thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied

Overhalen van gegevens (VA IB)

De eerste keer dat je de voorlopige aangifte van het nieuwe jaar opent, wordt de data uit de (voorlopige) aangifte van vorig jaar overgenomen. Voor het overhalen van gegevens naar de voorlopige aangifte geldt dat gegevens van niet meer dan 1 jaar terug worden overgenomen. Stel dat je de voorlopige aangifte IB 2022 voor de eerste keer opent, dan worden alleen gegevens uit de voorlopige aangifte 2021 overgenomen (mits er een VA 2021 aanwezig is voor de cliënt).

Als bij het openen van de voorlopige aangifte van het nieuwe jaar een (voorlopige) aangifte van vorig jaar gevonden wordt, worden zoveel mogelijk bekende gegevens overgehaald. De gegevens uit de gevonden aangifte van vorig jaar worden altijd overgenomen, ongeacht de status van die aangifte.

Na het overhalen van de gegevens naar de voorlopige aangifte controleer (en corrigeer) je de voorlopige aangifte en vink je het veld Aangifte gereed voor verzending aan.

Het kan gebeuren dat je de voorlopige aangifte van het nieuwe jaar al eens geopend hebt, voordat de aangifte van het vorige jaar definitief is gemaakt. Als er dan wijzigingen worden aangebracht in de aangifte van het vorige jaar, zijn die wijzigingen niet overgenomen naar de voorlopige aangifte van het nieuwe jaar. Wil je de gewijzigde gegevens toch overhalen naar de voorlopige aangifte van het nieuwe jaar? Dan kun je het beste de voorlopige aangifte van het nieuwe jaar bij de cliënt verwijderen en vervolgens de voorlopige aangifte opnieuw toevoegen en openen bij de cliënt. Omdat dit dan de eerste keer is dat de voorlopige aangifte bij de cliënt wordt geopend, worden de data opnieuw overgenomen uit de (voorlopige) aangifte van vorig jaar. Op die manier bevat de voorlopige aangifte van het nieuwe jaar de recentste gegevens van de cliënt.

Geen SBA of fiscale kaart als bron

Je kunt geen gegevens overnemen uit de SBA’s of fiscale kaart. Omdat SBA's en fiscale kaarten over het algemeen alleen totaalbedragen bevatten, terwijl in de voorlopige aangifte specificatieregels gevraagd worden.

Inzicht waar de gegevens vandaan komen

In het scherm Persoonlijke gegevens beschik je over het onderdeel Overig. In dit onderdeel staat het veld Initiële gegevens komen uit dat wordt gevuld met de bron waar de gegevens vandaan komen. Als er geen bron gevonden wordt, staat er Geen gegevens gevonden. Dit veld wordt niet met terugwerkende kracht gevuld.

Logging

Je kunt nagaan wie de voorlopige aangifte heeft toegevoegd en/of gewijzigd via de gegevensverzamelingen Cliënten IB VA en Cliënten VPB VA. Verder kun je de aangifte in XML-vorm raadplegen (wat er is opgeslagen).

Aandachtspunten:

 • Van een verstuurde Voorlopige aangifte worden alle ingevulde gegevens overgenomen naar een nieuwe Voorlopige Aangifte, de verstuurde Voorlopige Aangifte kan nu bewaard blijven.
 • Gegevens die niet overgenomen worden moet je zelf in de voorlopige aangifte aanvullen.

Direct naar

 1. Voorlopige aangifte IB
 2. Voorlopige aangifte IB opstarten
 3. Uitwerken van de voorlopige aangifte IB
 4. Voorlopige aangifte IB afdrukken
 5. Voorlopige aangifte IB controleren
 6. Voorlopige aangifte IB verzenden
 7. Voorlopige aangifte IB vrijgeven
 8. Overhalen van gegevens
 9. Voorlopige aangifte IB opschonen
 10. Voorlopige aangifte IB opnieuw verzenden aan Belastingdienst

Process

VA IB

Work area

Fiscaal