Controle aangifte IB

In de Digipoort-check wordt het aangemaakte aangiftebestand gecontroleerd. Deze controle wordt altijd uitgevoerd voordat je een bestand naar de Belastingdienst stuurt maar je kunt de controle ook handmatig opstarten. De Belastingdienst geeft aan welke velden gecontroleerd worden.

Controleren aangifte:

1. Open InSite.
  2. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.
  3. Klik op: Fiscaal.
  4. Klik op: IB.
  5. Open de cockpit van de betreffende cliënt IB.

Aangiften die je al hebt uitgewerkt vind je terug in de weergave Aangiften in de cockpit van de cliënt IB. Je kunt vanuit deze weergave de aangifte controleren.

6. Selecteer in de weergave Aangiften de juiste aangifteregel.
  7. Klik op: Raadplegen verzendbericht.

Als er geen fouten zijn gevonden krijg je de melding: 'Er zijn geen fouten gevonden in de aangiftegegevens'. Zijn er wel fouten gevonden? Dan krijg je een specificatie van de gevonden fout. Bijvoorbeeld: Het veld Naam onderneming is verplicht. Als er fouten in het verificatiescherm zijn, worden deze, inclusief de waarschuwingen en hints getoond.

Naast de controle bij het verzenden van het bestand worden er ook tussentijds controles uitgevoerd om zo eerder en op een gebruiksvriendelijke manier veel voorkomende en belangrijke fouten aan de gebruiker te melden.

Inhoud

Aangifteviewer

Als je een aangifte naar de Belastingdienst wil versturen kun je eerst in het aangiftebericht bekijken welke informatie precies naar de Belastingdienst wordt verstuurd in het elektronische bericht.

Controleren aangifte:

1. Open Fiscaal InSite.
  2. Open de cockpit van de cliënt IB.
  3. Selecteer in de weergave Aangiften de juiste aangifteregel.
  4. Klik op: Raadplegen verzendbericht.
  5. Klik op: Aangiftebericht.
  6. Sluit het scherm.
Extra controles

Hieronder worden de controles beschreven die worden uitgevoerd naar aanleiding van veel gemaakte fouten, verzoek van een klant of om ervoor te zorgen dat Profit gebruiksvriendelijker is.

Uitwerken balansgegevens op P-biljet

Wanneer bij het invullen van balansgegevens wordt gewerkt met een P-biljet dan worden de balansgegevens niet doorgestuurd naar de belastingdienst. Wanneer de biljetsoort gelijk is aan P (P-biljet) en de gebruiker heeft balansgegevens ingevuld, dan is de volgende waarschuwing toegevoegd: Je hebt gegevens van de balans of winst- en verliesrekening ingevuld bij deze aangifte. Eventueel ingevulde gegevens worden niet opgestuurd naar de Belastingdienst.

Specificatie verschil omzetbelasting

Bij de gegevens van een onderneming kan het veld verschil aan te geven omzetbelasting en balanspost omzetbelasting gevuld zijn. Dit kan zowel bij het kopje vordering omzetbelasting als bij schuld omzetbelasting. Dit bedrag moet overeenkomen met het totaalbedrag in de specificatie, anders wordt de volgende fout getoond: "Het bedrag Verschil aan te geven omzetbelasting en balanspost omzetbelasting wijkt af van het totaal van de opgegeven specificaties".

Gewijzigd FOR saldo

Wanneer het FOR-saldo wijzigt moet dit ook worden doorgevoerd in de jaarstukken. Hier wordt nu een herinnering voor gegenereerd. De volgende hint geven: Het FOR-saldo is gewijzigd, is dit ook in de jaarstukken doorgevoerd?.

Controle zelfstandigenaftrek voor commandite

Een commandite in een CV heeft meestal geen recht op zelfstandigenaftrek. Toch is dit in specifieke gevallen mogelijk. Om je te attenderen op de ongebruikelijke situatie is de volgende hint toegevoegd: Je hebt zowel het veld Commanditaire vennoot in CV' als Recht op zelfstandigenaftrek aangevinkt, is dit terecht?'.

Stakingswinst en andere velden

Wanneer de stakingswinst is ingevuld, dan moet vaak ook het veld Staking FOR of stakingsaftrek worden ingevuld. Dit wordt vaak vergeten. Daarom is de volgende hint toegevoegd: Er is een bij de winst inbegrepen stakingsresultaat ingevuld, wellicht is er recht op stakingsaftrek of kan de staking FOR nog worden ingevuld. De volgende melding kan ook optreden: Een positief stakingsresultaat komt niet overeen met de fiscale w&v rekening.

Eigenwoningschuld voorzien van bedrag

Er wordt bij de eigen woning gecontroleerd of het bedrag dat wordt opgegeven als eigenwoningschuld hoger is dan het berekende maximum. Als dit het geval is wordt de volgende melding getoond: De ingegeven eigenwoningschuld (<bedrag eigenwoningschuld>) is hoger dan het berekend maximum (<berekend maximum>). Het restant (<bedrag eigenwoningschuld - berekend maximum>) moet worden opgegeven in BOX 3.

Controle gegevens niet gekoppelde partner

Wanneer de aangever is gehuwd, is het mogelijk om in de aangifte een koppeling te maken met de (aangifte van de) partner. Er worden dan (indirect) verschillende controles gedaan over de aanwezigheid van de naam, geboortedatum en Burgerservicenummer.

Als de aangever is gehuwd maar geen partner wordt gekoppeld, dan gebeurt dat niet. In dergelijke gevallen worden de onderstaande controles in het verificatiescherm uitgevoerd:

• De naam van de partner is verplicht. Wanneer deze niet is gevuld, dan wordt de volgende fout getoond: De naam van de partner is niet ingevuld.
  • Is de naam van de partner niet gevuld dan wordt de volgende fout toegevoegd: De geboortedatum van de partner is niet ingevuld.
  • Het BSN-nummer moet ook gevuld zijn. Als dat veld niet is gevuld, wordt de volgende fout getoond: Het BSN-nummer van de partner is niet ingevuld.

Controle invoer desinvesteringsbijtelling

Bij het invoeren van de desinvesteringsbijtelling moet het percentage aftrek of percentage desinvestering film zijn ingevoerd. Dit wordt nu gecontroleerd. In een O-biljet worden alle ingevoerde specificatieregels gecontroleerd. Wanneer de volgende velden niet zijn gevuld:

• Percentage aftrek
  • Percentage desinvestering film

Dan wordt de volgende fout getoond: "Bij het opvoeren van de Desinvesteringsbijtelling is geen percentage ingevuld. Voer het Percentage aftrek of Percentage desinvestering film in".

Direct naar

1. Aangifte IB verwerken
  2. Persoonlijke gegevens
  3. Fiscaal partnerschap
  4. Verzamelstaat
  5. Belasting en premies
  6. Commercieel Fiscaal uitwerken IB
  7. Aangifte met alleen fiscale cijfers
  8. Te conserveren inkomen
  9. Vermogensvergelijking
  10. Verificatie
  11. Conceptaangifte
  12. Rapportage aangifte IB
  13. Status en voortgang
  14. Fiscale kaart IB
  15. Verliesverrekening Aangifte IB
  16. Middeling IB/PVV
  17. Taxomizer
  18. Controle aangifte IB