Samenstelling

Een samenstelling is een artikel dat uit meerdere onderdelen bestaat.

In Profit Ordermanagement en Profit Abonnementen kun je samenstellingen toevoegen. In Profit Projecten heb je deze mogelijkheid alleen in combinatie met  Profit Ordermanagement en/of Profit Abonnementen.

Inhoud

Beschrijving

Voorbeeld: 

Een voorbeeld van een samenstelling is een tafel. Een tafel bestaat uit een blad en een aantal poten.

In Profit Ordermanagement kun je drie typen samenstelling vastleggen, namelijk:

  • Maakartikel

    De samenstelling van dit type is zelf een artikel in de voorraad. Een maakartikel bestaat uit andere artikelen die je bijvoorbeeld op voorraad hebt. Deze onderdeel-artikelen registreert Profit in de productiebon als 'verbruikt'.

  • Explosie

    Van dit type samenstelling houdt Profit geen voorraad bij. De onderdelen zijn artikelen met voorraad die normaal worden geregistreerd in het verkooptraject en ook via het bestelvoorstel kunnen worden ingekocht.

  • Product

    Van dit type samenstelling geef je zelf aan of je voorraad wilt bijhouden. Profit houdt de voorraad dan alleen bij op Product-samenstellingsniveau. Voor de onderdelen van de Product-samenstelling houdt Profit geen voorraad bij. Je kunt de voorraad van deze onderdelen(artikelen) wel handmatig bijhouden via de handmatige voorraadmutaties zoals voorraad opboeken, e.d.

Samenstelling met vaste en variabele kosten

Je hebt de mogelijkheid om in een samenstelling artikelen op te nemen met vaste kosten en met variabele kosten. Je kunt dit instellen door aan de regelvelden in de boekingslay-out van Explosie-samenstellingen het vinkveld Vast aantal toe te voegen.

Voorbeeld: Samenstelling met vaste en variabele kosten

Samenstelling X bestaat uit het artikel 6000 Instelkosten en artikel 8200 Machine-uren. De instelkosten blijven gelijk ongeacht het aantal van de samenstelling (dit zijn dus vaste kosten). Het aantal van de machine-uren verandert mee met de hoeveelheid van de samenstelling, dit zijn dus variabele kosten.

Werkwijze

Voorbereiding

Zie ook