Simulatie aangifte IB

Je kunt voor de Inkomstenbelasting een simulatie uitwerken zonder het risico dat de simulatie naar de Belastingdienst wordt verstuurd. Dit is ook voor de Vennootschapsbelasting mogelijk.

Door het invullen van een simulatieaangifte kun je een nog betere service bieden aan je cliënten. Je kunt namelijk verschillende aangiftescenario’s uitwerken en aan de hand daarvan beoordelen wat het resultaat van die scenario’s voor de cliënt is. Je kunt voor de inkomstenbelasting nu een simulatie uitwerken, zonder het risico dat de simulatie naar de Belastingdienst wordt verstuurd. De eerste keer dat je de simulatie voor een bepaald aangiftejaar uitwerkt maakt Profit een kopie van de aangifte IB. Vervolgens gebruik je deze kopie van de aangifte IB om verschillende scenario’s voor de cliënt door te rekenen.

Je kunt per cliënt per jaar één simulatie aanmaken. Deze simulatie kun je steeds opnieuw aanpassen.

Voordelen

• Verschillende aangiftescenario's uitwerken en het gunstigste scenario voor je cliënt kiezen
  • Beter advies voor de cliënt op basis van de aangiftedata
  • Geen risico dat de simulatie naar de Belastingdienst wordt verstuurd
  • De bestaande aangifte IB blijft intact

Inhoud

Beschrijving

De aangiften inkomstenbelasting van je cliënten bevatten waardevolle gegevens. Je kunt de gegevens uit de IB-aangifte van een cliënt nu gebruiken als basis om verschillende scenario's voor de cliënt door te rekenen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de cliënt een eigen woning krijgt? Of wat betekenen deze gegevens voor het volgende belastingjaar?

Je kunt voor de inkomstenbelasting een simulatie uitwerken, zonder het risico dat de simulatie naar de Belastingdienst wordt verstuurd en zonder wijzigingen aan te brengen in de bestaande aangifte IB. De simulatie is beschikbaar in de cockpit van de cliënt IB.

Voor elk nieuw aangiftejaar is de simulatieaangifte in eerste instantie alléén beschikbaar voor cliënten met een F-biljet. De uitlevering van de simulatieaangifte IB voor het nieuwe jaar loopt synchroon met de uitlevering van de gewone aangiftebiljetten. Dit betekent dat eerst alleen het F-biljet voor simulatie beschikbaar is. Bij de uitlevering van de P- en O-biljettten komt ook de simulatieaangifte voor deze biljetten beschikbaar. Tot slot wordt met de uitlevering van de C- en M-biljetten ook voor die biljetten de simulatie uitgeleverd.

Je herkent een simulatieaangifte aan de oranje blak boven in het scherm:

Ook op de standaardrapportage is duidelijk zichtbaar dat het rapport betrekking heeft op een simulatieaangifte. In de kop van het rapport staat dan in het rood SIMULATIE.

Voorbereiding

Voor het uitwerken van een simulatie hoef je niets in te richten. Je kunt meteen aan de slag!

De actie Simulatie 20XX is direct beschikbaar in de cockpit van de cliënt IB. Het is niet mogelijk om het uitwerken van de simulatie te autoriseren. Als een medewerker rechten heeft op de cliënt IB en de cockpit van de betreffende cliënt IB kan openen, dan kan deze medewerker ook de simulatie van de cliënt IB uitwerken. Zelfs als deze medewerker via workflow-autorisatie geen rechten heeft om de gewone aangifte IB van de cliënt uit te werken.

Wat moet je weten over de simulatie

Houd bij het uitwerken van de simulatie rekening met het volgende:

• De eerste keer dat je de simulatie voor een bepaald aangiftejaar uitwerkt maakt Profit een kopie van de aangifte IB. Vervolgens gebruik je deze kopie van de aangifte IB om verschillende scenario’s voor de cliënt door te rekenen.
  • De simulatie kijkt naar de stamgegevens van de cliënt en neemt die identiek over. Als de aangifte IB een M-biljet is wordt de simulatie ook een M-biljet.
  • Het is niet mogelijk om gegevens uit de simulatie over te nemen naar de aangifte IB.
  • Het is niet mogelijk om de simulatie in zijn geheel over te zetten naar de aangifte IB.
  • Je kunt de simulatie niet versturen naar de Belastingdienst en beschikt daarom ook niet over Controle aangifte in het aangiftemenu.
  • Het uitwerken van samenwerkingsverbanden wordt niet ondersteund in de simulatie.
  • Je kunt geen weergave of analyse maken op basis van de gegevens uit de simulatie.
  • Je vindt een uitgewerkte Simulatie niet terug op het tabblad Aangiften in de cockpit van de cliënt, hier staan namelijk alleen aangiften die verstuurd kunnen worden. De aangifte is wel zichtbaar op het tabblad Aangifte in de eigenschappen van de cliënt in Profit.
  • Overnemen van Kinderen:

Het is in de simulatie niet mogelijk om de gegevens van de kinderen over te nemen van de partner (Specificatie Kinderen op het scherm Persoonlijke gegevens). Zorg ervoor dat de gegevens van de kinderen correct zijn in de aangifte waarvan de simulatie wordt gemaakt óf vul de gegevens van de kinderen in de simulatie handmatig in.

• Onderneming verwijderen:

Als je in de simulatie een onderneming verwijdert en zonder opslaan een nieuwe onderneming toevoegt, dan blijven in de C/F-module de gegevens van de verwijderde onderneming behouden. Je kunt dit op twee manieren oplossen:

1. Verwijder de onderneming en sla de simulatie op, voordat je de nieuwe onderneming toevoegt.
    2. Klik, in de C/F-module, op opschonen, dan kan de C/F-module opnieuw ingevuld worden.

Simulatie uitwerken

Het uitwerken van de simulatie doe je in InSite. Je start de simulatie in de cockpit van de cliënt IB. De eerste keer dat je de simulatie voor een bepaald aangiftejaar uitwerkt maakt Profit een kopie van de aangifte IB van datzelfde jaar. Vervolgens gebruik je deze kopie van de aangifte IB om verschillende scenario’s voor de cliënt door te rekenen.

Door de oranje balk bovenaan het scherm weet je dat je aan het werk bent in de simulatie en dus niet in de originele aangifte.

Simulatie uitwerken:

1. Ga naar InSite.
  2. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.
  3. Klik op: Fiscaal.
  4. Klik op: Cliënt IB.
  5. Open de cockpit van de cliënt IB voor wie je de simulatie wilt uitwerken.
  6. Selecteer het juiste fiscale jaar.
  7. Klik op: Simulatie 20XX.

Cijfers uit de aangifte IB worden overgenomen naar de simulatie op het moment dat je de simulatie voor de eerste keer opstart in een betreffend aangiftejaar.

8. Vul de simulatie in zoals je ook een aangifte IB invult.

Verificatie

In dit scherm worden eventuele foutmeldingen, waarschuwingen en hints getoond.

Conceptaangifte

Je kunt een conceptaangifte afdrukken van de simulatie zodat je duidelijk ziet wat het resultaat is dat naar de Belastingdienst verstuurd zal worden als je deze gegevens invult bij de Aangifte IB.

Standaardrapportage simulatie afdrukken

Je kunt de simulatieaangifte afdrukken via het menu Rapportage in de Simulatie. In de kop van de standaardrapportage wordt SIMULATIE afgedrukt. In de Duitse en Engelse rapporten staat er SIMULATION. Ook in de losse voorbrieven en in de Specificatie Investeringsaftrek wordt de tekst Simulatie afgedrukt.

Let op!

Deze rapporten kun je niet afdrukken vanuit de cockpit van de cliënt. Je beschikt niet over de akkoordverklaring omdat je de aangifte niet kunt accorderen en verzenden.

Standaardrapportage Simulatie IB afdrukken:

1. Ga naar InSite.
  2. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.
  3. Klik op: Fiscaal.
  4. Klik op: IB.
  5. Open de cockpit van de cliënt IB voor wie je de standaardrapportage Simulatie IB wilt afdrukken.
  6. Selecteer het juiste fiscale jaar.
  7. Klik op: Simulatie 20XX.
  8. Klik op: Rapportage.

Eigen rapporten aanpassen:

Als je werkt met eigen standaardrapportages moet je de koptekst van de rapporten aanpassen om het woord Simulatie in het rapport te tonen.

De standaardtekst die wordt meegeleverd in een standaardrapportage is als volgt:

~GETALLYEARS Cde~

~IF AFASAccLite = 0 AND (<<CdeViAg>> = `0` OR <<CdeViAg>> = `P` OR <<CdeViAg>> = `O` OR <<CdeViAg>> = `G` OR <<CdeViAg>> = `V` OR <<CdeViAg>> = `C`)~

CONCEPT

~END~

Deze tekst zorgt ervoor dat het woord Concept wordt afgedrukt als de aangifte nog niet de status Gecontroleerd en akkoord heeft. Om ervoor te zorgen dat er SIMULATIE wordt afgedrukt als je een rapport afdrukt vanuit het menu Simulatie pas je deze koptekst als volgt aan:

~GETALLYEARS Cde~

~IF AFASIsTaxPlanning = `True`~

SIMULATIE

~ELSE~

~IF AFASAccLite = 0 AND (<<CdeViAg>> = `0` OR <<CdeViAg>> = `P` OR <<CdeViAg>> = `O` OR <<CdeViAg>> = `G` OR <<CdeViAg>> = `V` OR <<CdeViAg>> = `C`)~

CONCEPT

~END~

~END~

Simulatie deblokkeren of verwijderen

Je kunt een simulatieaangifte Deblokkeren of Verwijderen in Profit.

Simulatie deblokkeren:

1. Ga naar: Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB.
  2. Open de eigenschappen van de cliënt.
  3. Ga naar het tabblad: Aangifte.
  4. Selecteer de aangifte die je wilt deblokkeren.
  5. Klik op de actie: Deblokkeren aangifte.
  6. Klik op: Opslaan en sluiten.

Simulatie verwijderen:

1. Ga naar: Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB.
  2. Open de eigenschappen van de cliënt.
  3. Ga naar het tabblad: Aangifte.
  4. Selecteer de aangifte die je wilt verwijderen.
  5. Klik op de actie: Verwijderen aangifte.

Direct naar

1. Aangifte IB uitwerken
  2. Fiscale stappenflow inrichten
  3. Aangifte IB plannen
  4. Gegevens aangifte IB opvragen
  5. Controleren volledigheid ontvangen gegevens IB
  6. Simulatie IB
  7. Aangifte IB opstarten
  8. Aangifte IB verwerken
  9. Aangifte IB controleren
  10. Aangifte IB accorderen
  11. Aangifte IB afdrukken
  12. Klaarzetten aangifte IB
  13. Versturen aangifte IB aan Belastingdienst
  14. Communicatie over verstuurde IB aangiften
  15. Cliënt IB beoordelen