Prijslijst (verkoop)

In een prijslijst kun je prijzen en actieprijzen toevoegen. Een prijslijst kun je vervolgens koppelen aan één of meerdere verkooprelaties.

Inhoud

Beschrijving

In Profit heb je standaard twee basisprijslijsten: de 'basisprijslijst inclusief btw' en de 'basisprijslijst exclusief btw'. De basisverkoopprijzen komen automatisch in deze twee basisprijslijsten.

Je kunt zelf nieuwe prijslijsten toevoegen. Je kunt prijslijsten voor zowel verkoop als inkoop toevoegen. In een prijslijst groepeer je prijzen en/of actieprijzen die je vervolgens koppelt aan één of meerdere verkooprelaties.

Een voorbeeld van hoe je een prijslijst kunt gebruiken is door prijslijsten per branche te hanteren. Ook kun je prijslijsten per valuta gebruiken.

In een prijslijst voeg je alleen de afwijkende prijzen en actieprijzen toe. Dit betekent dat als een prijs voor een bepaald item niet aanwezig is in de prijslijst, dat dan de prijs op een lager niveau geldt, in dit geval de basis verkoopprijs. Dit geldt natuurlijk alleen als er geen prijzen aanwezig zijn op een hoger niveau dan de prijslijst (bijvoorbeeld een prijsafspraak bij een verkooprelatie).

Prijslijsten hebben de voorkeur boven prijzen bij verkooprelaties omdat je met prijslijsten de prijzen overzichtelijk bij elkaar hebt en ze ook eenvoudig kunt onderhouden.

Voorbereiding
  • Inrichting

Om het gebruik van prijzen en kortingen goed te laten verlopen, kun je een aantal instellingen doen.

Basisprijslijst raadplegen

Je kunt de twee basisprijslijsten in Profit, de basisprijslijst inclusief btw en de basisprijslijst exclusief btw, raadplegen.

Profit voegt de basisverkoopprijzen automatisch toe aan de basisprijslijst (als je alleen 'exclusief btw' of alleen 'inclusief btw hebt ingesteld. Als je beide gelijktijdig gebruikt, moet je ze handmatig onderhouden).

Voor de basisprijslijst inclusief btw moet je eerst de activering hebben aangezet, etc.

Hetzelfde geldt voor inkoop, ook daar vind je twee basisprijslijsten met inkoopprijzen.

Basisprijslijst met basisprijzen raadplegen:

1. Ga naar:
    • Ordermanagement / Verkoop / Prijs/Korting / Prijslijst
    • Ordermanagement / Inkoop / Prijs/Korting / Prijslijst.

Je ziet vervolgens minstens de twee basisprijslijsten.

2. Open de eigenschappen van de prijslijst die je wilt raadplegen.
  3. Ga naar het tabblad: Prijzen.
  4. Selecteer een itemcode van een artikel om de basis(verkoop/inkoop)prijs te raadplegen.
Prijslijst toevoegen (verkoop)

Bij het toevoegen van een prijslijst geef je aan of de prijzen in de prijslijst inclusief of exclusief btw zijn. Vervolgens vul je een aantal voorkeurwaarden in, die voorgesteld worden bij het toevoegen van prijzen of actieprijzen in de prijslijst.

Als de prijslijst toegevoegd is, kun je prijzen en actieprijzen toevoegen aan de prijslijst. Vervolgens kun je een prijslijst koppelen aan een verkooprelatie of inkooprelatie.

Prijslijst toevoegen:

1. Ga naar:
    • Ordermanagement / Verkoop / Prijs/Korting / Prijslijst
    • Ordermanagement / Inkoop / Prijs/Korting / Prijslijst.
  2. Klik op: Nieuw
  3. Vul bij Prijslijst de code voor de prijslijst in, dit mag ook een korte tekst zijn.
  4. Vul de Omschrijving voor de prijslijst in.
  5. Vink Prijzen inclusief btw aan om aan te geven dat de prijzen en actieprijzen in de prijslijst inclusief btw toegevoegd worden. Bijvoorbeeld voor consumentenprijzen.

In de volgende velden vul je voorkeurwaarden in die je ziet bij het toevoegen van een prijs of actieprijs in de prijslijst.

6. Wijzig eventueel de valuta. Standaard wordt de basisvaluta voorgesteld.
  7. Wijzig eventueel de begindatum. Standaard wordt de datum van vandaag voorgesteld.
  8. Selecteer bij Korting toestaan met welke instellingen voor regel- en factuurkorting bij de verkooprelatie deze prijs rekening moet houden.
  9. Vink Korting op orderregel wijzigen uit als de korting bij het toevoegen van het artikel in de regel van een offerte, verkooporder, pakbon en factuur niet gewijzigd mag worden. Standaard is dit toegestaan.
  10. Klik op: Voltooien
  11. Voeg vervolgens prijzen toe aan de prijslijst via de boekingslay-out.
Prijs toevoegen aan prijslijst (verkoop)

Nadat je de prijslijst hebt toegevoegd kun je een prijs aan de prijslijst toevoegen. Dit kun je doen via de eigenschappen van de prijslijst.

Bij het toevoegen van een prijs aan een prijslijst vul je het item, de eenheid, de valuta en de begindatum in voor de prijs. Je kunt de prijs laten berekenen, zelf een prijs invullen of een staffelprijs toevoegen. Je kunt ook instellen hoe omgegaan moet worden met korting en of de prijs een vaste prijs is.

Prijs toevoegen aan prijslijst:

1. Ga naar:
    • Ordermanagement / Verkoop / Prijs/Korting / Prijslijst
    • Ordermanagement / Inkoop / Prijs/Korting / Prijslijst.
  2. Open de eigenschappen van de prijslijst waaraan je een prijs wilt toevoegen.
  3. Ga naar het tabblad: Prijzen.
  4. Klik op: Nieuw

Deze wizard voor de nieuwe prijs is hetzelfde als voor verkoopprijs toevoegen.

Prijslijst verkoop onderhouden

Je kunt de prijzen en actieprijzen in een prijslijst onderhouden via een boekingslay-out.

Je hebt dan het overzicht over (een selectie van) alle huidige verkoopprijzen en je kunt direct een nieuwe verkoopprijzen toevoegen. Je hebt hier de mogelijkheid om meerdere verkoopprijzen toe te voegen vanuit één scherm, de boekingslay-out.

Verkoopprijs toevoegen/onderhouden via boekingslay-out:

1. Ga naar:
    • Ordermanagement / Verkoop / Prijs/Korting / Prijslijst
    • Ordermanagement / Inkoop / Prijs/Korting / Prijslijst.
  2. Klik op de actie: Onderhouden.

Je ziet nu een boekingsscherm.

3. Klik op: Selecteren.

Je ziet de huidige (actie)prijzen in de prijslijst met de toevoeging 'hdg' achter de kolommen. In de kolommen met de toevoeging 'nw' kun je nieuwe (actie)prijzen vastleggen.

4. Voeg één of meer nieuwe (actie)prijzen toe voor één of meerdere artikelen.
  5. Klik op: Opslaan en sluiten.
Prijslijst kopiëren (verkoop)

Je kunt een prijslijst toevoegen door een bestaande prijslijst te kopiëren. Bij het kopiëren vul je eventueel direct een percentage in waarmee je de prijzen in de nieuwe prijslijst wilt verhogen/verlagen ten opzichte van de oude prijslijst.

Je gebruikt deze methode ook om snel een prijslijst in valuta aan te maken.

Prijslijst kopiëren:

1. Ga naar: Ordermanagement / Verkoop / Prijs/Korting / Prijslijst.
  2. Klik op: Meer actiesKopiëren.
  3. Selecteer bij Prijslijst van de prijslijst die je wilt kopiëren.

Bijvoorbeeld de basisprijslijst exclusief btw.

4. Vul bij Prijslijst naar de code voor de nieuwe prijslijst in.
  5. Wijzig de Omschrijving voor de nieuwe prijslijst.
  6. Wijzig eventueel de Valuta. Dit doe je als je werkt met vreemde valuta.

Bij abonnementen en in ordermanagement is het verplicht dan ook een prijslijst in vreemde valuta te hebben.

7. Wijzig de Begindatum.

Standaard zie je de datum van de te kopiëren prijslijst.

8. Vul bij Afronding in of en hoe je de prijzen af wilt ronden. Als je niet wilt afronden selecteer je 00.
  9. Vul bij Percentage eventueel een percentage in waarmee je de prijzen wilt verhogen (of verlagen).

Let op:

Je kunt een positief of een negatief percentage invullen. Het hoogste percentage is 999,00% en het laagste percentage is -100,00%.

10. Vink Actieprijzen overnemen aan als je de actieprijzen ook wilt kopiëren.
  11. Klik op: Voltooien