Fiscale balans Vpb

Je kunt gegevens in de fiscale balans invullen door aan de linkerkant van het scherm in de C/F module onder Overige te klikken op Fiscale balans.

Fiscale balans invullen:

1. Klik op: Fiscale balans.

Vul per balanspost de afwijkende waardering tussen commercieel en fiscaal in en de mogelijke gevolgen daarvan.

2. Klik op: de post die een fiscaal afwijkende waardering heeft.

In dit voorbeeld Materiële vaste activa.

3. Klik op: de subcategorie.

In dit voorbeeld Andere materiële vaste activa.

4. Klik op: de regel met de gevulde bedragen.
  5. Aan de onderkant van het scherm vul je de afwijking(en) in; hierbij zijn de volgende zaken van belang:

De grijsgekleurde velden kun je niet wijzigen. Alleen het veld Fiscaal bij Begin boekjaar kun je rechtstreeks aanpassen.

Als sprake is van een verschil tussen een commerciële en fiscale waardering wordt dit verschil automatisch uitgerekend en getoond bij Verschil.

Het bedrag van de Overige mutaties in de kolommen Commercieel en Fiscaal wordt ook automatisch berekend (Eind boekjaar minus Begin boekjaar is Overige mutaties).

Inhoud

1. Invoer afwijkende fiscale waardering begin boekjaar

Eerst vul je de eventuele afwijkende fiscale waardering aan het begin van het boekjaar in.

Fiscale waardering begin boekjaar aanpassen:

1. Klik op: Fiscale balans.
  2. Klik op: Materiële vaste activa.
  3. Klik op: Gebouwen en terreinen.
  4. Klik op: Gebouwen en terreinen.
  5. Klik, na invoer van het bedrag, op de regel van de subcategorie om direct het verschil uit te rekenen.

2a. Invoer fiscale mutaties

Nu moet je de fiscale mutaties gedurende het jaar verwerken ongeacht of er sprake is van fiscale afwijkingen.

Fiscale mutaties invullen:

1. Klik op de balanspost die je moet aanpassen.

Omschrijving: omschrijving van de mutatie; deze wordt standaard gevuld met de omschrijving van de post, je kunt dit aanpassen, klik na het aanpassen op Enter nu is de aanpassing definitief. Nadat de omschrijving is ingevuld kunnen de fiscale bedragen van de jaarmutaties worden ingevuld, c.q. aangepast.

• Bedrag van de fiscale mutatie in kolom Fiscaal.
    • Type van de boeking.
    • Tegenrekening van de boeking (post)
  2. Klik op: OK.

Het verschil wordt berekend en het bedrag verwerkt in de fiscale balans.

3. Als je een ingevoerde regel weer wilt verwijderen dan moet je eerst de desbetreffende regel activeren. Vervolgens klik je op de knop Verwijderen. De balanspost post blijft actief, maar zal verdwijnen zodra je de desbetreffende categorie (i.c. Materiële vaste activa) aanklikt in de balans. Als je op de subcategorie klikt (i.c. Overige materiële vaste activa) blijft het onderste scherm actief, maar verdwijnt de nieuwe regel.
2b. Toevoegen van een nieuwe regel in de fiscale balans

Als een balanspost alleen maar fiscaal voorkomt en niet commercieel, dan is het niet mogelijk om deze post direct in te vullen omdat er geen regel aanwezig is. Je moet dan een regel toevoegen in de fiscale balans.

Regel toevoegen in fiscale balans:

1. Selecteer een categorie.
  2. Klik op: Nieuw bovenin het scherm.

Er verschijnt een melding:

3. Vul de omschrijving in.
  4. Klik op: OK.

De regel is toegevoegd in de fiscale balans en je kunt de overige gegevens invullen:

5. Het resultaat is direct zichtbaar:

Tax_Fiscale balans (80)

2c. Boeking van fiscaal afwijkende waardering in het fiscaal vermogen

Aangezien de fiscale balans altijd in evenwicht moet blijven zal elke mutatie bij een fiscaal afwijkende waardering van een balanspost, automatisch worden tegengeboekt in de post Overige reserve van het Fiscaal ondernemingsvermogen. Door te klikken op dit vermogen wordt het totaal van de mutaties zichtbaar in de post Overige reserves.

Herverdeling fiscaal vermogen:

Via de optie Herverdeling fiscaal vermogen kun je de posten uit deze reserve herverdelen over de desbetreffende posten van het fiscaal vermogen. Dit zal vooral betrekking hebben op de post Winstreserves.

3 Verklaring verschillen

Ten slotte verklaar je de verschillen die in het jaar zijn ontstaan.

In de kolom Verklaard staan de nog te verklaren verschillen op nul en zijn roodgekleurd. Deze bedragen moeten uiteindelijk gelijk zijn aan de bedragen in de kolom verschil, anders is de aangifte niet juist. Je kunt dit tussentijds controleren door de Rekenkundige controle te openen. Door te klikken op de rode nul wordt het scherm geopend waarin je het verschil kunt verklaren.

Verklaren verschillen:

• Invullen van het bedrag

Het bedrag dat je invult moet qua teken gelijk zijn aan het bedrag in Verschil; staat daar een positief bedrag dan moet je ook een positief bedrag invullen. Je kunt ook een verklaring met een tegengesteld teken invullen. Aan het eind moet het totaal van alle verklaringen (qua teken en bedrag) gelijk zijn aan het Verschil.

• Keuze van het verschil

Na het invullen van het bedrag bepaal je het Type van het verschil. Standaard wordt het type R (Resultatenrekening) ingevuld, omdat dit het meest voorkomende type verschil is. Je kunt kiezen uit:

• R - Resultatenrekening: dit kies je als het verschil uit de balans gecorrigeerd moet worden in de (commerciële en/of fiscale) resultatenrekening; in feite via de aansluiting tussen het commercieel en fiscaal resultaat.
  • V - Vermogensmutatie: dit kies je als het verschil uit de balans betrekking heeft op een vermogensmutatie; in feite via de vermogensvergelijking.
  • O - Overboeking naar balanspost: dit kies je als het verschil overgeboekt moet worden naar een andere balanspost.

Tax_Fiscale balans (100)

In dit voorbeeld is de € 15.000 commercieel niet geactiveerd als investering, maar direct in de kosten geboekt. Fiscaal wordt dit aangemerkt als een investering en moet dit bedrag dus commercieel uit de kosten ‘gehaald’ worden en fiscaal geactiveerd te worden. De € 15.000 moet daarom worden gecorrigeerd in de resultatenrekening. Als dit niet wordt gedaan zijn de uiteindelijke kosten fiscaal te hoog! In deze situatie kies je dan voor het type ‘R- Resultatenrekening’.

1. Keuze van de juiste post

Nu selecteer je de post waarop je het verschil wilt boeken. Bij ieder type (R, V of O) horen andere posten:

• R: alle posten van de resultatenrekening (gerubriceerd conform de indeling van het aangiftebiljet). Je ziet zal automatisch welke post uit de resultatenrekening het meest logisch hoort bij de desbetreffende balanspost. Is de voorgestelde post niet de juiste dan kun je een andere resultaatpost selecteren,
    • V: de posten die direct in de vermogensvergelijking terecht moeten komen! Standaard wordt de post Vennootschapsbelasting voorgesteld. je kunt een andere post selecteren.
    • O: alle posten van de balans (gerubriceerd conform de indeling van het aangiftebiljet). Standaard wordt de post Overige reserve voorgesteld. Ook wordt een Regel aangemaakt, waarbij je kunt aangeven op welke regel deze overboeking betrekking heeft.

In het voorbeeld moeten de kosten van € 15.000 niet worden gecorrigeerd in de afschrijvingen, maar in de post Onderhoud andere mat. vaste activa (20c). Uiteraard onder de voorwaarde dat deze € 15.000 ook daar in de jaarstukken is geboekt!

2. Boeking van verklaring van verschil

Ten slotte bevestig je de boeking zodat de verklaring van het verschil wordt doorgevoerd. Dit doe je door op OK te klikken.

Na het invullen van de fiscale balans moet je de gegevens controleren door middel van de rekenkundige controle.

Direct naar

1. Afwijking commercieel fiscaal Vpb
  2. Afwijkingen eind/begin
  3. Afwijkingen & eliminatie
  4. Extra comptabele posten
  5. Rekenkundige controle
  6. Fiscale balans