Voorlopige aangifte IB opschonen

Bij het toevoegen van een voorlopige aangifte zoekt Profit de meest recente gegevens op. Soms zijn dit niet de juiste gegevens. Je kunt de voorlopige aangifte dan opschonen (leegmaken) óf andere gegevens in de voorlopige aangifte laden. Als je in de voorlopige aangifte voor Opschonen kiest vraagt Profit of je zeker weet dat je alle ingevoerde gegevens wilt verwijderen. Via deze vraag moet je een extra bevestiging geven om de voorlopige aangifte daadwerkelijk op te schonen. Daarna laadt Profit de voorlopige aangifte opnieuw met de zojuist gekozen gegevens.

Let op:

Alle ingevoerde gegevens worden verwijderd, het is na het uitvoeren van deze functie dus niet meer mogelijk de ingevoerde gegevens terug te halen!

Opschonen voorlopige aangifte:

1. Open InSite.
  2. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.
  3. Klik op: Fiscaal.
  4. Klik op: IB.
  5. Open de cockpit van de cliënt IB voor wie je de voorlopige aangifte wilt doen.
  6. Selecteer het jaar.
  7. Klik op: VA 20XX.
  8. Klik op: Opschonen onderin het menu.

9. Selecteer de (voorlopige) aangifte waar je de gegevens van wilt overnemen.

Je kunt er ook voor kiezen om geen gegevens over te nemen. In dat geval maakt Profit de voorlopige aangifte helemaal leeg.

10. Klik op Ja bij de melding..
  11. Profit laadt de voorlopige aangifte nu opnieuw met de zojuist gekozen gegevens.

Kies je voor de optie Geen gegevens overnemen (leegmaken)? Dan wordt de voorlopige aangifte volledig leeggemaakt. Kies je bijvoorbeeld voor het overnemen van de initiële gegevens uit de VA 2021? Dan laadt Profit de voorlopige aangifte en haalt zoveel mogelijk gegevens over uit de voorlopige aangifte van 2021.

12. Nadat de voorlopige aangifte is opgeschoond, wordt het veld Initiële gegevens komen uit (93F299) gevuld met de optie die je hebt gekozen op het scherm Opschonen.

Opschonen gegevens en initiële gegevens laden:

Naast het leegmaken van de voorlopige aangifte is het, vanaf 2020, ook mogelijk om andere initiële gegevens in de voorlopige aangifte te laden. Voor 2019 en eerder is het alleen mogelijk om de voorlopige aangifte leeg te maken via de functie Opschonen.

Vanaf de voorlopige aangifte IB van 2020 is op het scherm Opschonen het veld Initiële gegevens overnemen uit (90F101) toegevoegd. Welke opties je hebt in het veld 'Initiële gegevens overnemen uit' is afhankelijk van de aanwezige aangiften bij de betreffende cliënt IB. Dus afhankelijk van welke aangiften uitgewerkt zijn bij de cliënt IB heb je de volgende mogelijkheden om aangiftegegevens over te nemen naar de voorlopige aangifte:

• Geen gegevens overnemen (leegmaken) - Dit is de standaardselectie.
  • Aangifte(n) huidig jaar (met boekjaar)
  • Voorlopige aangifte huidig jaar
  • Aangifte(n) vorig jaar (met boekjaar)
  • Voorlopige aangifte vorig jaar
  • Aangifte(n) twee jaar geleden (met boekjaar)
  • Voorlopige aangifte twee jaar geleden

Je kunt meerdere voorlopige aangiften per jaar toevoegen voor een cliënt. Als er sprake is van meerdere VA's wordt bij het opschonen alléén de laatste versie weergegeven.

Voorbeeld 1:

In november 2022 wordt een nieuwe voorlopige aangifte voor 2023 gestart. Er is een voorlopige aangifte 2022, aangifte 2021, voorlopige aangifte 2021, aangifte 2020 en een voorlopige aangifte 2020 aanwezig.

Initieel zullen de gegevens uit de voorlopige aangifte 2022 geladen worden. Bij opschonen is de dropdown gevuld met de volgende keuzes:

• Geen gegevens overnemen (leegmaken)
  • Voorlopige aangifte IB 2022
  • Aangifte IB 2021
  • Voorlopige aangifte IB 2021

Voorbeeld 2:

Eind april 2022 wordt een voorlopige aangifte 2021 gestart om een hoge belastingrente te voorkomen op de aangifte IB 2021. De VIA van de aangifte is ingelezen en een groot deel is ingevuld, maar de cijfers van de onderneming zijn nog niet klaar. Er is een voorlopige aangifte 2022, Aangifte 2021, Voorlopige aangifte 2021, nog een Voorlopige aangifte 2021, Aangifte 2020 en voorlopige aangifte 2020 aanwezig.

Initieel zullen de gegevens uit de eerdere voorlopige aangifte 2021 gehaald worden. Bij opschonen is de dropdown gevuld met de volgende keuzes:

• Geen gegevens overnemen (leegmaken)
  • Voorlopige aangifte IB 2021
  • Aangifte IB 2020
  • Voorlopige aangifte IB 2020

Direct naar

1. Voorlopige aangifte IB
  2. Voorlopige aangifte IB opstarten
  3. Uitwerken van de voorlopige aangifte IB
  4. Voorlopige aangifte IB afdrukken
  5. Voorlopige aangifte IB verzenden
  6. Voorlopige aangifte IB vrijgeven
  7. Voorlopige aangifte IB opschonen
  8. Voorlopige aangifte IB opnieuw verzenden aan Belastingdienst
  9. Overhalen van gegevens