Jaarovergang voor alle cliënten

Via de jaarovergang worden de stamgegevens, rapporten en rapportensets van IB, Vpb en OB en de voorlopige aangiften overgezet naar het nieuwe fiscale jaar. Voor de IB kun je ook de jaargegevens van de toeslagen en de schenkbelasting overzetten. Je kunt de jaarovergang voor alle cliënten IB of Vpb in één keer uitvoeren, maar ook voor één specifieke cliënt.

Welke cliënten gaan mee in de jaarovergang?

• Alleen de cliënten waarbij je hebt aangegeven dat ze volgend jaar cliënt zijn worden meegenomen in de jaarovergang. Cliënten waarbij Geblokkeerd voor licentie is aangevinkt worden niet meegenomen in de jaarovergang.
  • Het kan gebeuren dat de cliënt geblokkeerd is, maar het veld Volgend jaar cliënt (in de eigenschappen van de cliënt op het tabblad Voortgang) staat wél aan. In dat geval wordt er bij deze cliënt toch een volgend jaar aangemaakt, ondanks dat de cliënt geblokkeerd is. Je kunt dit controleren:
  1. Ga naar:
    • Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB
    • Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Cliënt Vpb
  2. Open de eigenschappen van de cliënt.
  3. Ga naar het tabblad: Voortgang.
  4. Open de eigenschappen van het belastingjaar.
  5. Ga naar het tabblad: Cliënt.
  6. Controleer of Volgend jaar cliënt is aangevinkt.
  7. Klik op: OK.
  8. Klik op: OK.

Let op:

Als de overlijdensdatum is gevuld in bijvoorbeeld het jaar 2020, dan wordt er na de jaarovergang naar 2021 geen fiscaal jaar aangemaakt voor deze client in 2021. Deze cliënt gaat dan niet mee in de jaarovergang.

Jaarovergang uitvoeren voor alle cliënten IB of Vpb:

1. Ga naar: Fiscaal / Beheer / Jaarovergang.

2. Selecteer welke jaarovergang je wilt uitvoeren.
  3. Vink de gegevens aan die je wilt meenemen in de jaarovergang.
  4. Klik op: Voltooien.
  5. Klik op: OK.

Jaarovergang voor één cliënt

Je kunt ook bij één cliënt een jaar toevoegen.

1. Ga naar:
    • Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB
    • Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Cliënt Vpb
  2. Open de eigenschappen van de cliënt.
  3. Ga naar het tabblad: Fiscaal jaar.
  4. Klik op: Nieuw.
  5. Selecteer het jaar.
  6. Selecteer een waarde bij Becon.
  7. Vul de velden in.
  8. Klik op: Volgende.
  9. Vul de velden in.
  10. Klik op: Voltooien.

Je kunt nu de aangifte starten.

11. Klik nu op Aangifte IB (of Vpb) uitwerken voor het jaar dat je hebt toegevoegd.

Voorbeelden jaarovergang

Hieronder zie je drie uitgewerkte voorbeelden van de jaarovergang.

Voorbeeld: 1: Cliënt A heeft de aangifte van 2020 afgerond. In 2021 is nog niets gedaan, er zijn nog geen gegevens aanwezig in de aangifte.

Actie: Je start de functie Jaarovergang 2020 -> 2021

Het gevolg is dat de stamgegevens worden overgenomen maar de aangiftegegevens niet. De stamgegevens die nu aanwezig zijn voor 2021 zijn de jaarafhankelijke stamgegevens bij Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB of Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Cliënt Vpb / eigenschappen cliënt / tabblad Fiscaal jaar / Boekjaar.

Er is een regel voor het jaar 2021 toegevoegd die gebaseerd is op het jaar 2020. Deze regel zie je op de tabbladen Fiscaal jaar en Voortgang.

Voorbeeld: 2:  Cliënt A heeft de aangifte van 2020 afgerond en de jaarovergang van 2020 -> 2021 is uitgevoerd.

Actie: Je opent nu de cockpit voor het jaar 2021 en gaat de aangifte 2021 voor de eerste keer uitwerken.

Het gevolg is dat een jaarovergang wordt uitgevoerd van de aangiftegegevens (specificatieregels, eindbedragen van 2020 worden omgezet naar beginbedragen voor 2021).

Deze actie wordt één keer uitgevoerd als bij  Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB of Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Cliënt Vpb / eigenschappen cliënt / tabblad Aangifte geen aangifte voor het jaar 2021 aanwezig is.

Voorbeeld: 3:  Cliënt A heeft de aangifte van 2020 afgerond. In 2021 is nog niets gedaan, er zijn nog geen gegevens aanwezig in de aangifte.

Actie: Je opent de cockpit in 2020, selecteert het jaar 2021 en opent de aangifte.

Nu wordt er een jaarovergang uitgevoerd van de stamgegevens en de aangiftegegevens.

Deze actie wordt één keer uitgevoerd, er worden gegevens aangemaakt bij  Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB of Fiscaal / Vennootschapsbelasting / Cliënt Vpb / eigenschappen cliënt / tabbladen Fiscaal jaar / Boekjaar, Voortgang en Aangifte.

Direct naar

1. Jaarovergang Fiscaal
  2. Jaarovergang alle cliënten
  3. Jaarinstelling
  4. Jaarinstelling autoriseren
  5. Velden jaarovergang IB
  6. Velden jaarovergang Vpb
  7. Rapporten met eigen opmaak door de jaarovergang

Process

Jaarovergang

Work area

Fiscaal