Cliënt IB toevoegen

Als je een aangifte Inkomstenbelasting in wilt vullen voor een particulier of een ondernemer moet je deze persoon toevoegen als cliënt IB. Je kunt een cliënt IB alleen in Profit toevoegen.

Cliënt IB toevoegen:

 1. Ga naar: Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB.
 2. Klik op: Nieuw.

  Je kunt ook een bestaande persoon selecteren waarvoor je een cliënt IB wilt aanmaken. Als je hiervoor kiest worden de gegevens overgenomen vanuit CRM.

  Als daar bijvoorbeeld geen BSN nummer aanwezig is, wordt deze ook niet getoond bij het aanmaken van een nieuwe cliënt. Het veld is namelijk grijs en is niet te wijzigen. Je kunt nu eerst de cliënt toevoegen. Na het voltooien van de wizard open je de eigenschappen van de cliënt IB en vul je de ontbrekende gegevens in.

 3. Vul de velden in.
 4. Klik op: Volgende.
 5. Selecteer het land van de bank bij Land van de bank.

  Als het land onder het SEPA-gebied valt, dan is IBAN-controle aangevinkt en verplicht.

  Profit controleert het IBAN-nummer met een standaard controle voor een geldig IBAN-nummer en of de eerste twee letters gelijk zijn aan de landcode die je invult bij Land van de bank. Gebruik tuxx iban controle module om het rekeningnummer te controleren. Via www.ibannl.org/uitleg-over-iban) kun je het IBAN-nummer en de BIC-code controleren.

 6. Vink IBAN-controle uit, als het bankrekeningnummer geen IBAN-rekeningnummer is.

  Als het veld IBAN-controle van de bankrekening niet is aangevinkt (bankrekeningnummer is geen IBAN-nummer), moet je het adres van de bank vastleggen.

  Je kunt het veld alleen uitvinken als Land van de bank een niet-SEPA-land is.

 7. Vul het rekeningnummer bij IBAN-nummer in, als het bankrekeningnummer een IBAN-rekeningnummer is.
 8. Vul het rekeningnummer bij Bankrekening in, als het bankrekeningnummer geen IBAN-rekeningnummer is.

  Profit vult bij een Nederlands IBAN-nummer automatisch de BIC-code in en vult voor alle landen de code van de bank bij Type bank in.

  Vul de Bank Identifier Code in bij BIC-code als deze niet automatisch is ingevuld. Dit veld is verplicht bij een IBAN-nummer.Vul eerst de algemene gegevens en vervolgens de specifieke gegevens in. In deze wizard worden ook de vrije tabbladen op de cliënt en op de jaargegevens getoond.

  Je kunt in de wizard ook machtigingen aanvinken voor SBA en Vooraf Ingevulde Aangiften.

  Bij de eigenschappen van het fiscale jaar beschik je op op het tabblad Algemeen over het veld Convenant horizontaal toezicht getekend klik hier voor meer informatie.

 9. Klik enkele malen op Volgende en dan op Voltooien om de wizard af te ronden.

Direct naar

 1. Cliënt IB Beheer