SBA-machtigingen intrekken

Je kunt voor cliënten de actieve machtigingen intrekken. Je kunt de machtigingen ook collectief intrekken voor meerdere cliënten.

Na het beoordelen van een machtiging kun je deze niet direct intrekken. Pas na het aanmaken van een elektronisch bericht en het verzenden van het elektronisch bericht (communicatieservice / Verzenden en ontvangen) kun je de machtigingsaanvraag intrekken.

Als een machtiging ingetrokken wordt krijgt deze de procesactie 200: Intrekken – Bericht gereed om aan te maken. Als het aanmaken van het elektronische bericht fout gaat krijgt de machtiging de procesactie 201: Intrekken – Fout bij aanmaken bericht. Deze procesactie probeert Profit automatisch te herstellen door het bericht opnieuw aan te maken met de eerstvolgende keer Aanmaken elektronisch bericht.

Het kan gebeuren dat een cliënt overstapt naar een andere intermediair en dit niet aan jou, de vorige intermediair, meldt. Als de cliënt wel alle lopende machtigingen bij de Belastingdienst/Logius intrekt, staan op een gegeven moment alle machtigingen van deze cliënt in Profit op Ingetrokken, terwijl het datumveld Datum intrekking leeg is. Je kunt hiervoor een signaal instellen.

Als je Datum intrekking gevuld wilt hebben, omdat de cliënt bijvoorbeeld alle machtigingen heeft ingetrokken, moet je alsnog kiezen voor Machtigingen intrekken. De ingetrokken machtigingen worden niet nog een keer ingetrokken.

Toestand Reeds ingetrokken of Verlopen

Is de toestand van een machtiging Reeds ingetrokken of Verlopen? Dan kun je de machtiging niet meer per cliënt intrekken. Je kunt de machtiging nog wel intrekken via Collectief wijzigen. Bij Collectief wijzigen selecteer je alleen de cliënt van wie je de machtiging wilt intrekken. Daarna wordt Datum intrekking gevuld.

Inhoud

Machtigingen collectief intrekken

Je kunt machtigingen intrekken voor meerdere (of alle) cliënten.

1. Ga naar:
    • Fiscaal / Inkomstenbelasting / Machtigingen / Intrekken machtiging.
    • Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Machtigingen / Intrekken machtiging.
  2. Selecteer de soort machtiging.

Je kunt ook meerdere machtigingen selecteren.

3. Klik op: Volgende.
  4. Selecteer de cliënten.

Met Ctrl+A kun je alle cliënten in één keer selecteren.

5. Klik op: Volgende.

Je krijgt nu de melding dat de berichten voor de machtigingen zullen worden aangemaakt.

6. Klik op: Ja.

Je ziet nu een terugkoppelscherm van de in te trekken machtigingen. In dit scherm zie je het resultaat, de procesactie na het intrekken en de toestand van het intrekken. Hierdoor heb je inzicht in de gevolgen na het uitvoeren van de wizard.

7. Klik op: Voltooien.
Machtigingen per cliënt intrekken

Je kunt voor één cliënt de machtiging intrekken.

1. Ga naar:
    • Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB.
    • Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Cliënt Vpb.
  2. Open de eigenschappen van de cliënt.
  3. Klik op: ActiesMachtigingen intrekken.
  4. Selecteer de soort machtiging.

Je kunt ook meerdere soorten machtigingen selecteren.

5. Klik op: Volgende.
  6. Je krijgt nu de melding dat de berichten voor de machtigingen zullen worden aangemaakt.
  7. Klik op: Ja.

Je ziet nu een terugkoppelscherm van de aangevraagde machtigingen. Je ziet het resultaat, de procesactie na het aanvragen en de toestand van de aanvragen. Hierdoor heb je inzicht in de gevolgen na het uitvoeren van de wizard.

8. Klik op: Voltooien.

Je herhaalt dit voor alle cliënten.

Machtigingen automatisch intrekken

Als je een cliënt blokkeert voor licentie of een cliënt volledig verwijdert, wordt de machtiging van die cliënt níet automatisch ingetrokken. Bij het blokkeren of verwijderen van de cliënt krijg je hiervan géén melding.

Blokkeren voor licentie:

Het kan gebeuren dat, als je in de eigenschappen van een cliënt Geblokkeerd voor licentie aanvinkt, er nog machtigingen aanwezig zijn met de toestand In behandeling, Actief of Ontvangen. Het blokkeren van een cliënt zorgt er niet voor dat de aanwezige machtigingen automatisch worden ingetrokken. Bij het blokkeren van de cliënt krijg je hiervan géén melding.

Verwijderen cliënt:

Als je een cliënt verwijdert via de actieknop Verwijderen in de weergave voor cliënt IB / Vpb en er zijn nog machtigingen aanwezig met de toestand In behandeling, Actief of Ontvangen, krijg je de volgende melding: 'Verwijderen is niet toegestaan, omdat er nog verwijzingen zijn vanuit de tabel Machtigingen.

Als je de cliënt verwijdert via Fiscaal / Beheer / Verwijder cliënt en er zijn nog machtigingen aanwezig, krijg je hiervan géén melding.

Direct naar

1. SBA-machtiging
  2. SBA-machtigingen autoriseren
  3. SBA-machtiging vrijgeven
  4. SBA-machtiging aanvragen
  5. Elektronisch bericht SBA-machtigingen aanmaken
  6. SBA-machtigingen verzenden
  7. Toestand aanvraag SBA-machtiging controleren
  8. Doorlopende machtiging
  9. SBA-machtigingen raadplegen
  10. SBA-machtigingen intrekken
  11. SBA-machtigingen voor nieuwe cliënten
  12. SBA-machtigingen van vertrekkende cliënten
  13. SBA-machtigingen aanvragen bij het overnemen of samenvoegen van een kantoor
  14. Machtigingen in Profit na verhuizen PKI certificaat
  15. Machtigingen in Profit verwijderen