Wijzigingen erfbelasting 2024

Ieder jaar worden in de aangifte erfbelasting (wets)wijzigingen doorgevoerd.

Je kunt de aangifte erfbelasting voor 2024 uitwerken en digitaal versturen naar de Belastingdienst. De aangifte erfbelasting is beschikbaar in de cockpit van de cliënt IB. De wijzigingen die hebben plaatsgevonden, zijn hieronder beschreven per scherm van de aangifte.

Opmerkingen

Vanaf Profit 3 is het oude veld Opmerkingen bovenin de aangifte weg. In plaats daarvan kun je opmerkingen plaatsen in de sidebar. Hier kun per persoon opmerkingen toevoegen en hierop reageren. Dit kan zelfs per veld specifiek! Klik hier (Opmerkingen aangifte, https://help.afas.nl/help/NL/SE/Tax_InSite.htm#o130575) als je wilt weten hoe dit precies werkt.

Inhoud

Verkrijgers

Erfgenaam wordt verkrijger

Het scherm Erfgenamen heet vanaf belastingjaar 2024 Verkrijgers. Ook binnen het scherm en bij het uitwerken van een nieuwe Verkrijger wordt deze nieuwe term gehanteerd. De term Verkrijger past op dit scherm beter omdat ook een legataris die geen erfgenaam is, wordt opgevoerd op dit scherm. Op de andere schermen wordt wel nog steeds de term Erfgenaam gehanteerd.

Specificatie: Verkrijger waarvoor nu geen aangifte wordt gedaan

Op het hoofdscherm Verkrijger is de specificatie Verkrijger waarvoor nu geen aangifte wordt gedaan aangepast. De volgende velden zijn toegevoegd:

  • Verkrijgt een onderbedelingsvordering op langstlevende partner
    Vink dit veld aan als de verkrijger een onderbedelingsvordering verkrijgt. In dat geval wordt met het aandeel van deze verkrijger in de totale overbedelingsschuld rekening gehouden. Dit heeft gevolgen voor de omvang van het fictief vruchtgebruik over de overbedelingsschuld bij de langstlevende partner in deze aangifte. Wanneer je dit veld aanvinkt, kun je het erfdeel van de verkrijger t.b.v. de overbedelingsschuld invullen.
  • Erfdeel verkrijger t.b.v. overbedelingsschuld langstlevende partner.

Door de komst van deze velden, wijzigt ook de berekening van het veld Overbedelingsschuld op het scherm Belastingen.

Verkrijger als bezwaarde (tweetrapsmaking)

Bij het uitwerken van een Nieuwe verkrijger is een nieuw veld toegevoegd:

  • Verkrijgt een deel van zijn verkrijging als bezwaarde in een tweetrapsmaking.
    Als de verkrijger als bezwaarde in een tweetrapsmaking is betrokken, wil de Belastingdienst dit namelijk op tijd weten. Op die manier kan de Belastingdienst direct het juiste testament raadplegen.

Verdeling

Erfgenamen aanwezig die hun erfdeel verwerpen

Onder zowel de specificatie Verdeling van het testament als Verdeling zonder testament is het veld Erfgenamen aanwezig die hun erfdeel verwerpen weggehaald. Dit veld komt nu nog één keer voor op het scherm Persoonlijke gegevens.

Aangezien het veld nu onder de persoonlijke gegevens van de overledene staat, is het hernoemd naar: Heeft erfgenamen die hun erfdeel verwerpen.

Nalatenschap

Bezittingen - Woning

In de specificatie Woning of overige onroerende zaken wijzigt het onderdeel De onroerende zaak is een woning.

De volgende velden zijn toegevoegd:

  • Waarde vruchtgebruik gehele eigen woning
  • Waarde blote eigendom gehele eigen woning
  • De woning is verhuurd/verpacht aan een gelieerd persoon
  • De woning is een gedeelte van een gebouwd eigendom als bedoeld in artikel 16 onderdeel c Wet waardering onroerende zaken
  • Verkrijger of diens partner huurt/pacht de woning
  • Verkrijger (of diens partner) die de woning huurt/pacht

De volgende velden zijn verwijderd:

  • Erfgenaam die verzoekt om uitstel van betaling
  • Langstlevende verkrijgt vruchtgebruik eigen woning

De volgende veldnamen wijzigen:

  • Het veld Erfgenaam verzoekt om uitstel van betaling in verband met verkrijging eigen woning wijzigt naar Langstlevende verzoekt om uitstel van betaling in verband met verkrijging blote eigendom woning.
  • Het veld Betreft een tijdelijk verhuurde vakantiewoning wijzigt naar De woning is tijdelijk verhuurd/verpacht.
  • Het veld De woning is een zelfstandige woning die niet afzonderlijk vervreemdbaar is wijzigt naar De woning is afzonderlijk verkoopbaar.

Hierdoor zijn er ook wijzigen op het scherm Belasting.

Bank- en spaarrekeningen

In het onderdeel Bank- en spaarrekeningen is het vinkveld Betreft een bancaire lijfrente waarbij de langstlevende partner het gehele saldo verkrijgt toegevoegd. Hiermee wordt nu ook de verkrijging van een bancaire lijfrente door de langstlevende partner ondersteund.

Ook dit werkt door op het scherm Belasting.

Belasting

Erfgenaam wordt verkrijger

Door de komst van het scherm Verkrijgers zijn er twee velden op het scherm Belasting van de verkrijger hernoemd:

  • Af: legaten ten laste van erfgenaam wordt Af: legaten ten laste van verkrijger wordt.
  • Af: inbreng door erfgenaam wordt Af: inbreng door verkrijger.

Vruchtgebruik over kleinkindlegaten

De berekening van de velden Bij: vruchtgebruik in verband met kleinkindlegaat en Af: vruchtgebruik in verband met verkregen kleinkindlegaten zijn aangepast. Wanneer je op het scherm Nalatenschap In het onderdeel Legaten het vinkveld Bereken vruchtgebruik over kleinkindlegaat aanvinkt, wordt het vruchtgebruik berekend over de nominale waarde van het legaat. Bij de berekening van dit vruchtgebruik is onder andere het rentepercentage van belang. Als op het scherm Verdeling een rente is opgegeven, wordt van dit rentepercentage uitgegaan (NB: indien noodzakelijk wordt de rente eerst omgerekend naar een samengesteld percentage). In alle andere gevallen wordt uitgegaan van 6% samengestelde rente. Op basis van dit rentepercentage en de leeftijdsfactor van de langstlevende partner (artikel 5 Uitvoeringsbesluit SW), verhoogt het vruchtgebruik over het kleinkindlegaat de verkrijging van de langstlevende partner. Bij het kleinkind wordt het vruchtgebruik in mindering gebracht op de verkrijging.

Deze toelichting wordt ook in het i-teken vermeld, op het scherm Nalatenschap.

Woning of overige onroerende zaken

Door de aanpassingen op het scherm Nalatenschap op het onderdeel woning of overige onroerende zaken, zijn er ook op het scherm Belasting van de verkrijger een aantal wijzigingen.

Het onderdeel Af: waarde conserverende aanslag (i.v.m. blote eigendom eigen woning) is toegevoegd met bijbehorende velden.

Het onderdeel Berekening totale verkrijging is aangepast. Hierbij is onder andere het veld Bij: correctie i.v.m. verkrijging woning door huurder/pachter toegevoegd.

Bank- en spaarrekeningen

Door de komst van het vinkveld Betreft een bancaire lijfrente waarbij de langstlevende partner het gehele saldo verkrijgt, zijn op het scherm belasting de volgende velden toegevoegd:

  • Af: vrijstelling bancaire lijfrente (berekend tenzij gespecificeerd)
  • Imputatie bancaire lijfrente

Verdeling nalatenschap

Om op een snelle manier inzicht te krijgen in de verdeling van de nalatenschap, is hier nu het onderdeel Verdeling nalatenschap toegevoegd.

Direct naar

  1. Fiscaal