acties de waarde Toegestaan.
  11. Sluit de Autorisatie tool
  12. Klik op: Ja
Aanpassen boekingslay-out

Als je de factuurkorting wilt zien tijdens het invoeren van orders, pakbonnen of facturen dan moet je het veld Korting/toeslag over groepen opnemen in de boekingslay-out. Je voegt dit veld toe in de 'Staart'.

Aanpassen boekingslay-out:

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Boekingslay-out.
  2. Open de eigenschappen van een boekingslay-out, bijvoorbeeld de Pakbon of de Factuur.
  3. Ga naar het tabblad: Staart.
  4. Zoek op Combigroep en op Korting/toeslag over groepen.
  5. Klik op: Toevoegen aan lijst.

6. Klik op: Opslaan en sluiten
Aanpassen factuurlay-out

Het veld Korting/toeslag over groepen neem je op in de factuurlay-out.

Let op:

Er is een standaard factuurlay-out (rapport Verkoopfactuur korting/toeslag (Profit)) beschikbaar waarop de korting/toeslag over groepen (die ook voor combigroepen is bedoeld) al is opgenomen. In plaats van het aanpassen van je eigen factuurlay-out kun je ook deze factuurlay-out koppelen aan het verkooprelatieprofiel.

Aanpassen factuurlay-out:

1. Ga naar: Ordermanagement / Uitvoer / Beheer / Rapport.
  2. Open de eigenschappen van de factuurlay-out.
  3. Klik op: Aanpassen.
  4. Ga naar: Verkoopfactuur / Bedragen.
  5. Selecteer Korting/toeslag over groepen en voeg dat aan de velden in de gegevensverzameling toe door op de '>' te klikken.
  6. Klik op: Voltooien
  7. Klik op: Ja

Het veld Korting/toeslag over groepen is nu toegevoegd aan de velden in de detailsectie.

8. Sleep dit veld naar de gewenste positie op de factuur.
  9. Sla het rapport op.

Als je nu een pakbon aanmaakt, gereedmeldt en er een factuur van maakt dan staat onderin de lay-out de korting/toeslag over de combigroep vermeld.

Kortingschaal over combigroep toevoegen

Je kunt, als je daarvoor geautoriseerd bent, kortingschalen over combigroepen toevoegen.

Een kortingsschaal is een staffel van korting (kortingsregel) of een toeslag (kostenregel) bij een bepaalde omzet.

Bij een kortingsschaal moet je de bedragen naar een grootboekrekening boeken.

Deze korting wil je bijvoorbeeld alleen bij een combinatie van artikelen toepassen (combigroep).

Kortingschaal over combigroep toevoegen:

1. Ga naar:
    • Ordermanagement / Verkoop / Prijs/korting / Korting-/toeslag over combigrp.
    • Projecten / Prijzen en tarieven / Korting-/toeslag over combigrp.
  2. Klik op: Nieuw
  3. Vul bij Korting-/toeslagschaal een code in.
  4. Selecteer het Type korting.

Je kunt kiezen uit een kortingregel of een kostenregel (bedrag of percentage).Een percentage gebruik je meestal bij een korting en een vast bedrag bij een toeslag.

5. Selecteer bij Kosten het type kosten, als je zojuist kostenregel hebt geselecteerd.

of

6. Selecteer de juiste grootboekrekening bij Rekening als je zojuist kortingsregel hebt geselecteerd.
  7. Voeg de staffel toe.

8. Klik op: Opslaan en sluiten
Combigroep toevoegen

Bij korting of toeslag over een combigroep leg je een combinatie van artikelen vast waarover de berekening moet plaatsvinden. Dit heeft als resultaat dat er bijvoorbeeld over artikel A, B en C 5% korting wordt berekend en over artikel D in dezelfde order geen korting wordt bepaald.

Na het activeren en inrichten voeg je een combigroep toe. De combigroep kun je daarna selecteren in de artikelen.

Combigroep toevoegen:

Je voegt eerst de code van de nieuwe combigroep toe.

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Groepering / Combigroep.
  2. Klik op: Nieuw
  3. Vul bij Combigroep een code in. Bijvoorbeeld code '1' en als omschrijving 'Combigroep 1'.
  4. Klik op: Voltooien

Combigroep koppelen aan artikelen, samenstelling en/of werksoort:

Je koppelt de nieuwe code aan verschillende artikelen. Als de combinatie in een factuur voorkomt, kijkt Proft naar de omzet ervan en berekent een korting op grond van de staffel.

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Artikel.
  2. Open de eigenschappen van een artikel.

Je kunt ook direct in de weergave alle artikelen selecteren via het snelfilter. Via de pijltjes rechtsboven in de eigenschappen van het eerste artikel blader je dan snel door naar het volgende artikel.

3. Ga naar het tabblad: Extra.
  4. Selecteer een Combigroep.
  5. Klik op: Opslaan en sluiten
  6. Herhaal deze stappen per artikel, samenstelling en/of werksoort. Zo vorm je een set van artikelen waarover je de korting-/toeslagstaffel wilt berekenen.

Artikelen in een combigroep raadplegen:

1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Groepering / Combigroep.
  2. Open de eigenschappen van de combigroep.
  3. Ga naar het tabblad: Items.

Hier zie je de gekoppelde items (artikelen, samenstellingen, werksoorten) waarbij de kortingsschaal gaat gelden in de orders van de gekoppelde verkooprelaties.

Tenslotte koppel je de combigroep en de kortingsschaal in het verkooprelatieprofiel.

Kortingsstaffel koppelen aan combigroep in verkooprelatieprofiel

De kortingstaffel koppel je aan een combigroep in het verkooprelatieprofiel. Daarmee zorg je ervoor dat de kortingsschaal voor de combinatie van artikelen voor alle of bepaalde verkooprelaties geldt.

Kortingsschaal bij combigroep koppelen in verkooprelatieprofiel:

1. Ga naar: Algemeen / Inrichting / Integratie-instellingen / Verkooprelatieprofiel.
  2. Open de eigenschappen van een verkooprelatieprofiel.

Als je het standaard verkooprelatieprofiel instelt, geldt de kortingsstaffel voor alle verkooprelaties. Voeg anders een nieuw verkooprelatieprofiel toe als je het alleen voor bepaalde verkooprelaties wilt laten gelden.

3. Ga naar het tabblad: Kortingen/toeslagen.
  4. Klik op: Nieuw
  5. Selecteer een Combigroep.
  6. Selecteer een Korting-/toeslagschaal.
  7. Klik op: Voltooien
  8. Klik op: Opslaan en sluiten
Kortingsstaffel voor combigroep gebruiken in verkoop

Profit past automatisch de kortingsstaffel toe op de combigroep van artikelen in de verkooporder/pakbon/factuur. Alleen als de volledige combinatie voorkomt, wordt de korting/toeslag toegepast.

Kortingsstaffel voor combigroep toepassen:

1. Voeg een Verkooporder of Pakbon toe.
  2. Voeg artikelen uit een Combigroep toe.
  3. Ga naar het tabblad: Totalen.

Je ziet dat Profit het omzetbedrag van de combigroep heeft opgezocht in de staffel en vervolgens het kortingsbedrag heeft berekend.

4. Klik op: Opslaan en sluiten.

Direct naar

1. Korting-/toeslagen over meerdere factuurregels
  2. Korting/toeslag over factuurtotaal toevoegen
  3. Korting/toeslag over combigroepen toevoegen