Handmatig invoeren commerciële balans/resultatenrekening Vpb

Bij het invoeren van de jaarstukken kun je de gegevens direct invullen. Als voor een vennootschap de aangifte over een voorafgaand jaar is gemaakt, dan zijn de cijfers in de kolom ‘Begin’ gevuld. Bij een nieuwe vennootschap is deze kolom nog leeg.

Inhoud

Handmatig invoeren commerciële balans / resultatenrekening

De Fiscale waarde einde periode is het resultaat van de fiscale beginwaarden en de verwerkingen in de C/F module.

Als voor een vennootschap de aangifte over een voorafgaand jaar is gemaakt, dan zullen de cijfers in de kolom Begin ingevuld zijn. Bij een nieuwe vennootschap is deze kolom nog leeg.

Als je gebruik maakt van de methode, onder het menu-item Overige, om de commerciële balans en resultatenrekening in te vullen is de werkwijze anders.

Commerciële balans openen:

Aan de hand van de verkregen jaarstukken van de accountant (intern of extern) kun je de cijfers in de kolom Eind (van het fiscale jaar) invullen en eventuele andere zaken (bijv. omschrijving) aanpassen.

Bij Invoeren jaarstukken kun je de gegevens direct invullen en worden ze geëlimineerd. Je kunt hier de volgende posten invullen:

• Omschrijving;
  • Commerciële waarden einde periode;
  • Commerciële waarden begin periode;
  • Fiscale waarden begin periode; en
  • Eliminatie

Let op!

Fiscaal eind kan niet direct in het scherm Invoeren jaarstukken ingevuld worden. Dit kan wel bij Afwijkingen begin/eind.

Invoeren jaarstukken via Commerciële balans:

1. Klik op: Commerciële balans.
  2. Klik op: de categorie in de balans/resultatenrekening die gemuteerd moet worden (bijvoorbeeld Materiële vaste activa) deze categorie wordt geactiveerd en de uitsplitsing van deze categorie in subcategorieën wordt getoond.

De telling van een categorie staat altijd bovenaan! De posten daaronder (de subcategorieën) zijn dus een uitsplitsing van de categorie.

3. Klik op: de subcategorie die ingevuld of aangepast moet worden (bijvoorbeeld Andere materiële vaste activa). Deze post wordt geactiveerd en aan de onderkant van het scherm kunnen de gegevens worden ingevuld. Aan de bovenkant van het scherm blijft de balans/resultatenrekening zichtbaar en daar is direct het resultaat te zien van de aanpassingen.

Subcategorie zichtbaar / onzichtbaar

Door één keer te klikken op de hoofdcategorie worden de subcategorieën zichtbaar; door nog een keer te klikken op de hoofdcategorie klappen de subcategorieën in en is alleen de hoofdcategorie nog zichtbaar.

4. Bij het invullen of aanpassen van een subcategorie (balanspost) kunnen zich twee situaties voordoen:
Ingevulde post muteren

Als een post al is ingevuld (bijvoorbeeld door de waarde aan het begin van het jaar) en deze moet gemuteerd worden dan kan dit bij de commerciële balans en resultatenrekening.

Commerciële balans en resultatenrekening invullen:

1. Klik aan de onderkant van het scherm op de te muteren regel.

2. De regel wordt actief en je kunt de mutaties verwerken:
    • Omschrijving; deze wordt standaard overgenomen van de subcategorie maar je kunt de omschrijving aanpassen. Je kunt direct een nieuwe tekst invoeren. Klik dan op Enter om de aanpassing definitief door te voeren. Hierna kun je eventueel de waarden aan het eind en begin van het jaar aanpassen.
    • Eind(waarde)
    • Begin(waarde)
    • Eliminatie: als je dit veld aanvinkt wordt de post aangemerkt als eliminatiepost in het consolidatiescherm (is alleen van toepassing bij een fiscale eenheid). Vul bij Andere materiële vaste activa 7415 in bij Eind:
  3. Klik, nadat je alle mutaties hebt doorgevoerd, op OK. De mutatie wordt nu in de commerciële balans/resultatenrekening verwerkt. Vervolgens is aan de onderkant van het scherm de aangepaste regel te zien en wordt gelijk een nieuwe regel aangemaakt. Ook zie je in de balans/resultatenrekening in de desbetreffende categorie de verwerkte mutatie.

De aangepaste regel blijft nog wel actief, maar zal verdwijnen zodra je de desbetreffende categorie (i.c. Materiële vaste activa) aanklikt in de balans/resultatenrekening. Als je op de subcategorie klikt (i.c. Andere materiële vaste activa) blijft het onderste scherm actief.

Blanco post invullen

Als een post onterecht is ingevuld en je moet deze leegmaken dan is de werkwijze als volgt:

Blanco post invullen:

1. Klik op: de categorie in de balans/resultatenrekening die je wilt invullen (bijvoorbeeld Immateriële vaste activa). De categorie wordt geactiveerd en de uitsplitsing van deze categorie wordt in subcategorieën getoond.
  2. Klik op: de subcategorie die je wilt invullen of aanpassen (bijvoorbeeld Productierechten). Deze post wordt geactiveerd en aan de onderkant van het scherm kunnen de gegevens worden ingevuld. Aan de bovenkant van het scherm blijft de balans/resultatenrekening zichtbaar en zie je direct het resultaat van de aanpassingen. De volgende mutaties kunnen dan verwerkt worden:
    • Omschrijving; deze wordt standaard overgenomen maar je kunt hem ook aanpassen. Je kunt direct een nieuwe tekst invoeren. Klik dan op Enter om de aanpassing definitief door te voeren. Hierna kun je eventueel de waarden aan het eind en begin van het jaar aanpassen.
    • Eind(waarde)
    • Begin(waarde)
    • Eliminatie: als je dit veld aanvinkt zal deze post worden aangemerkt als een eliminatiepost in het consolidatiescherm (is alleen van toepassing bij een fiscale eenheid).
  3. Klik, nadat je alle mutaties hebt doorgevoerd, op OK. De mutatie wordt nu in de commerciële balans/resultatenrekening verwerkt. Vervolgens is aan de onderkant van het scherm de aangepaste regel te zien en wordt gelijk een nieuwe regel aangemaakt. Ook is in de balans/resultatenrekening in de desbetreffende categorie de verwerkte mutatie te zien.
Hints en tips bij het invullen

Door he aanmaken van nieuwe regels bij een post kun je een bepaalde subcategorie verder uitsplitsen. Dit kan enorm handig zijn bij het verwerken van eventuele fiscale afwijkingen. Neem zoveel mogelijk de specificaties over uit de commerciële balans/resultatenrekening. Het is niet bij elke subcategorie mogelijk om regels toe te voegen.

Uitsplitsen subcategorie:

De aangepaste omschrijvingen van een subcategorie (post) dienen alleen als specificatie binnen een subcategorie. De naam van de (sub)categorie in de balans/resultatenrekening blijft altijd in stand. Zo kun je de subcategorie Deelnemingen uitsplitsen en het totaalbedrag met de vaste omschrijving staat in de balans/resultatenrekening.

Als je op OK klikt terwijl er geen mutatie is ingevuld dan verschijnt een melding.

• Direct gemuteerd in balans/resultatenrekening

Alle mutaties in het onderste scherm worden direct gemuteerd in de balans/resultatenrekening! Zo zie je op een overzichtelijke manier wat het effect is van het muteren van de posten op de commerciële balans/resultatenrekening.

Ruling

Bij de specificatie Ruling heb je de mogelijkheid om een verkorte aangifte in te vullen. Als je het veld uit- of aanvinkt wordt een melding getoond.

Als je nu op Nee klikt wordt de aangifte geopend. Klik je op Ja dan gebeurt het volgende:

• Als je het veld aanvinkt dan wordt de verkorte aangifte aangezet. Alle velden worden leeggehaald. De balans en winst en verliesrekening blijven wel intact. Ook de wijzigingen in de kolom Ruling worden weggehaald. Je kunt nu niet kiezen voor Handmatig uitwerken.
  • Als je het veld uitvinkt wordt de verkorte aangifte uitgezet. Profit gaat nu automatisch rekenen. De saldi worden uitgerekend met de bedragen die bekend zijn. Je kunt nu ook Handmatig uitwerken.

Let op:

Als je het veld aanvinkt en weer uitvinkt zie je de oude gegevens niet meer. Je krijgt dan een waarschuwing.

Direct naar

1. Invullen commerciële balans/resultatenrekening Vpb